Pages

kita di sini..mereka di sana??

Saturday, January 24, 2009 Read Comment
bismillahirrahman..
assalammualaikum W.B.T


syukur kehadrat Allah, saya selamat sampai ke rumah..(alhamdulillah..^,^) cuti saya yang dikurniakan Allah bertarikh 24 - 2 hb feb..(he2, org kl cuti smpai 2hb..yeay~ coz ade cuti wilayah if Im not mistaken.tapi sedih x dapat g muktamar apis~..)..just to say, happy holiday to all..

sekadar ingin berkongsi sedikit di entri nie.. ni ape y bermain2 di fikiran saya sepanjang berada dalam bas semalam..
~hari jumaat (26 muharam 1430 H/ 23hb 09)~
bas di pudu pukul 4.. saya bertolak dari Ipba lebih kurg pukul 2.40 ptg dgn jega (one of indian girls in ipba aka my classmate) ,kak mazni n siapa lagi sorg ek..kwn kak mazni rasenye..

dalam teksi

then, on the way,bile dah sampai kat pudu, jega kata nak singgah kfc..dia nak beli something..(aiyaarkk!! kfc?? bukan yang y termasuk dlm barangan boikot ke?..aiseyhh..cam mane ni?? where is your jihad fieqa??) according to boycott list that I have got before, KFC is one of the agencies that have been listed..


saya sangat ragu2 waktu itu..dan apa yang saya pegang, if kita ragu terhadap sesuatu perkara tue, better kita tinggalkan (or buat if benda itu baik untuk dilaksanakan)..tapi..saya ada dapat message di friendster berkenaan ngn kfc ni..cam kat bawah ni..

urm sy dpt emel ini yg diforward kpd sy, so sy nak share la kat cni
subject: JANGAN BOIKOT KFC
salam semua...
tujuan email ni adalah untuk memberi penjelasan mengenai boikot KFC.
banyak orang dah tanya pada saya mengenai KFC.dan ada juga yang sms kata
"baik ko berenti keja ngan KFC.ko dok bunuh orang palestin"... ..dah
banyak sms yang saya dapat...daripada kawan2 sekolah, universiti dan
segenap lapisan masyarakat.
untuk pengetuahuan semua, KFC Holdings (M) Bhd adalah milik Kulim (M)
Bhd.
Kulim ini pula adalah anak syarikat Johor Corporation. siapa yang tidak
tahu sila cari mengenai johor corporation. oleh itu, KFC Holdings (M)
Bhd adalah milik malaysia . tiada sebarang keuntungan yang diberikan
kepada US mahupun Israel . KFC hanya menggunakan nama. KFC malaysia hanya
membayar yuran penggunaan nama sahaja.
akan tetapi, setelah KFC menjadi anak syarikat Johor Corporation,
pengerusinya sedang berusaha untuk membeli KFC di US . ini adalah usaha
yang sangat murni. Tan Sri Ali Hashim adalah pengerusinya yang memang
mempunyai idea bisnes yang bernas. selain itu juga, dibawah KFC Holdings
(M) Bhd terdapat anak syarikat iaitu :
Pizza Hut
Kedai Ayamas
RasaMas Restaurant
Ayamas Food Corporation Sdn Bhd
Region Food Industries (Sos life)
bakery ( untuk garlic bread & roti2 di KFC)
tenaga kerja untuk semua syarikat ini adalah majoriti melayu islam.oleh
itu, bayangkan lah jika masyarakat memboikot KFC apa akan terjadi kepada
orang islam malaysia ?oleh itu fikir2 kan lah apa yang saya katakan ini.
diharap dapat memberi penjelasan kepada sahabat2 dan sesiapa
sahaja.sama- sama kita membangunkan ekonomi orang islam.inilah dinamakan
Jihad Bisnes.
sekian.
Muhamad Ammar Abdullah
Halal Audit Executive
KFC Holdings (M) Bhd
03-20263388 ext 282
012-5678443
wallahualam

ya..message ini mungkin ade kesohehan (kebenaran) nya.kepada pembaca yang lebih alim (berpengetahuan) berkenaan isu ni..sila drop comment ya untuk perkongsian bersama..(syukran..)

bersambung kisah jega tadi..at last, dia x jadi pon nak masuk kfc tue coz kami hanya ade setengah jam je lagi..so macam x smpat..(syukur2~)
then, bila naik bas tu, saya duduk sebelah seorang gadis yang saya tak kenali.. xpela..buat bodoh jela..(hee~) jega dan kak emira duduk di seat depan saya..

saya duduk di sebelah kiri dan yang bukan sebelah tingkap..yang dekat dengan laluan tengah.. so agak dekat la ngn 2 seat kat sebelah sana..

pandangan dari seat saya..

huu~.. apa yang ingin saya kongsikan di sini..


berkenaan ragam orang Islam kat Malaysia.. atau lebih focus lagi ragam orang Islam aka Melayu dalam bas.. saya tidak hebat dalam berkata-kata... tapi sekadar ingin meluahkan apa yang ada di dalam hati.. saya terfikir..
Ya Allah, syukur nya kita semua di tanah air sendiri.. aman damai dan tiada peperangan seperti saudara seagama kita di falestin.. dengan kudrat Allah, kita mampu ke kelas, menaiki bas, makan dan berbelanja mengikut kehendak hati, tetapi mereka di sana, terpaksa bergadai nyawa di tanah air sendiri.. dibom, diambil nyawa mereka..


tapi kita di sini.. sepanjang perjalanan saya di dalam bas, sangat menyedihkan..even tahun nie tahun ke-4 untuk saya berulang alik menaiki bas ke johor since dari kisas dulu...ni adalah first time saya lihat adegan ini dalam bas.. kelihatan dua orang anak muda.. anak gadis dan pemuda lelaki.. yang "bergelutan" dalam bas.. tak malu kah???
saya cuba ber'khuznuzan'(bersangka baik-maybe mereka ni suami isteri) tapi, bahasa yang mereka gunakan adalah "orang-orang"...(berfikir..) tak kesah la apa pun status mereka.. tapi apa yang cuba dihiglight kan di sini, tak malukah berkelakuan demikian.. saya hanya mampu beristghfar saja dalam hati..(astaghfirllah..lemahnya imanku kerana tak mampu menegur..)
kak emira yang beralih kedudukan tempat duduk memandangkan tempat duduk belakang saya kosong, mencuit bahu saya dari belakang..
"piqa, sape tu y kat sebelah sana tue..
eii, over giler.."

"ntah kak, dari tadi lagi kak sebenarnya..
(hu2..astagfirllah..)"

ya... saya yakin.. banyak lagi kes2 yang mungkin saya tidak ketahui yang berlaku di bumi Malaysia nie.. Ya Allah, berilah kesedaran kepada kami semua.. saya cuba search berkenaan isu2 palestin di internet..
(taip je kesedaran palestin/isu palestin di google, then klik google search)
rajin2 kan lah jari anda untuk ke link di bawah ini..

palesten kini info palestin

jika kita rajen untuk membelek buku2 course kita itu, mengapa tidak untuk sibukkan diri kita dengan isu palestin..(menasihati diri sendiri..astaghfirllah)


Ya Allah, banyak nya yang aku x tahu perihal saudara seIslam sendiri di sana.. tak terbaca diri ini mengenai isu2 di palestin.. mungkin kita boleh buat analogi dan andaian, cuba bayangkan, mereka2, mangsa2 di palestin tu adalah dari kaum keluarga kita sendiri..kaum keluarga kita!! cuba bayangkan wanita- wanita itu ibu kita sendiri.. lelaki2 di sana ayah,abang dan adik lelaki kita..


tak kah tergerak hati kita semua untuk mendoakan mereka di sana!!! kita disini, cukup selesa dengan kehidupan yang ada, bergembira di samping ahli keluarga dan rakan tercinta.. mendownload lagu2 di internet untuk dimuatkan di dalam laptop, ym, friendster, youtube..

cukup kah cuma mampu bersedih dan menitiskan air mata tatkala melihat tayangan2 berkenaan falestin..


cukupkah dengan berasa sayu saja apabila melihat gambar2 penderitaan mereka di surat khabar, televisyen, mahupun di internet!



jom!! mari kita doakan mereka di sana.. even dengan bait2 kata, " Ya Allah, selamatkan saudara kami di palestin!"..itu sudah cukup memadai.. mari kita membaca doa qunut nazilah, sebagai antara usaha kita untuk mendoakan mereka di palestin..
kat mane nak dapat doa qunut nazilah?? cuba buka buku2 yaasiin yang ada kat rumah/kolej tu.. biasanya, ada dimuatkan sekali doa qunut nazilah..

link doa qunut nazilah (klik di sini)

mungkin dengan doa2 kita, insyaallah, Allah memberikan mereka ketabahan dalam menempuh penderitaan di sana..(sedihnya!)

Allah berfirman dalam surah al-Ghafir ayat 60: "Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang-orang Yang sombong takbur daripada beribadat dan berdoa kepadaku, akan masuk neraka jahannam Dalam keadaan hina”
jom!! mari kita semua rakyat di malaysia mendoakan saudara Islam kita di palestin, agar Yahudi dan Israel laknatullah hancur!! Allahuakbar!!

...kita...


...mereka...

astaghfirllah... Ya Allah, selamatkan saudara2 kami di palestin Ya ALLAH!!
bagaimana pula dengan boikot??

"..ala, susah nye..banyak nye barang2 yang aku pakai.."

hati kita sebak dan air mata mengalir tatkala melihat video dan tayangan palestin.. tapi, bagaimana usaha kita dalam memboikot? masih lagi menjejakkan kaki ke Mcd contohnya.. jom kita berusaha sedaya mana yang mampu untuk memboikot barangan Israel.. mana2 yang boleh kita elakkan, kita cuba elakkan.. tak terfikir kah kita, saat kita membayar harga barangan tersebut, dengan wang itulah, Israel gunakan untuk membunuh saudara kita di Palestin..(astaghfirllah..) sanggupkah kita melihat saudara kita sendiri dibedil kejam oleh Yahudi...!!



so, after this, maybe kita boleh start dengan... if kita jalan2 tu, elakkan la masuk McD ke.. mungkin menda tue nampak simple, tapi kadang2 benda yang simple tu la yang susah kita nak buat.. kan ade tempat makan yang lain yang boleh kita masuk instead of McD.. jom kawan2!! bila lagi kita nak sumbangkan untuk Islam..?? bila lagi?? nak tunggu hingga kiamat yang tak tahu bile tu, kah??


cuba renung-renungkan apa yang kita dah buat selama ini..
Sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat.


sampai di sini saja perkongsian saya..
banyak lagi isu palestin yang patut kita bongkar sebenarnya..
Ya Allah, kau selamatkan agama kami Ya Allah,
kau selamatkan saudara-saudara kami Ya Allah,
kami tidak mampu berjihad memegang senapang untuk melawan Yahudi laknatullah,
kau bukakan lah pintu hati kami untuk agamaMu Ya Allah,
Aamiin Ya Rabbal Alamin..



wallahualam..
assalammualaikum..
mohon kemaafan andai tersalah bicara..
saya hanya insan yang hina disisi Allah..



12 voice (s):

anis at: January 25, 2009 at 7:31 AM said...

salam..

eit..
nice post.. (^_^)
even pnjng tp tak terase plak pnjngnyer tyme bc post nie.. (^_^)
uhhuhuhu..

erm...
btol ker sal kfc tue..?

fieqa at: January 25, 2009 at 10:08 AM said...

salam..

thnx!

syukran nisah coz sudi sgt2 baca n constantly comment kat blog aku ni..
he3~..terharu laa..^,^

he2..
panjang ek..tol2..aku pon terasa kepanjangan..
tp xpela..
siapa2 yang dibukakan pintu hati oleh Allah untuk baca,alhamdulillah la..=)

y sal kfc tu kan, aku pon XSURE la..
betul..aku pon x tw..tu y aku tulis post ni..hu2..
tp insyaallah, aku akan try gak cari jwpn nye..

anis at: January 25, 2009 at 10:27 AM said...

w'salam fieqa....

hihi..
ur welcome... (^_^)
aper gune kawan klu camtue kan...

hihi..
papepown, kiter tetap kawan...
hehehe.. (^_^)v

terharu??
alamak!
tisu nisah da abes ar!
jgn nanges tau..
tade tisu nak kasi ntok lap ingusmu...
ahahahahha~~

=D

sal kfc tue..
papehal t, kau gtau aku ea, fieqa... (^_^)

Aliaa Ezekiel at: January 25, 2009 at 2:19 PM said...

weh, psal ko ske tulis post panjang berjela?

psal kfc tu, wat i think is tat it is belongs to a malaysian company.
BUT, remember, it is a franchais.
they still hv to pay the real kfc owner tu..
so, it can be concluded here that is still give something to the israel.

bnyk mende yg sumbang kpd zionis secara sedar atau xsdr.
yg kita dpt gmbr produk utk diboikot tu company yg bg secara terng2..
yg bagi sembunyi2 ?
sape tau, kan?
yg xbest nyer yg xsdr ni la...
we dunno n we dun really care.
senang2, ko p cafe blok 4 @ beli rempah adabi n goreng sendiri ayam goreng tu..


blk ni ko kne ckp bhs inggerih!
huhuhu!
jage ko!

najihah iman at: January 25, 2009 at 5:37 PM said...

kita disini...hiduh pnuh aman&damai..
msih bleh bmusafir bebas..

mereka disana?!
sungguh dasyat ujian ditimpa!

fikir..fikirkan

fieqa at: January 25, 2009 at 5:59 PM said...

anis,
huaa..
mestilah terharu..mehehee~~

insyaallah, ukhuwah fillah abadan abada...

long live restu..^,^..hee

ko xde tisu ke..meh sini aku bagi!!!
ahahahaa..
20 sen je pon y salu ade jual b4 kite masuk toilet awam..ahaha!..pe y aq merepek ni..ngeh2..

insyaallah, I will tell you later if and if I get the info..=)
aku akan usaha tanya sape2 nt, insyaallah..

sharing is caring..;)

fieqa at: January 25, 2009 at 6:06 PM said...

aliaa ezekiel,

eiikkss, ske ati aku la nak tulis panjang2..lalalaala..ahahaa..
tula pasai..aku x dpt buang habit kot tulis post panjng2..mehehee..ko tolong ajar aku ley as u r a blog master.keh2..

yup2..I do agree with u..
maybe..
tp kdg2 x ley tuduh sembarangan if kite x de prove y menyatakan mnde tu.
so, aku mmg xtw la kfc tu include ke x..

a'ar..
tol2..ade je y kite x tw..aliaa, nt kalo ko dpt tw sal ape2 ke, jgn lupe gtw ak ek..hu2..nt tw gak!


ahahahaa!!
huaa2..pak lang nye ke..
lawak la ko..
ko try dulu baru aku wat..ahahaa..xpon nt aku terjah rumah ko je mintak makanan ek..mehehee..

ei, cane nak goreng..kuali pon tarak!!..haiyaa..huaa2..rumah ko jenis men masak2 ke..aku ade la gak..akak2 senior..kami segan~..;p


huaaa22..as been told b4, insyaallah miss aliaa!!
I beat ur challenge!..erks..ngehehee..huhuuu..
garangnye teacher aliaa ni..;p

fieqa at: January 25, 2009 at 6:08 PM said...

najihah iman,

betul2!!
things to ponder..hu2..
sama2 la kite saling ingat mengingatkan..insyaallah...

kita ketawa,mereka menangis..huuu..

Aliaa Ezekiel at: January 25, 2009 at 6:44 PM said...

aku x igt nk tanyer ko..

yg makhluk dua eko ko nmpk lam bas tu, ko p skodeng dorang,ek?
bwk2 la bertobat cik pacat ooi!
tak baek!

fieqa at: January 26, 2009 at 4:22 AM said...

aliaa,

uiiitt!!!
pe laa mu ni..huhuuuhh2~~
adoihh..hu3..
astaghfirllah..

~nazierah~ at: January 27, 2009 at 9:30 PM said...

salam...kak..psl kfc tu kn..abah ade trangkan smething kt kte hri tu..tpi xengt..tpi msg kt ats tu mmg btol..n da pnah dgr b4 israel srang gaza dis thun lps,kfc mmg msia pny,undr johor n ape tah abah bersyarah hri tu..pnjg lebar...xengat..he2..kfc rseny xboikot..xperlu boikot..klau nak ikutkn,kite pkai internet ni,klik2 tu pn dwet gak,intel,n mcm2 lg,sume bg dwet kt dyorg snany...

hu..xbrani la nk ckp lbey2..tp lau xslap,mmg xperlu boikot kfc ni..

wallahua'lam...

fieqa at: January 28, 2009 at 5:14 PM said...

~nazierah~,

tq2 atas comment adik..
ye eh??
try la ingat2 n tanye2 balek ke..
nak tw gak..
akk wat mase ni pon x dpt lagi jwpn y betul2 soheh sal mnde nie..

a'ar..
pe y akk tw, kfc tu under johor corp..
betul2..isu ni da wujud dah b4 serangan2 rejim zionis tu..

erks, betul2..
ermm2..
thinking..thinking..

so, ape y akk rase,
kite try boikot ape y termampu..
cam mnde2 yang boleh elak, LEBIH BAIK AND SANGAT@ DIGALAKKAN NTOK DIELAK..cuba kita fikirkan nasib2 saudara2 kita di palestin..
kita kat sini bersenang2 dengan kehidupan kita..
tapi di sana..(huk2..menasihati diri sendiri yang kadang2 x kuat untuk bermujahadah dalam diri)
but, pray to Allah,
May Allah help our brothers in there, insyaallah..

tq for ur comment ya sis..
really appreciated~

Related Posts with Thumbnails
 

© 2010 the labyrinth of piousBlogger Template by dzignine