Pages

Canterbury

Friday, September 17, 2010 Read Comment


Alhamdulillah, currently dah masuk hari ke-4 di canterbury.
Banyak perkara yang sedang dipelajari. Melihat dan sedang memahami keadaan dan personaliliti mad'u di sini.

Sedaya upaya menyandarkan segala-gala yang dilihat, didengar, dihayati, dan difahami dari sudut pandang ibadah dan khalifah, tugas utama KITA.

Sungguh, arus jahiliyyah yang pekat lagi deras sedang mengalir.

Samada hendak buat atau tidak, terpulang.

Allah sajalah penolong KITA di setiap saat dan masa.

Sekalipun tanah itu belum cukup subur, tingkatkan himmah (cita-cita) kita, untuk mengubah hingga menjadi pohon rendang yang berbuah.

Moga buah-buah itu dapat menyuburkan lagi pohon-pohon di tanah lain.

Ya Allah, Kau kuatkan langkah-langkah kami.

Berilah pentunjuk kepada kami dan orang yang bersama - sama kami.

Tanggungjawab melebihi masa yang ada.
Sedaya upaya kau sucikan langkah-langkah ini Ya Allah.
Moga segalanya disandarkan untuk redhaMu.

Bila saat Allah mentaqdirkan sesuatu buat kita, ada tarbiyyah yang ingin diajarkan.
Moga momentum ini dikuatkan Allah, meski langkahku kadangkala cukup goyah.

Da'wah itu segalanya-galanya datang dari Allah.
Kekuatan KITA hanya dari Dia.

Sedang belajar untuk menerapkan fikrah dalam perbualan...


1 Parham Close,
Parham Road, Canterbury, Uk.
(Autumn,15 Degree Celcius)

10 voice (s):

najihah iman at: September 18, 2010 at 3:20 AM said...

salam fieqa,
slamat bjuang kat tempat baru..
tk care ye..
n slmat hr raye aidilfitri.

alaq ashiqin at: September 18, 2010 at 6:19 AM said...

salam...ukhti...dalm setiap derap langkahmu ada kami...
siapakah kita?
kita lah ruh2 baru yang telah bangkit~
moga enti terus gagah melangkah,melangkau kelajuan jahiliyyah!

Anonymous at: September 18, 2010 at 7:43 AM said...

salam...
ape maksud "fikrah dlm perbualan"???
boleh explain further x??

mIra at: September 18, 2010 at 8:51 AM said...

slamat hari raya pika!!
hehe..emm,ad trima msg kat hp x..tp tim tu..pika lam flight...terlmbat bg msg..

azni_1405 at: September 18, 2010 at 11:36 AM said...

salam kak pika,

alhamdulillah, sekejap je dah 4ari akak kat sana ek.

papepon, teruskan thabat, jaga diri bebaik deh.

ana at: September 18, 2010 at 9:46 PM said...

selamat berjuang di tempat baru fieqa!
semoga ALLAH bersamamu selalu & menjagamu selalu.. :)

ana at: September 18, 2010 at 9:46 PM said...

selamat berjuang di tempat baru fieqa!
semoga ALLAH bersamamu selalu & menjagamu selalu.. :)

QilaRaft at: September 18, 2010 at 10:50 PM said...

salam...
haaaaaa... curik gambar ak~~~~~~~ ni nk mintak komisyen lebih neh.. haha~

tulip putih at: September 29, 2010 at 5:42 AM said...

anonymous :

maaf rply lmbt..

fikrah dlm perbualan, meaning, dlm perbualan seharian kita, kita serapkan nilai2 islam, dari sudut pandangan kita, hati kita, perasaan kita, dan juga cara kita memandang sesuatu dari kaca mata islam..

insyaAllah.
kelak, mad'u kita akan melihat segalanya adalah islam.subhanaAllah.

ni antara salah satu proses tarbiyyah yang effective ntok melahirkan jiwa2 y berfikrah islam.

e.g - melihat pokok bukan sekadar pokok/ tumbuhan semata2, tapi melihat pokok, dgn m'kagumi kuasa Allah, yg bisa menjadi kan pokok, dan pokok tu setiap masa tunduk dan patuh kpd Allah, bukan sperti manusia..

n ad je byk contoh lagi.iA

moga cik anonymous terus mencari erti dan makna hidup hanya untuk Alah ya!

hurin at: October 23, 2010 at 3:21 AM said...

salam, was here :) tiba2 sgt rindu. rindu dgn cccu. rindu dgn the lecturers n friends even was there for less a month.

mgkin ada rezeki ntuk bjmpa di canterbury lagi. akidah yg menyatukan kita, sgt berharap dpt menghirup manis tarbiyah di bumi canterbury nnti.

canterbury sangat calm kan? faversham sgt awesome juga!

Related Posts with Thumbnails
 

© 2010 the labyrinth of piousBlogger Template by dzignine