Pages

The Best Answer

Sunday, November 7, 2010 Read Comment

Hasan alBanna ditanya, ‘Mengapa anda tidak menulis buku-buku?’.

‘Kerana aku menulis manusia…’

Pemahaman Hasan alBanna ini jelas. Prioriti dakwah adalah membina manusia. Buku-buku hanyalah alat untuk mencapai matlamat iaitu membina manusia.

Fenomena hari ini ialah blog. Bidang penulisan kini tidak hanya tercakup pada buku-buku, tetapi telah meluas ke alam blog. Bagus kerana budaya membaca semakin meluas.

Secara umum, contents dalam blog tidak layak diberi pengiktirafan, sekurang-kurangnya kalau dilihat dari sisi disiplin akademik. Ini kerana terdapat percampuran useless knowledge dan useful knowledge dalam blog. Lalu,

Apa terjadi bila da’ie banyak membaca tentang dakwah dari blog, bukan dari buku?

Apa terjadi bila da’ie meletakkan blog sebagai cara utama mereka berdakwah?

Apa terjadi bila kepuasan/keghairahan seorang da’ie ialah ketika menulis blog, bukan ketika berjumpa dengan manusia?

Apa terjadi bila masa untuk menulis/membaca blog lebih lama dari masa berjumpa manusia?

Apa terjadi bila otak dihabiskan dengan fikir ‘apa nak tulis dalam blog?’, bukan ‘bila/apa nak cakap bila jumpa dengan mad’u?’

Fenomena ‘Mee Maggi’ : Things to ponder…

(…and if you don’t – or don’t know how to – take any action after you have pondered, it shows that blogging phenomena has succeed in deceiving us.)

sumber : kedai mamak

*

This would be the best answer, perhaps. InsyaAllah. Keep the himmah flowing. InsyaAllah.

Persoalan di sini : Muntij atau tidak terhadap kerja-kerja kita membawa manusia kepada Allah

7 voice (s):

PuteriBonda Anis at: November 7, 2010 at 6:36 PM said...

nice post piqa. but, can you explain more about mee maggi thingy?

Mohamad Nazrul Fazli bin Abdul Mutalib at: November 7, 2010 at 8:46 PM said...

yup..yup really agree with your thought.. blog is one of the media for da'wah but it's not the main method of da'wah..we must meet people, face to face, talk to them and show them good islamic moral (akhlak..tq for reminding..May Allah guide us to His true path..

tulip putih at: November 7, 2010 at 10:54 PM said...

nisa :) :)

wallahua'alam lah nisa. ak pon x brapa sure. ni copy paste dr blog orang len.

nt ak dah thu ke ak share kayh! insyaAllah. btw, sory x smpt ag rply email. insyaAllah soonnnn =)))

nazrul fazli :

insyaAllah.peringatan ntok diri sndiri jgak. iA
tanggungjwab melbhi masa y ada.

Shira Shafrida at: November 8, 2010 at 12:42 AM said...

thanks for the reminder.. :)

insyaAllah, akan lebih bergerak selepas ini..

nurul nazierah rosman at: November 8, 2010 at 3:30 AM said...

kak safiqa, I really2 like this post!
I was thinking about the same thing too..

'Apa terjadi bila masa untuk menulis/membaca blog lebih lama dari masa berjumpa manusia?

Apa terjadi bila otak dihabiskan dengan fikir ‘apa nak tulis dalam blog?’, bukan ‘bila/apa nak cakap bila jumpa dengan mad’u?’

sy mmg kurg sket bab interaksi dgn org kt alm maya ni..tpi in real life, insyaAllah, sy hrap sy xabaikan T.T

alhamdulillah, thanks for the reminder :)

tulip putih at: November 9, 2010 at 11:26 PM said...

nisa:

ha, da dpt jwpn iAllah.

*
fenomena mee maggi ialah fenomena sume-bende-nak-segera.

kesannya,
nak jadi daie, tapi malas baca buku.
nak jadi daie, tapi suka tulis blog je.
nak jadi daie, tapi taknak berkorban
nak berjaya dalam studi, tapi malas belajar.
nak berjaya dalam hidup, tapi taknak lalu benda susah
etc
etc

shira :
insyaAllah, jom berusaha! :)


nazierah @ iejan :
iejannnn..
jzkk ats reminder..
cam byk jugak hak2 ukhuwwah x ditunaikan lgi T_T
berusahaa...

PuteriBonda Anis at: November 12, 2010 at 9:38 AM said...

ouh, fhm2. tq piqa :)

Related Posts with Thumbnails
 

© 2010 the labyrinth of piousBlogger Template by dzignine