Pages

Blessing

Tuesday, December 14, 2010 Read Comment

Alhamdulillah, SubhanaAlllah, Allahuakbar!
Perjalanan ku di bumi asing ini selama hampir genap tiga bulan,
SubhanaAllah, satu perasaan yang sangat tenang dan sangat-sangat memberi makna kehidupan.
Senyuman demi senyuman, tangisan demi tangisan,
Kehangatan dan kerinduan mewarnai setiap sisi kehidupan saya di sini.

Allah, aku bersyukur atas segala ketetapan yang engkau telah taqdirkan untukku.
Aku bersyukur atas ni'mat hidayahMu yang tak putus-putus,
Engkau masih pilih diriku yang sangat-sangat hina ini untuk merasai ni'mat ruh islam,
apatah lagi memahami tanggungjawab menyebarkan risalah agung dari Allah.
Da'wah dan tarbiyyah.

Despite ujian-ujianMu yang bertimpa-timpa,
tarbiyyahMu pada setiap saat dan ketika,
sangat-sangat mematangkan diri - diri kita yang mula menyelusuri jalanNya,
jalan para rasul dan para anbia' terdahulu.

SubhanaAllah, subhanaAllah,
Ia satu perasaan yang sangat-sangat tak dapat di express.
Menggagahkan diri - diri kita yang ditarbiyyah,
untuk melalui jalan da'wah ini sangat-sangat memberi makna kehidupan.

Moga bukan kita sahaja merasai perasaan dan tarbiyyah - tarbiyyah ini,
Moga seluruh umat manusia juga merasai keni'matan ini.

Keni'matan yang memberi makna kehidupan.

SubhanaAllah.

Waa..tak tahu nak tulis apa lagi dah.
Di advise oleh seorang sister untuk update blog.
"Tulis lah untuk ummah dan da'wah" (dush3!)

Siapa2 yang nak tahu sharing-sharing lanjutan,
contact personally ngan saya la eh?
Saya tak reti cerita betul-betul kat blog :P
Since saya tak tahu siapa yang baca blog saya
except untuk orang-orang yang menjelmakan diri-diri mereka :P

Last saya nak cakap, Allah itu sangat comel! Seriously!
Tak perlu jiwa seorang lelaki untuk membuatkan hati kita bahagia,
cukup lah dengan cinta Allah itu membuatkan diri kita merasa cukup indah sekali! Wink3 :D


(Got 'Four Key Concepts of the Qur'an @ 4 istilah dlm al-qur'an'
by Sayyid Abul A'la Mawdudi
for her birthday present, jzkk ukhti)
Please widen your reading!

9 voice (s):

apple damein at: December 14, 2010 at 1:14 PM said...

nice one!

Mohamad Nazrul Fazli bin Abdul Mutalib at: December 14, 2010 at 3:32 PM said...

to be frank, most of new post i will read it.. and i lot of things to ponder..jazakallah for sharing ur thought...:)

fi zhilalil tarbiyah at: December 15, 2010 at 4:22 AM said...

betol2!!!setujuuuu!!!!

hidup dibawah bayangan tarbiyah telah menghidupkan ruh dan jiwa-jiwa yang memilikinya..

dan rasa nikmat kurniaan Allah itu hanya mampu difahami oleh orang yang merasainya juga..

susah nak expresskan melalui penulisan atau perkataan..

tetapi tengoklah bagaimana tarbiyah telah mengubah manusia dan dunia..

itulah nikmatnya..

lambat tapi berkesan..segalanya dengan izin Allah..

heee,panjang pulak!!aseefah fiqa,akak pun excited nak share dgn org!tp xreti jugee..=)

luv u fillah

tulip putih at: December 15, 2010 at 7:19 AM said...

apple damein :

jzkk n thanks yer!!

nazrul fazli :

jzkk. sedar je coz bleh detect trafic link dr org2 US n dr blog.

k.mum :

waaaaaaaaaaaaaaaaaaa..akkk...smgt nye comment..wa rindu nye ngn org2 msiaaaaa..doakan sama2 terus thabat yer..waaa...rindu2..nak jmpe time cuti summer next year ye akk!! iAllah

alhamdulillah2..tulaaa akk..
perasaan perasaan n rasa ini hanya boleh dirasai oleh hati2 yang dipilih oleh Allah..waaa.x thu nk express kan. moge bukan kite je y rasa, moga ramai lagi kan.

jom teruskan bekerjaaaa!! iAllah
waa..gegarkan sama2 bumi masing2 yer.iAllah

moga segalanya ntok redha Allah.
iAllah.
waa dok oversea byk sgttt tarbiyyahNya. nt kite sharing2 ea.wink3 :P

hhihi..byk pulok sy bebel..hihi
rinduuu k.mum fillah!!!!!!!!

fi zhilalil tarbiyah at: December 15, 2010 at 7:44 AM said...

haha..insyaallah

mestilah nak sharee!!!

grab la sebanyak mana tarbiyah dibumi yang kita pijak.semoga menjadi pemangkin dalam gerak kerja dakwah.

ag2 bila dah tua, mesti sgt rindu nak berlari-lari macam sekarang..heee..

semoga sme2 terus tsabat!

kirim salam dekat akhawat sana..
walaupun x kenal, insyaallah rabitah hati antara kita tetap terhembus bersama-sama angin yg membawa berita 'islam sedang mara dibumi UK'..

salam syg ukhti fillah

iqbalsyarie at: December 15, 2010 at 4:02 PM said...

Somehow, ayat2 terakhir tu sangat best :)

QilaRaft at: December 15, 2010 at 6:08 PM said...

mmg dush3 btol~

mahir at: December 17, 2010 at 11:23 PM said...

pqa......... :((

nak minta tlg bg nasihat skit kt mahir boleh :(((((

tulip putih at: January 2, 2011 at 2:14 AM said...

jazakumullahi khairan every one!

Moga Allah bantu dlm setiap langkah kita,iAllah..


lets make effort and du'a for everybody! insyaAllah!

Related Posts with Thumbnails
 

© 2010 the labyrinth of piousBlogger Template by dzignine