Pages

salam pengorbanan eidul adha..~,~

Saturday, December 6, 2008 Read Comment
Bismillahirrahmannirrahim...

Assalammualaikum W.B.T..

malam tadi ade mood untuk membelek language description coursebook or kami bese panggil subjek lds..tajuk 'preposition'..huhu..ntah la..cuti2 ni membuatkan saya agak 'tidak studi'.mungkin 'dugaan2' di rumah ini agaknya..ahaahaha....haiishh~..kena ubah ni!!..berdasarkan markah2 assigment semester pertama yang kurang memberansangkan bagi subjek2 tertentu (astaghfirllah), saya kena berkerja kuat untuk pass setiap exam..(syukur test first aritu saya pass, alhamdulillah ^,^)


tadi baru dapat msg dr aisyah(mtrx melaka) and nisah..
msg itu berbunyi ..

" Salam 'alaik.(^_^).kelebihan puasa hari arafah, 9 dzulhijah, ahad :
1) menghapuskan dosa - dosa 2 tahun - HR muslim, abu daud, nasa'i,
ibn mjah,t'mizi.
2) seperti puasa 1000 tahun - HR tobrani, baihaqi.
Insyaallah, ahad nie wukuf. waktu kemuncak doa antara
5.09 pm - 10.38pm waktu malaysia..moge dapat dikongsi bersama
saudara seislam yang laen untuk kemurniaan islam.wallahua'lam"

(p/s- minta maaf kerana x dapat nak fowedkan msg ni pada sume..hehe..ni yang
wat post nih...hehe..asiiff jiddan..)

jadi...

di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan selamat menyambut hari raya eiduladha kepada semua muslimin dan muslimat di seluruh dunia..
pelbagai ragam yang dapat kita lihat sepanjang perayaan hari raya korban ni..
ade yang mengejar2 lembu dan kambing untuk disembelih...hahahaa..
makhluk2 ciptaan Allah ini (kambing2 dan lembu2 itu) telah mengorbankan diri mereka dalam upacara penyembelihan ..

hmm...

korban?

pengorbanan?

hari raya korban?

hmm..

"Sejauh mana penghayatan kita kepada Eidul Adha, atau hari raya korban? Adakah cukup sekadar menghabiskan wang ringgit untuk sama-sama terlibat dalam upacara korban lembu? Cukupkah sekadar pengorbanan dinilai dari mata wang ringgit sahaja? Bagaimana dengan pengorbanan masa, minda, tenaga, untuk kemaslahatan umat islam?"

astaghfirllah...

saya melihat diri ini kembali..

cukupkah pengorbanan saya sebagai seorang hamba Allah, seorang da'ie, seorang anak, seorang pelajar, seorang sahabat, dan ahli golongan masyarakat..

berfikir lagi tentang diri sendiri yang sering kealpaan..

astagfirllah...

Ya Allah..
berilah hambaMu kekuatan untuk merasai nikmat ibadahku terhadapMu Ya Allah..

kau berilah petunjuk kepada kami semua..

moga2 apa jua pengorbanan yang kami telah lakukan terhadap addeen, dirahmati dan diberkati olehMu..

kau selamatkan mangsa - mangsa bencana tragedi tanah runtuh di bumi Malaysia ini Ya Allah..

aameen aameen ya rabbal a'lameen..


salam aidiladha :)





p/s - wahh, sungguh gembira hari ini kerana saya berpeluang untuk kali pertama drive sendiri (first time dapat keizinan..haha..^,~) selepas dapat lesen bulan 3 lalu x silap (lamer nyee)..huhuu~..( qilah, aku berjaya gak bawak kereta tadi tapi with my abah beside..hua3~..tapi jalan dekat2 jela..hehe)..
syukur2, alhamdulillah..

puasa esok jom!! insyaallah..

itu saja..

assalammualaikum..

"Aidiladha also commemorates the sacrifices made by the Prophet Ibrahim (hence the word 'korban,' which means sacrifice in Arabic), who demonstrated immense faith when he was put to the test by God. "

"Prophet Ibrahim was commanded to offer his son Ismail up for sacrifice, and though it grieved him greatly, he made ready to perform the task. However, as he was about to strike his son, God stopped him and revealed that it was a trial. Ismail's life was spared, and a ram was sacrificed in his place."


Maka dirikanlah shalat karena Tuhanmu; dan berkorbanlah (Al-Kauthsar : 2)



21 voice (s):

anas_AF at: December 7, 2008 at 1:22 PM said...

salam eidul adha..

Aku anak md salleh at: December 7, 2008 at 2:57 PM said...

Tahniah sebab berjaya bawak keta... hehehe... Tak lama lagi expert la..
Salam aidiladha dari perlembahan nil.. Tulisan awk bnyk bagi peringatan kat ana..

Afif Faiz at: December 7, 2008 at 5:00 PM said...

Selamat Ari rya...

fyruzs at: December 7, 2008 at 5:41 PM said...

slmt raye kak,,

=P

fieqa at: December 7, 2008 at 5:42 PM said...

>>>anas_AF

yup..sama2 juga..salam eidul adha..
salam pengorbanan..

>>> Aku anak md salleh

huhuuu..insyaallah..
hehe.....
yup..salam aidiladha juga dr malaysia..

hmm, ana hamba yang lemah di sisiNya, dan sedang mencari identiti diri.....
bersama2 kite menuju keredhaanNya, insyaallah...
salam mujahadah..


>>> Afif Faiz

selamat ari raye juge buat kamu..
jgn makan dgg byk2!..hahhaaa

fieqa at: December 7, 2008 at 5:43 PM said...

>>> fyruzs

selamat ari raye juge adek ku sayang..
wahahahaa~...

arnamee at: December 7, 2008 at 5:44 PM said...

salam ziarah..
salam aidiladha..=)

fieqa at: December 7, 2008 at 5:50 PM said...

>>> arnamee

salam perkenalan...

salam eidul adha juge =)

anis at: December 8, 2008 at 1:05 AM said...

salam aidil adha.. (^_^)

fieqa at: December 8, 2008 at 2:23 AM said...

>>>nisah..

same juge..

hepy eid adha mubarak too..

May all of us have a blessing day..
aameen..

..indah langit kerana awan...
indah laut kerana kebiruan
..indah aidilfitri kerana kemaafan..
indah aidiladha kerana pengorbanan..

Akmal Hayat at: December 8, 2008 at 6:13 AM said...

salam aidil adha..

fieqa at: December 8, 2008 at 8:20 AM said...

>>> akmal hayat

salam aidiladha juge :)

naz ilyn at: December 8, 2008 at 11:43 PM said...

Salam ziarah...

Selamat hari raya Adiladha... dan selamat memandu berhati-hati...

~mardihah~ at: December 9, 2008 at 12:40 AM said...

salam aidiladha....

semoga dalam keakraban diri kepada tuhan...

raikan cinta!

fieqa at: December 9, 2008 at 7:54 AM said...

>>> naz ilyn

salam aidiladha juge..
salam perkenalan...
syukran 4 da ziarah..

>>> ~mardihah~

thnx 4 da doa kak...
insyaallah..bersama2 kite menuju ke arahya...

yup2..raikan cintaNya...

QilaRaft at: December 9, 2008 at 8:05 AM said...

wa..
akhirnye ko bwk kete gak..
tahniah2 tp mst bpk ko xcaye ko sgt kn..
tu psl dia ikut skali..
huhu
anyway..
ak dgn banggenye

berjaya menambah 1 lg saman..
wahahaha

fieqa at: December 10, 2008 at 5:24 PM said...

>>> qilaraft

uihh...jgn la mention..
hahaa..
eit, okey la tuhh
kalo aku bawak sorg xpasal2 kang..
ahahaa..
lame nye x bawak..
tp kan ade skali termati engin..
ngeh3~...
okey what..
aku da lame x bawak laa..
x macam org tuhh..
mmg da ade kete..
lalalaa~


qilah, tahniah kepada anda.!
atas kejayaan itu..
keep it up..ngeh3~..
uih,
wat salah ape plaks ni..
sala parking ke..hehe

arabella at: December 10, 2008 at 5:46 PM said...

salam aidiladha gak.
ceh.bwk kete.aku pn dh lme x bwk kete.but as st0p je then nk jln balek.enjin mst mati.sdey2.
btw pk nk jd org last wish burfday kamu but terlmbt lak.wish kat cni boleyh x?wee~
Allah selamatkn kamu.
Allah selamatkn kamu.
Allah selamatkn piqa
Allah selamatkn kamu.
marilah kte bersame2 upgrdae iman kite.uhibukifillah.

akmal hayat at: December 11, 2008 at 12:59 AM said...

happy bufday gak! aku terlambat sehari..

ak ade hadiah nie...hadiahnyer..

LAWAN CHESS DENGAN AKU!!

ha33..bkn sng nk dpt tu..rzki dtg bergolek

QilaRaft at: December 11, 2008 at 4:44 PM said...

hampes ko..
pakck trafik tu jeles ngn ak..

fieqa at: December 12, 2008 at 7:57 AM said...

>>> arabella

hahaa..practise make perfect!..
huhuu..rasenye tula jela kot chance nk bwk..haha..camne nk perfect ni..
uih, aku pon same aritu..
ade skali termati enjin..hehe..
nerves sgt kot..;)..haha...

insyaallah..same2 kite ye..
haha..xpe2..
syukran ya ukhti!..
rely appreaciated it~
thnx byk2~..
btw, hadiah mane?..
hehe...

>>> akmal hayat..

thnx2~
hahaa..rezki2~ ..
hamba sentiasa bersedia saja..
hee~...
hahaa...
*berapa banyak kali postpon laa*

cepat..aq stat dulu ..*d4*..
hahaa..

>>>qilaraft

hahaa..qilah2..dy jeles tgk kereta ko..haha
rilex2 eh..
klaka tol la dgr crite ko..
rilex la..
this time 10 hinggit je..ngahaha..
amal jariah kat dy..hehe..
next time ko sevey2 dulu ye tmpt tu...supaya x kena lagi..haha..

*practise make perfect*
hehe

ko kene bace doa dlu tu supaya xkena saman lagi..;)

insyaallah..

Related Posts with Thumbnails
 

© 2010 the labyrinth of piousBlogger Template by dzignine