Pages

Pemergiannya, sahabatku Izaifah

Monday, October 26, 2009 Read Comment
belakang dari kiri:dayah,nisah,fieqa,mira,zati,asna
depan dari kiri:kak if,hani,mai,izaifah,asmak,zimah

Malam- (25 okt)
Mood saya terus berubah.
Tadi tengah taip post pasal apa yang berlaku hari ini.
(banyak yang agak 'pelik' dan menguji keimanan betul).
(Sesungguhnya itu tarbiyah dariNYA, bersyukurlah)
Saya terus delete, dan taip post ni.

Ya ALLAH, saya dikejutkan dengan berita kematian sahabat saya di kisas.

Mari kita sedekahkan alfatihah buat Allahyarham Izaifah binti Jailani (pelajar UIA). Alfatihah.
Beliau telah kembali ke rahmatullah pada hari ahad (25 okt bersamaan 7 zulkaedah)
Saya sangat2 terkejut sewaktu menerima berita kematiannya.
Kita doakan moga beliau dicucuri rahmat dan digolongkan bersama orang2 yang beriman.insyaALLAH.
Sebelum ni, memang dah dimaklumkan beliau sakit.

Dan hari ini, saya diberitahu berita kematiannya.

Mari sama-sama refleksi diri.
Sungguh, senang saja ALLAH nak cabut nyawa kita.

Sudah bersediakah kita untuk menghadapi saat maut kita?
Sudah cukupkah amalan kita di dunia yang fana ini?

Mereka disana, kita disini masih bersenda gurau bergelak ketawa.
Menasihati diri sendiri yang banyak lalai.

Oh, ALLAH,
kau cucuri rahmat sahabatku, Izaifah Jailani.
kau rahmatilah ia YA ALLAH,
kau golongkannya dalam kalangan orang beriman,
kau terima amalannya YA ALLAH,
kau ringankan siksa kuburnya,

YA ALLAH,
pimpinlah hatiku untuk terus mencari keredhaanMu YA ALLAH.
kuatkan hati-hati kami untuk terus berada di dalam jalanMu YA ALLAH.
kau ketuklah hati-hati kami untuk mengambil pengajaran atas takdir yang berlaku ini YA ALLAH.

Aamiin Ya Rabbal A'lamiin.

Ni quotation dari blog yana. Sangat sedih membacanya.Nangis.T_T

Erm, nmpk perubahan arwah tym 2nd sem.. arwah mcm saket.. kalo ade ape2 aktiviti, kitorg dok kt lantai, arwah khas dok kt atas kerusi.. kalo berjln, arwah jln perlahan n lmbt.. fizikal arwah pun berubah.. Aku penah tny arwah, die sakit ape.. Arwah kate xde pape, bese2 je.. jd aku xleh nk jwb kalo org tny aku arwah saket ape.. tdi aku kol Tieda.. Tieda ckp, arwah penah gtau die, doktor x dpt detect saket die.. jadi, jgn la tny aku lgi arwah saket ape.. aku xde jwpn..

Mase 3rd sem (short sem) aku dpt tau yg arwah drop subject.. sbb extend.. start dri situ la aku x jmpe lagi arwah.. Tapi Tieda smpat la jumpe mase 2nd year 1st sem iaitu sem lps, ari 1st tu arwah ade.. Tieda tny kesihan arwah.. arwah kate dh sehat.. pastu Tieda g dorm arwah nk borak2, dormmates arwah ckp, arwah extend lgi.. so, citer sal arwah aku tau setakat ni je la..

Katakanlah: "Sesungguhnya kematian yang kamu lari daripadanya, maka sesungguhnya kematian itu akan menemui kamu, kemudian kamu akan dikembalikan kepada (Allah), yang mengetahui yang ghaib dan yang nyata, lalu Dia beritakan kepadamu apa yang telah kamu kerjakan" (Al-jumu'ah 62:8)

Dan Allah sekali-kali tidak akan menangguhkan (kematian) seseorang apabila telah datang waktu kematiannya. Dan Allah Maha Mengenal apa yang kamu kerjakan. (Al-munafiqun 63:11)


mode:
saya masih sayu. saya rindu tarbiyah kisas. saya rindu biah kisas.
saya rindu kawan2 omar.
tapi saya tetap bersyukur dengan tarbiyah



5 voice (s):

~nazierah~ at: October 26, 2009 at 3:07 AM said...

Innalillahi wa inna ilaihi raji'un..

ya Allah kak..t'sentak bce post ni..
sayu + sedih..

moge ditempatkan di kalangan roh org2 beriman..Aaamiin

*insafi diri*

-li.zue- at: October 26, 2009 at 6:37 AM said...

salam takziah kak.

sungguh.rindu dgn tarbiyah kisas!

fieqa at: October 26, 2009 at 8:00 AM said...

nazierah, n -li.zue-

terima kasih atas comment.
akak pon masih terkedu n sedih..T_T
kite doa sama2..

nk ape2 update g kat blog yana,

http://max-mrvica.blogspot.com/

Ruh Al-Jadid (روح الجديد) at: October 27, 2009 at 6:08 PM said...

mungkin ana x knl kak izaifah
tp mgkn sbb ukhuwwah antara student KI..
ana agk trsentak gk bla dgr ad brita cmnie..

walau apa sekalipun
kullu nafsin zaaiqatul maut..

semoga roh arwah kak izaifah
ditempakn bersama orang2 yang beriman...aminn

fieqa at: October 27, 2009 at 6:24 PM said...

yup.akak pon tersentak masa dgr berita nie..

insyaALLAH,
moge doa2 kita dikabulkan insyaALLAH.

syukran anyway!

Related Posts with Thumbnails
 

© 2010 the labyrinth of piousBlogger Template by dzignine