Pages

fight, fight, fight....!!

Thursday, November 20, 2008 Read Comment

Bismillahirrahmannirahim...

Assalamualaikum W.B.T

haa...kali ini ape yang ingin saya share di labyrinth ni ye? continue hal semalam..setelah banyak rintangan dan dugaan yang dilalui,dapat juga saya di u tube..heheh~..huhuuuw.actually, masa bukak file video kat laptop beberapa arie lalu,adelah terperasan satu video ni ( adela gak koleksi video kat laptop kalo ada masa insyaallah saya share ye *,*)..ahaaa~..setelah beberapa hari buat research kat tenet sal crite ni, tadaaa~..berjaya juga saya post mende ni..alhamdulillah ^,^


kali nie saya nak share satu video mengenai sumaiyyah...SUMAIYYAH???...siapakah beliau ye?..
jap b4 that cube hayati dulu lirik ni..have a nice reading..~,~...

Sumaiyyah (Hati Seorang Mujahidah)

Dalam diri selembut sutera
Kau memiliki iman yang teguh
Kau nyalakan obor agama dirimu bak lentera
dibelengu jahiliah kau tempuh dengan berani
Walau pun jasadmu milik tuan
Tetapi hatimu milik Tuhan

Padang pasir menjadi saksi
ketabahan keluarga itu
Tika suami dan anak dibaring mengadap mentari
Disuruh memilih iman atau kekufuran
Samar jahiliah atau sinaran akidah

( korus )
Sabarlah keluarga Yasir
Bagimu syurga disana
Dan kau pun tega memilih syurga
Walau terpaksa mengorban nyawa
Lalu tombak yang tajam menikam
jasadmu yang tiada bermaya
Namun iman didadamu sedikit tidak berubah

Darahmu menjadi sumbu pelita iman
Sumaiyah kaulah lambang wanita solehah
Tangan yang disangka lembut
menghayun buaian
Mengoncang dunia mencipta sejarah

Sumaiyah kau dibunuh didunia sementara
Untuk hidup disyurga yang selama-lamanya
Kaulah wanita terbaik, sebaik manusia
Namamu tetap menjadi sejarah

Masih ingatkan kalian?..Sumaiyyah binti Khaiyyat, seorang wanita syahidah pertama dalam Islam yang juga hamba kepada Abu Huzaifah bin al-Mughirah Abdullah bin Umar al-Ansi di bawah naungan Bani Makhzum. Beliau telah berkahwin dengan Yasir bin Amin Al-Ansi dan dikurniakan seorang anak bernama Ammar bin Yasir. Kalau nak diceritakan tentang pengorbanan beliau dalam menegakkan agama Allah memang tak ternilai..subhanallah..(jahilnya diriku.. ~,~).. jom~..mari kita ikuti video kat bawah ni..hehee~…




Haa, dah saksikan video tersebut..subhanallah…betapa mantap nya aqidah Sumaiyyah even Abu Jahal menghina dan mencerca Sumaiyyah dan turut sama menyeksa Sumaiyyah..ishh3~~..bagaimana pula dengan kita?..cuba bayangkan kita jadi wanita y pakai biru tadi..nyawa kita di hujung tanduk dan ape yang kita nak wat kalo kite berada kat tmpat sumaiyyah..huhuuu~….

Actually, after Sumaiyyah dan Yasir gugur sebagai syuhada, anak mereka, Ammar dipaksa menyebut nama – nama berhala kaum musyrikin. Dalam keadaan terpaksa (cube kita bayangkan kalo kita jadi Ammar..sanggupkah kite?...), Ammar terpaksa ikut kehendak kaum musyrikin dengan menyebut nama – nama berhala tue. Tapi…Ammar hanya menyebut di lidah semata – mata tetapi di hatinya terus memuji Allah (Ya Allah…)…Dalam keadaan darurat camni, Ammar terpaksa memilih antara ‘rukshah’ dan ‘azimah’. Musyrikin Mekah pun melepaskan Ammar kerana disangkanya sudah mengikut kehendak mereka. Rupenye tidak sama sekali..^,^..alhamdulillah...

Lepas Ammar dilepaskan daripada seksaan, beliau pon menemui Rasulullah s.a.w dan menceritakan la perbuatannya tu..

Rasulullah bertanya, “Bagaimana dengan hatimu?”

Jawab Ammar, “Saya tetap beriman dengan Allah.”

Rasulullah s.a.w membenarkan tindakan Ammar tersebut yang memilih ‘rukshah’.

Alhamdulillah…^,^… Jaminan Rasulullah kepada mereka sekeluarga sebagai penghuni syurga Jannatun Naim menjadi perangsang kepada kita.Keteguhan dan ketabahannya meneguhkan iman di dada tanpa menghiraukan nyawa harus dijadikan contoh..Cube kita renung balik. Tatkala kita diberi sedikit ujian, cepat nya mengeluh..soalan yang sering diajukan pada diri sendiri, “kenapa aku?”.. “why me?? not other??”…huhuu~

Emm..semoga kisah ni menjadi pengajaran kepada kita semua. Jika digabung kesemua wanita yang memiliki sikap dan sifat cerdik pandai, berharta dan berkuasa di seluruh dunia ini untuk kemuliaan dan pengiktirafan buat mereka, pasti tidak akan mencapai taraf kemuliaan seorang wanita yang beriman seperti Sumaiyyah dan wanita-wanita lain pada zaman Nabi yang mempertaruh nyawa dan diri demi Islam..bagaimana dengan kite??..hmm.thinking ~,~..….sekadar perkongsian bersama dan ingatan buat diri.. moge2 usaha saya dalam perkongsian ini dirahmati Allah(mungkin juga pengorbanan untuk addin kita), insyaallah...wallahualam…>fieqa<

25 voice (s):

k.ummu at: November 21, 2008 at 3:30 AM said...

ahad! ahad! ahad!
this is the only kalimah that they utter when the r being oppressed.thru this, we can reflect ourself. am i islam huruf besar or islam huruf kecil??

phyz at: November 21, 2008 at 1:25 PM said...

Tak dapek den nak menolong sbb bukan pakar dalam editing video dan memandangkan xguna windows XP sgt..hehe,kawan nie gune Linux..freeware...programmer2 linux dah izinkan utk buat ape shj kita nak buat guna linux tue.

kalo ajor kaka guna linux,pening plak nanti...xpe2..lain kali la ye..

anis at: November 21, 2008 at 3:41 PM said...

hebatnyer ketabahan sumaiyah...
wanita pertama yg mati syahid..
subhanallah...
semoga kita dikurniakan secebis ketabahan sumaiyah andai bukan semua ketabahannya kita miliki...

nadhirah at: November 21, 2008 at 5:49 PM said...

diri ini teringin utk menjadi setabah sumayyah...

insyallah~,^

abid at: November 22, 2008 at 8:20 AM said...

terasa hina didalam diri
masih membuat dosa sedangkan sudah mengetahui
kumemohon ampun kepadamu YA RABBI...

Aliaa Ezekiel at: November 23, 2008 at 8:55 AM said...

tadak komen utk post nih...
err... awat o leatk nme aku alia_nekya. aku aliaa. double a. huhu!

fieqa at: November 23, 2008 at 7:03 PM said...

>>k.ummu..

insyaallah islam huruf kecil,
bukan hanye pada nama tp akhlak dan peribadi ..insyaallah..

fieqa at: November 23, 2008 at 7:05 PM said...

>>> aliaa ezekiel...


ahahaaa~...yolahhhh..
aku da tuka nama mu!...
kamu ini...
tp mmg seswai pong name nekya...ahahaaa~

fieqa at: November 23, 2008 at 7:18 PM said...

>>> anis, nadhirah, abid..

moge kita dikurniakan juga ketabahan itu walaupun sedikit tempias..insyaallah...

Ya ALLAH, ampuni la dosa2 hambaMu yang sering dalam kelalaian ini Ya Allah..

daku pinta magfirahMu...
ihdinoosiratolmustaqimm...

Aliaa Ezekiel at: November 24, 2008 at 3:17 PM said...

>>> pieka
weh, aku tak komen yg nekya.
dah sebati...
ejalah namaku dgn ejaan yg btol.
Aliaa....
huhu!

fieqa at: November 24, 2008 at 6:12 PM said...

>>> ALIAA.....

ye sayang..sowy sgt2!..aloloohh aliaa...
aku letak balek la ek nekya..
ahahaaaa~

>>> phyz

ye abg..xpe2~..huhu..ropenye kepakaran anda bukan dlm editing video..hehe~...
yela..saya hanye gune XP bukan linux, tp XP ni advance la, ala2 vista..tu pe y kawan2 komen la bile dowg godeh laptop...hihi..
nk jugakk linux~....erkkss..haha

Aliaa Ezekiel at: November 25, 2008 at 4:36 AM said...

pieka!
tu ko sure ke blog madam joanne?
bkan la!

fieqa at: November 25, 2008 at 6:43 AM said...

erks...

ahahaaaa~..yo laahh..bukan..!
ak p tgk kat blog munirah..
ak x bace btol2 sgt, men add je link..
igt kan madam...
yeah!..not hers...huhuuhuUw~..
gpon name dy joanne lim..huhuhh!
kwn munirah kot..~,~

fieqa at: November 25, 2008 at 6:43 AM said...

tp muke dy mule2 ak tgk cam same..ahakks~

QilaRaft at: November 26, 2008 at 7:33 AM said...

the song 'sumayyah', reminds me during my NS time. we had that song in our nasyid, during closing ceremony.. caye x aku masuk nasyid dulu..haha.. n more important, even the non-muslims oso hafal meh lagu nih.. impressive~

fieqa at: November 26, 2008 at 1:16 PM said...

qila realy?...
ehhehehe..gudz2~..i m so impressed..
so, after this, u can sing me a song la..ha3~..
erks, during 'NS' time?..what NS stand for..hehe..

wah..non muslim also?..gudz..maybe this song has attracted them..
because of the easy to sing the song perhaps...hehe :)..but good la..

p/s- nt kalo ade pertandingan nasyid kt ipba under nuqaba' ke, aku suh ko wakil tesl eh...hahahaha...
beat the challenge! I challenge u..ha3

Aliaa Ezekiel at: November 26, 2008 at 1:50 PM said...

aiyoh!
NS stands for National Service la...
or in Malay PLKN.

yea2..
kita suruh ruff msuk nasyid taun dpn.
mse MKI 2009. HAHAHAHA!
jadi SOLO!
kikikikikiki!

fieqa at: November 26, 2008 at 2:10 PM said...

erkss...

ahahaaa~...
I didnt given the chance to involve in that particular activity..that's why I dont know...hahahaa~...(protect myself again)

yeah..aku sokong..
terlupe lak kite ade MKI..
qila jgn lupe aku kalo da feymes nt kat ipba..ha3~
aliaa jd second solo performer...
boleh?..hik3...aq stuju sgt2..
nk nyanyi lagu ape qilah n aliaa?

QilaRaft at: November 29, 2008 at 2:52 AM said...

MKI tu mendelah pe lak?
wei msk ramai2 r.. mane besh nyanyi sorg2..
kalo nak malu, best malu ramai2..
haha..
ei aliaa..
meh r join nyanyi skali..
mane tau ko ley tmbh silat ko skali..
advanced sket¬

Aliaa Ezekiel at: November 29, 2008 at 5:32 AM said...

Ruff, MKI tu Malam Kesenian Islam.
Emkay will organise it next year.

Aku tau negaraku je....
lagu2 nih...emm....
orchestra leh?
muahahaha!

n aku xkan bersilat dah.
never.
ever.
nak jadik samurai lak.

kita nyanyi nasyid jepun,ek?
aku jadik samurai ruff lawan ngn taekwondo. HAHAHAHAAHA!

fieqa at: November 29, 2008 at 7:35 AM said...

ahahahaa~..

korg ni wat lawak dr atas smpai bawah...
xtahan aku nk ketawa je..
hahaa...

aliaa~..jgn hilangkan skill ko bersilat tuhh...ahahaaaa~..
klaka la..unexpexted thing tol ley silat atas stage..
huhuuu..ngeh3~..haha...

qila..jgn malu2..aku suport ko dr tengah...ahahaa..

erkksss...ak xde pe2 la..either samurai or taekwando (tula, sape suro masuk x nak masuk..malas nk g latihan..huhu..x cam qla y rajen..ngeh3)...aku jugde je la eh...ahahaa~

uishh...nasyid is nasyid..
jepun is jepun...

QilaRaft at: November 29, 2008 at 4:32 PM said...

ei.. ade je gabungan jpon ngn nasyid..
saujana de wat lagu nasyid dlm bhs jepon tau.. best tau lgu tuh..
huhu..
ala aliaa.. ko reti ke nk pgg pedang 2.. ntah2 blom pape da kalah ngn ak..haha..
piqa.. tu r.. aku soh masuk xnak..
kan da kne buli ngn kitorang.. haha
ko de seni suare je.. haha

fieqa at: November 30, 2008 at 3:18 PM said...

ohh..hek3~..
ade eh..xtw ak..
wahhh...pakar eh kau sal kumpulan saujana tuh..
lagu ape..
share la kat aku..hik3~..

eit, agak kemalasan la nk g latihan..hahaaa..mmg x di ajar..
ngehh3~...
uiskkh, tp bahaya gak ek kalo xde defend ntok diri..huhuuhuu..

uiskkh, nape seni suare lak?..
huhuuuu...hehe~

cehh, power la ni bab pegang2 pedang..?
jom la lawan ngn aku..hahaa~
men2 je..ak xde takwando qilah cam ko....ahahhaaa..

QilaRaft at: December 1, 2008 at 3:51 AM said...

seni menjerit ble nmpk pacat..
hahaha..
kalo x prektis cane nk jd xpert..
pe la dia nih..
thn dpn jom ikt ak g training..
hoho

fieqa at: December 1, 2008 at 7:07 AM said...

uissskkkhh...

senyap2 la qilah..
jgn buka 'kelemahan' spesel aq..
xyah practise2~..
mmg da original....!
ahahaaa...

training taekwando
= malas + x mo g latihan..
..ahaahhaa..qilah!

Related Posts with Thumbnails
 

© 2010 the labyrinth of piousBlogger Template by dzignine