Pages

salam maulidur rasul...1430 H

Sunday, March 8, 2009 Read Comment
bismillahirrahmannirrahim..

lagu di blog ini...

scroll atas...
dengar dan hayati betul2 bait2 lagu ini...
u will feel it...seriously..


Malu rasanya mengatakan cinta
Kepada dia kekasih Allah

Kerana dia insan mulia

Sedangkan diriku insan biasa


Ku pujuk jua hati dan jiwa

Meluahkan rasa cinta membara

Didalam pujian ucapan selawat

Tanda penghargaan seorang umat


Selagi upaya ku turuti ajarannya

Apa terdaya ku amalkan sunnahnya

Moga didunia mendapat berkat
Di akhirat sana beroleh syafaat


Kerana peribadinya aku terpesona

Kerana budinya aku jatuh cinta

Rindu ku padanya tiada terkata

Nantikanlah daku ditaman syurga

Sesungguhnya apa yang ku dambakan
Adalah cinta Allah yang Esa

Kerana cinta kepada Rasulullah

Beerti cinta kepada Allah




nangesss......


salam maulidur rasul pada semua...
salam sejahtera buat qudwah hasanah kita,

Nabi Muhammad S.A.W..

Allahumma Salli A'la Muhammad....

Wa'ala ali muhammad....

moga kita juga diberi kekuatan sebagaimana
Allah beri kekuatan
pada kekasihNya, Nabi Muhammad..
selamilah sejarah baginda,
hayatilah sunnahnya..

kita boleh merujuk pada
buku

"Al-Raheeq Al-Makhtum"
oleh Syeikh Safy al-Rahman al-Mubarakfuriyy

raheeq makhtum ialah sebuah tulisan berkenaan sejarah hidup Nabi Muhammad S.A.W..
selalu kita perkatakan,
Rasulullah sebagai ikutan kita,
qudwah hasanah kita,
tetapi sejauh manakah kita mengetahui sejarah hidup baginda..??
(iskh2..menasihati diri..)
sejarah adalah sejarah..
orang yang hebat,
adalah orang yang dapat mengambil iktibar
dari sejarah yang berlaku..

untuk pengetahuan semua,
Allah utuskan nabi Muhammad sebagai Nabi Allah,
yang membawa ajaran Islam,
untuk disampaikan kepada umatnya..


ader quotation y menarik di blog junior saya,
klik sini
blog arif aizuddin..
akak copy yer (dah minta kebenaran dah..=)..)
syukran2..

"Tak perlu dipetik berbagai-bagai contoh yang telah diceritakan dalam Hadis Nabi s.a.w. tentang akhlak, perbuatan, kata2 & pengakuan Nabi (sebab banyak yang kita dah tahu). Kita sering diperdengarkan kisah perjuangan pada Zaman Nabi. Bagaimana Nabi membawa kegemilangan Islam di Madinah sehingga mampu membuka Kota Mekah & membersihkan Mekah dari sebarang amalan Jahiliah. Hanya kita sebenarnya sepatutnya berfikir apa hikmah tersembunyi di sebalik strategi yang dilaksanakan dan sebagainya. Andai buku Art Of War yang dulunya digunakan dalam strategi perang kini digunakan untuk bidang ekonomi. Mungkin setiap jalan & strategi yang dilaksanakan Nabi & Para Sahabat & Solihin itu ada hikmahnya yang tersembunyi"


kalau nak difikirkan,
semua perkara dan aspek
yang berkaitan islam itu sebenarnya,
telah teradun dalam
kehidupan Rasulullah..

"iyee??"

"wah2..memang patut la kena kaji sejarah baginda..mari2.."

pdf Al-Raheeq Al-Makhtum (english version) :

link 1

tapi nie version bahasa inggeris..
saya terlupa kat website maner saya download yang versi bahasa Melayu.
ehehe..
so, for those who want to improve his language skills,
why dont u have a try on the english version..hehe..
or u can try to google the "pdf-Raheeq Makhtum versi bahasa Melayu" by yourself ..

but for me personally, I love to read the Malay version one..
we can feel it more...(he3)..insyaAllah..

I would feel very happy if u can
leave ur email address so that I can email u the Raheeq Makhtum's file..

insyaAllah..(no sweat lorhh..)
recommended~..


otherwise you can buy it by yourself...
lets have a try to read and explore it..

together we share..=)


(menasihati diri sendiri
kerana apa yang diperkatakan akan diuji....
astaghfirllah..)


wallahualam..
salam maulidurasul 1430 H..


“Tiadalah Kami mengutus engkau (wahai Muhammad) melainkan untuk menjadi Rahmat bagi sekalian alam.” ( al- Anbiya : 107)

Peribadi Nabi Mohammad s.a.w. sungguh menarik hati seluruh manusia yang mengakui kebenaran, keperibadian Rasulallah jelas diterangkan dalam al-Quran antaranya Allah berfirman yang bermaksud:

“Maka disebabkan rahmat dari Allah (kepadamu Muhammad s.a.w) , engkau telah bersikap lemah lembut kepada mereka. Kalaulah engkau bersikap kasar lagi keras hati, tentulah mereka akan menjauhkan diri dari kamu. Oleh itu ma’afkanlah mereka (mengenai kesalahan yang mereka lakukan terhadap engkau, dan mohonlah keampunan bagi mereka, dan juga bermusyawarahlah dengan mereka dalam urusan (permasaalahan keduniaan) itu. Kemudian setelah engkau berazam (untuk membuat sesuatu) maka bertawakkallah kepada Allah. Sesungguhnya Allah mencintai orang yang bertawakkal kepadaNya. ( Ali Imran: 159)



ku rindu kan kekasih Allah..

Malu rasanya mengatakan cinta
Kepada dia kekasih Allah

Kerana dia insan mulia

Sedangkan diriku insan biasa






Pernah 1 ketika,sdg Rasulullah b'kumpul dlm 1 majlis bsama para sahabat,tiba2 b'genang air mata baginda s.a.w..para sahabat gelisah melihat sesuatu yang tidak mereka senangi di wajah Rasulullah,bila ditanya oleh Saidina Abu Bakar,baginda mngatakan bahawa terlalu merindui umatnya yg dsebut sbg ikhwannya.Para sahabat merasa iri hati hinggakn Saidina Abu Bakar sekali lgi menanyakan Rasulullah, "bknkah kami ini ikhwanmu?" Rasulullah s.a.w mnjawab "tidak,kamu sume adalah sahabatku"..ikhwanku adlh umatku yg belum pernah melihatku tp mereka b'iman dan sgt mencintaiku..aku sgt rindu utk b'temu mereka.
.
'KITAKAH IKHWAN ITU???.
Muhasabahlah wahai sahabat..salam mauliduRasul


5 voice (s):

najihah iman at: March 8, 2009 at 3:29 PM said...

"ku rindu kan kekasih Allah..
Malu rasanya mengatakan cinta
Kepada dia kekasih Allah
Kerana dia insan mulia
Sedangkan diriku insan biasa"

learnt sumthing from this words..
renew our kasih sayang..
trying harder to apply his sunnah-

salam maulidurrasul fieqa~!

~nazierah~ at: March 9, 2009 at 1:42 PM said...

salam kak..

salam maulidur rasul 1430 H juge..
(",)

Ptg td tgk MuhammaD the Prophet..
kt tv..dokumentari la..
tp yg sedinya,
pengulas sjrah nbi,
smuany omputeh..
dyorg tau srba serbi sjarah nabi,
(mybe lbih dr org Islam sndr)
mengaku nabi tu al-amin,
tpi xstu pn dr dyorg yg dpt hdayah utk peluk Islam..sedih3..

ap2pn,syukran 4 d share.bc kt page akak je la quote tu..he2..xon9 sgt pn hr ni..thanx ye..*dh dpt dlu dh raheeq makhtum tu dr akak..hu2..

nk share vdeo..

seyez best..tp dy just sajak..
nangess tgk..

http://www.youtube.com/watch?v=8G_9rBjhzwc

~wassalam~
(",)

Aliaa Ezekiel at: March 9, 2009 at 1:52 PM said...

weyh,
aku tau lagu malu tu!!!
yieehaa!!!
yiba,yiba, andre,andre..

lagu nasyid grup aku mse form 5 lawan ngn bdk jr..

aku sukeee..


p/s panjang nyerrr?

nurul_sabrina at: March 10, 2009 at 1:01 PM said...

salam kak..
baru berkesempatan bace post ni..
rasenye x terlmbat nak ucapkan salam maulidur rasul 1430H..

very touching la post akak yg ni..
sedey2..

.'KITAKAH IKHWAN ITU???.

terpikir= tergamam=terkedu sejenak..
masuh jauh lagi utk menuju ke hujung jalan..

nway..
thanx 4 dat info kak..

=>

mr koje at: March 14, 2009 at 5:40 AM said...

ana suka sangat lagu dia kekasih Allah...
selalu nyanyi dgn kawan2 sekelas 510 kat meja belakang..huhu...

Cintai Rasulullah..
Selamat Berdakwah...

Related Posts with Thumbnails
 

© 2010 the labyrinth of piousBlogger Template by dzignine