Pages

serupa tp apa beza nye..konfius~?

Friday, December 26, 2008 Read Comment



bismillahirrahmannirrahim...


assalammualaikumm..

rasa macam dah lame pula x wat post baru..heheh..
mungkin sedikit kesibukan yang dikurniakan Allah membatalkan niat saya nak wat post baru..;)
okey2..
refer kepada tajuk post ini..


serupa tp apa beza nye..konfius~?


tujuan post ini semata- mata untuk mendapat pendapat para pengunjung (hehe) berkenaan perasaan ini..saya yakin, ramai diluar sana yang memiliki ilmu berkenaan dgn pc dan jauh lebih arif dengan perkara2 seperti ini..

rase konfius saya memang sangat2 dah lame...semenjak minggu lepas la lebey kurang..heheh..
mungkin, apabila saya membuat post ini, mungkin ada di kalangan saudara yang boleh membantu menjawab persoalan yang sudah lame tersimpan di dalam hati..hehe..

rasa tertanya dan perasaan curious tu sgt la mendalam sehingga lah
ari ini, walaupun saya ade bertanya pendapat kawan2 mahupun ahli keluarga, tapi saya masih juga x puas hati..hehe..apakah dia??
hehe..

dia adalah berkenaan broadband...
celcom broadband..


minggu lalu, saya telah pergi ke kedai celcom untuk membeli broadband..terima kasih mama kerana blanje saya..ngee~..sampai di kedai itu, saya try m'survey harga broadband y ditawarkan..wahh3..harga nye semakin murah, instead of masa mama saya beli time bulan ogos dulu, harga nye lebih mahal rm 100 (jauh gak tu beza nyee..hehe) ..alhamdulillah..^,^
maybe time skrg harga broadband ni da semakin turun..heheh..kalo kat pc fair lagi murah..(sob2..terlepas peluang~).hehe..xpela...nak wat camne..dah terbeli dulu...





"kak, skrg harga dia mmg dah turun ye kak..hehe..dulu mak saya beli rm499, skrg rm 399 pon ley dpt ye..bagus lah kalo camtu..(hehe)"
"a'ar dik..skrg harga dia rm399, n plus rm68 la"
"oh..okey2..tapi kan kak, saya nak tanye..ape beza nya kak yang ni dengan y vodafone nya (ketidakpuashatian memang terselah di muka)..hehe"
"sama je dik..yang ni pon kami amek dari celcom center nye gak"
"oh eh?..xde..saya saje je tnya (tapi masih tak puas hati sebenarnya dengan jawapan kakak itu.....nak tahu..yela kan..~bukan sen
ang nak beli ni ~(dalam hati..hehe)"

tapi..
perasaan nak tahu mmg mendalam..ye la kan..takut terbeli yang bukan original ke..x pasal nanti ade effect ke ntok long term..hehe..bisik hatiku..

x puas hati punya hal, saya terus menelefon syin untuk kepastian, sama ada boleh ke saya beli broadband tu..heheh


"salam..syin..hang baru beli broadband kan aritu?"
"wslm..a'ar ..ye nape?"
"xde..aku nak tanya ni..

"aku baru nak beli ni, tapi kan yang aku nye harga dy rm399..time mak aku beli dulu harga dia rm499..
nape ek syin"
"a'ar..tmpt aku pon camtu...mase aku beli tu, harga dia camtu gak laa.."
"so, ni aku ley beli x ni..aku takut je cam salah (hehe~)..dala agak mahal kan. tapi kan syin, awat dia ade simbol 3 ek..aku xpena nampak pon..hehe..y pena nampak pon vodafone cam mak aku nye. pe beza nye syin"
"ntah ek..aritu tmpat aku, dia advice suh beli yang ade brand celcom kaler biru tu..kalo y len2 tu aku x tawu laa.."
"errkks, dah tu..camne lak ni ek..abes tu hang beli yang na?"
"time aku tu, org kat situ advice suh beli yg bentuk pendrive nye..
so aku pon ikot jela..hehe"
"erkss..so camne ni..huhuuh..(nak beli ke x ek)"


camtu la lebey kurang perbualan telefon kami..at last..saya beli gak..mama pon okey je.tapi masih juge x puas hati n tertanye2..heheh..ape beza nye ye..saje nak tahu..;)..then, saya pon mengisi la borang merah yang disediakan tu...(terima kasih mama..wink*)..



ini la broadband saya yang baru berusia 9 hari..;)

yang ni broadband mama yang pernah jadi milik saya sementara..heheh..;)
yang nie, broadband yang berada di pasaran...

apa beza nye ye..??
konfius..
bayaran monthly sama, speed pon same..
tp rupa berbeza..
ntah memang rupa je kot yang beza..eheheh
sekadar ingin mengetahui..

ade juga try tanya kawan2 n survey2 di internet, tapi masih tidak mendapt jawapan..heheh..


post ini kian berakhir..
jadi tula...
tujuan post ini semata- mata untuk meminta pandangan kalian semua..syukran kerana membaca...

kita tidak tahu apakah Allah akan memberi rezeki yang banyak atau sedikit kepada kita. kita juga tidak tahu kapan kita akan sukses. satu-satunya hal yang bisa kita lakukan saat ini adalah BERUSAHA untuk mendapatkannya..

Agama islam tidak melarang sesuatu perbuatan kalau perbuatan itu tidak merusak jiwa. tidak menyuruh, kalau suruhan itu tidak membawa selamat dan bahagianya jiwa

berfikir itu cahaya, kelalaian itu kegelapan, kejahilan itu kesesatan dan manusia yang paling hina ialah orang yang menganiaya bawahannya

maas salamah..
ilalliqa'..
assalammualaikum..


20 voice (s):

anis at: December 26, 2008 at 8:12 PM said...

la..
sal broadband tue..
kirenyer, piqa beli dua2 la ea??

fieqa at: December 26, 2008 at 11:03 PM said...

erkss...x laa..beli dua2???..pokai la duet..ehehehehh...
x.
y vodafone tu mmg da lame beli ..mama nye..
y simbol 3 (yg agk pelik itu) br beli..hehehh~..

aB!d at: December 27, 2008 at 12:35 AM said...

salam

sampai wat post kat blog pasl bnd nie. he3.

ana punya mcm yg bwh skali tue. pelik gak tgk enti pny coz x penh nampk. kalau yg vodafone tue penah gak lar.

btw, my opinion la. sama jer smuanye. rupa jer laen2.

SALAM MAAL HIJRAH
=)

fieqa at: December 27, 2008 at 3:30 AM said...

>>> ab!d

wslm..
hehehhh~..
xde..cuba bace tol2..heheh..post nie bertujuan ntok bertnyaka pendapat org laen..mane tw ade y lebih pakar bab2 ni..
hehe..

terima kasih atas comment..hehehh..
eit, tula pasai..
xpena tgk..
ntah ape ntah name y simbol 3 tu..
tu y agk risau tu..;P
kalo y vodafone tu mmg ramai y pakai..sekurang2 nya ade la gak gang..hehehh~..

okey..pengumuman..
sape yang pakai sama ngan saya??
yang kaler ijau tu??
hehehh~~...
let me know ya!!..;)

najihah iman at: December 27, 2008 at 4:20 AM said...

yeah..konpius jgk..
but then i chose mxs broadband-
celcom mahal ler..huhu
fieqa..new layout-
knape tukar? azam 1430H ke?
=)

fieqa at: December 27, 2008 at 12:46 PM said...

yeye~..
ade juge org sokong..ngeh3..
thnx najihah iman..

ohh..urs is maxis ya?..
tp kan monthly dy mahal cket kan?
100 lebey eh sebulan..
starting bape ye?...x igt plak..ade org pena gtw..
kalo piqa nye, monthly rm68, okey juga la..xdela mahal sgt~..ngeh3~..coz mama yang bayar..heheh~..bil anta rumah..hua2..syukur2..tp ne tolak duit topup laa, dah xdapt lagi sponsor dah dr mama coz dok bayarbrodband ni laa..haha~

aB!d at: December 27, 2008 at 3:40 PM said...

stuju ngan fieqa. maxis mahal kalau x silap. over 100. celcom 68 jer. so, gunalah celcom broadband.

(dh bole jd promoter celcom nie)

=D

fieqa at: December 27, 2008 at 3:50 PM said...

ahaaaaaaa...
senkiuww byk2 ek kerana bersetuju..

tol2..maxis starting dy x bape mahal, tp bulan2 la cam 'penat' sket..hehehh

okies~..

"majulah celcom untuk semua"

"majulah celcom untuk semua"

"majulah celcom untuk semua"

"majulah celcom untuk semua"

"majulah celcom untuk semua"

iklan ini dibawakan khas dari 'the labyrinth of pious"...

ngahahaaa..

ade bakat x ni jadi promoter..;p


erks,tapi kan, dari segi line, mane y lebih okey ek..
hee..
ade y berpendapat maxis, ade juga y berpendapat celcom (yeay~!!)..hehee

siapa nak jawab ni...sila2~..dialukan

fieqa at: December 27, 2008 at 3:55 PM said...

>>> najihah iman

hee..a'ar...berwajah baru..
actually, ade seorang hamba Allah ni yang advice suh tuka layout lagi lawa..(erks, y skrg ni kire lawa dah ke..pasan~)..hehe..

insyaallah..
salam maal hijrah..
mari kita buka lembaran baru seperti layout yang baru dituka ini juga..;)..

mari kita topup amalan,insyaallah berusha menjadi lebih baek dari tahun ini..
moge amal ibadah kita diterimaNya, dan kita senantiasa berada di bawah lembayung rahmat dan berkat Allah..
aamiin ya rabbal alamin..

salam maal hijrah pada semua ..;)

anis at: December 27, 2008 at 7:25 PM said...

piqa..
majulah celcom untuk semua??
uhuhu..
tp, num hnset kiter masing2 maxis..
caner nie..
nak tukar celcom tak??
jom.. (^_^)

fieqa at: December 28, 2008 at 6:57 AM said...

ngehh33..

tapi maxis tetap ade dalam hati..
kalo bab broadband je aq lbey prefer celcom..*sape sokong angkat tangan ye*..;p

cik nisah..
nex sem aku nak gune upax..
but num maxis stil gune lagi..
err..org laen sume dah lame gune upax, aku baru nak gune..hehehh..syg kat num maxis la, n other reason, susa sgt nak dpt num upax..asyik terlepas peluang je..hehehh~

~syiNs~ at: December 28, 2008 at 5:29 PM said...

salam~
uiitt..
hehe..lallala..*ayat pqah..
ngee~ eh ak da bca..
hurm..nma ak ader??waaa..
ak tetibe terfamoUs..
agagaga..hehe..
t jgn luper buh lagi na..
haha~wink*

~syInS~ :)

fieqa at: December 28, 2008 at 5:58 PM said...

wslm syin syg..

ngahahaaa..
huaaa3..
eit, pasan..hahaa..
saje letak nama hang..
ngehehee..


wee~...ngeee nguu ngaaa..*ayat syin..

lalalaaaaa

biruuu VS orange..lalaalaa~

~SyiNs~ at: December 29, 2008 at 2:11 PM said...

hehe..pasan??
ye kew..ak??mmg
slalu prasan..
haha..

uiitt...ayat ak ke tuh??
hurmm...lalalala..wink*

eh..4sure biry menang!!
yeah...sokoNgla biRu..
ngee~

fieqa at: December 29, 2008 at 3:47 PM said...

huaaa3..

anda telah m'approve kan hakikat itu..

prasan plus *l**r..

ngehehee..

erks..huaa..cane biru nak menang..
spelling error tu.*biry*..ngehehee..

yeay~ oren menANGG!!

~SyiNs~ at: December 30, 2008 at 5:55 AM said...

ne ley..
sape kate ak
pasan..xckup evidence??
ha..justify cpt..hehe~

kene cri bukti yg lebey kukuh..
haha..wink*

erk...clap eh..
chup2..masalh teknikal
tuh..BIRU menang..
according to Syin(08), blue
is better than orange..this show
blue wins..lalalala...
agagaga...

upps!!:P

fieqa at: December 30, 2008 at 8:16 AM said...

okey..

I will give the apprve..
according to safiqa (2008) in her book, she said that a young cute girl,named syiNs* is very....(aku malas nak tulis nt hang segan..ahaks~)

lalalalaaa...
haa, hang sambung..ngahahaaa...

then, according to Best Colour (2008), it said that orange is much more sweet rather than blue..everyone seems bla bla blaa...

yeayyy~>.see!..has been approved...!

agagaga.....

mark - 0/100
ngahahaa..

*sweeping statement*..

lalalalaa~
ahaks~

fieqa at: December 30, 2008 at 8:26 AM said...

eiit..
loorhh..(segannye..hee~)
I have made a grammatical mistake,perhaps..

instead of

"I will give the apprve",

we should write like this,

" I will approve it"...

ngahahaa..

sekian kelas grammar oleh madam hazyan..ahaks~

~SyiNs~ at: January 2, 2009 at 1:09 AM said...

owh..bek cik pga..
erk?xpe la..
ak dgn baek hatinye
mengisytiharkan 'BIRU n ORANGE'
are da best cOlOur!!haha..

*kene beralah,t pqa nanges..
agagaga..ngee~

lalalalala...
:)

fieqa at: January 2, 2009 at 5:15 PM said...

uittt..syin!!!!

ngahahaaa..xnak gak...
coz xde citation..ahahahaa!..
justify plis~..ehehee~
orange da lame menang..ngehehee~~


uiskh, aku kuat nanges ke..mana hang tw ni..sshhhh..lalalalaaa~....


;p


;p


;p


ei, jmpe kat ipba ye!!.hehee

Related Posts with Thumbnails
 

© 2010 the labyrinth of piousBlogger Template by dzignine