Pages

kuang oh kuang~..he2..

Sunday, January 18, 2009 Read Comment

bismillahirrahmannirrahim..

assalammualaikum..

syukur2 kehadrat Allah kerana hingga saat ini kita masih diberikan peluang oleh Allah untuk bernafas..untuk melakukan ape2 jua perkara juga yang kita ingin lakukan, dengan izin Allah..
ya..
syukur juga..alhamdulillah..
ini post pertama yang smpat n bakal saya post spnjang 2minggu,saya di ipba..(he3)..alhamdulillah
walaupun agak kepenatan skrg..^,~


demi permintaan ramai (ahaks~), saya try untuk post juge..kpd sesiapa y terlibat, jgn lupe bg upah ye coz dah wat post ni..hua3..he3..uih,.erks.. insyaallah, kita utamakn pandangan Allah terhadap perbuatan kita, barulah pandangan manusia, astaghfirllah..ikhlas2.lillahita'ala..(tazkiyatun nafs~)

kepenatan??
baru balik dari mana sebenarnya??
hehe2~


kuang..kuang..
apekah?
he2..
Kuang (Selangor) is located 0.6 kilometre away from Ktm Rawang - Seremban
(mypagenation.com, n.d)

dengan izin Allah, saya bersama2 sebahagian klasmate n tehah n dena,
bersama-sama akak2 usrah n senior ipba,
telah ke kuang, slgor, pd hari smlam n hari ini...
ape y kami semua buat..??
kami sertai program ISK..

ISK?
apakah itu??
...
"ini sejarah kita"..
untuk makluman pembaca, mungkin post berkenaan ilmu2 sepanjg program ini akan di post kan pada post akan datang, insyaallah, dengan izin Allah..mungkin post kali ini byk menceritakan pengalaman, n serba sedikit ilmu yang diperoleh..sejuta kemaafan dipohon, redha Allah diharapkan, insyaallah..(amiin~)
program ni pon disertai oleh sahabat2 dari kmb,intec,inti,unisel,dq..

disebabkan agak kepenatan skrg, mungkin gambar2 di bawah boleh menceritakan serba sedikit..=)

bismillah..memulakan langkah..

kami di kl central - on the way ke kuang -
-ruhan-kak zue-fieqa-ila-syins-aliaa-qilah-

dalam ktm...ramai ke org??..still under control nie..he3..smpat tidoq..hua2

dah sampai~

qilah bergaya dengan fon nye..hua2..syins pula??..ngee


cepat2~..alih yang tue..!..;p



tadaa..syukur2..rezki kita...alhamdulillah..

kami belajar..kerana Allah..


khusyuk..khusyuk..he3..insyaallah..




yeay~..boleh mandi2.alhamdulillah, nikmat Allah..
(p/s- ade ke pacat dalam nie..hua3..~)


bersama - sama kita eratkan ukhuwah..insyaallah.. (walaupun kami ber-7 antara group terakhir yang makan pada malam tu (coz org lain ramai dah start dulu), tapi satu fact y mmg soheh, kami org pertama yang habiskan makanan malam tu..;p..ni gara2 kafe paklang x buka la ni..ahahaa~..)

sempat lagi kami menyiapkan bookmark ntok assembly pada esok hari..hu~

pena dgr berkenaan hadith logam x??
haa..
jom2 kita baca hadith kat bawah ni yang mafhum nya berbunyi,

"manusia itu seperti logam, baiklah mereka dalam jahiliah, baiklah mereka dalam islam sekiranya mereka faham.."

logam??
apa kena mengena logam ngan manusia pulak?? (bisik seorang hamba Allah..xpasal2 je tiba2..he3)
apa ciri2 logam antaranya??
- boleh dilentur
- berkilau
- boleh mengalirkan elektrik
- boleh dilebur

manusia itu ibarat logam dan robot..
robot hidup bergantung pada nyawa battery yang ada padanya..
jika battery nye kehabisan nyawa,
dia akan pergi ke soket untuk charge balik bateri yang ada padanya..
bila dapat tenaga, kemudian pergi ke soket laen pula,
dan berjalan..berjalan..mencari..mencari..
hingga jumpa soket yang seterusnya..
hingga pada satu masa tenaga yang ada padanya habis!
dan dia x berupaya lagi untuk mendapatkan charge drpd soket yang lain..
..padam..
..rosak..
........

begitu juga dengan kita..
manusia..

apakah ciri manusia??
- fitrah bertuhan
- suka akan kebaikan
- suka akan hiburan
- senang leka
- dan bermacam - macam lagi

life as a student,
pagi2 siap2 ke kelas...
di kelas, menuntut ilmu..
bergaul dengan rakan2..
makan di kantin..
menghadapi peperiksaan,
ada assigments..
ade homework, presentation di kelas..
then, after kelas, balek ke hostel...
habiskan waktu petang,
solat,
makan malam,
buat homemork,
ulangkaji pelajaran,
tidur..
dan begitu jugalah..
kitaran untuk keesokan harinya..
samakan seperti logam??
menjalani kehidupan sehari- harian..
dan akhirnya,
kita dipertemukan dengan Allah,
yang telah ditetapkan ke atas kita..

nilai logam tidak berubah..
okey.
kita amek emas sbg contoh logam..
perasan x, emas nie wujud dari zaman nenek moyang kita,
tapi sampai zaman sekarang, org still lagi nak pakai emas..
kalau kita kata, emas ni feymes zaman dulu je,
mesti la, ada di kalangan kita, dah tak pakai dah emas..
so, kirenya,
emas tu, even dia dah lame,
nilai dia stil ada sehingga zaman sekarang..

it same goes to human,
maksudnya,
jika dia time zaman jahiliah memang hebat,
dan sekiranya, jika dia islam, dia juga akan menjadi hebat,
sekiranya mereka FAHAM..
so, kirenya,
kehebatan dia memang kekal, tak kira la sewaktu dia jahiliah ataupun sewaktu dia islam,
asalkan dia faham..

sbg contoh,

Lihat sahaja kepada Kisah Umar r.a. sebelum dan seIepas lslamnya Saidina Umar r.a. Sebelum memeluk Islam, Saidina Umar r.a. terkenal dengan kekuatan fizikal yang hebat. Beliau menggunakan kelebihan ini untuk menentang Islam. Tetapi, selepas Islamnya beliau, dengan kekuatan dan keberanian beliau, Islam akhirnya menjadi kuat dan terbela, sehingga Baitul Maqdis kembali ke tangan Islam semasa beliau menjadi Khalifah Islam yang kedua.


saya rasa setakat di sini dahulu perkongsian saya..
terima kasih atas pembacaan anda..
(post ini mungkin akan di edit untuk sedikit pertambahan..masa sudah tidak mengizinkan..)
assalammualaikum..
salam mujahadah..

ingin berkongsi cerita sewaktu pulang dari kuang ni dan on the way ke ktm..
kak farehah yang menghantar kami ke stesen ktm ..
dalam kereta waktu itu, saya, syins, min, pija n aini..
masa dalam perjalanan,
ade sebuah gerai seperti gambar di bawah..


dalam kereta,
kak fareha pon tanya kami..

"eh, x nak beli ape2 ke..(terpandang gerai di seberang jalan"

saya dengan spontan a.k.a slumber menjawab,

"xde orang nak belanja..(erkss...)..he2"

hua2..

dan kak fareha pon trus membelokkan (eh, wujudkan perkataan ni?..he3) keretanya,
dan dia belanja kami satay, goreng pisang n popia..


syukur2..rezeki2..rezeki yang Allah bagi tu..
he3..kelakar lak..
segan pon ade..
actualy,
itu sebenarnya involuntary action..
ape2 je la..
syukur..
alhamdulillah..

terima kasih kepada akak2 yang telah men'organize program ni..
terima kasih tidak terhingga..
moga Allah membalas jasa kalian semua, insyaallah..
moga rantaian dakwah terus bersambung, insyaallah...

salam alaik..=)





apakah yang mereka bincangkan??
adakah berkenaan subject sosial studies??
ehehe~..hua2

8 voice (s):

~SyiNs~ at: January 19, 2009 at 11:23 PM said...

erk...hehe..
gmbr ak pown ade??syin wat pe??
hehe..ak posing la..ne xnye,
org tuh xbis2 amik gmbr..
ngee~corrupted..agaga..uikk,
jgn marah eyh..hehe..tp overall,ak
hepi ar kite g ctu..hrp2 ade agi..amin~:)

anis at: January 20, 2009 at 3:04 AM said...

salam..

ahaha..
lajunyer korang mkn..
hahaha...

(^_^)

bestnyer prog akak2 usrah korang wat...
hihi..
insyaAllah, next tyme, dgr citer, akak usrah nisa pown nak wat gak...
hehe...

ei..
kater g fraser hill..
kuang tue kart fraser hill ea?

fieqa at: January 20, 2009 at 7:22 AM said...

~SyiNs~,

uitt..hua22..
mmg tabiat la amek gambar,
tp erks,

huaa3, CORRUPTED..!!
awat gitu ek..
pelik aku..
hu3..
salah beli memory card ke.
y aku nye tu beli kat pc fair..
xkualiti ke ek kalo y toshiba nye..

ade sape2 tw ape reason, if gambar y kite amek gune handphone,
then kadg2 gambar tu jadi 'FILE CORRUPTED'..tulung2!~~
sedey3..byk gambar ilang dlm nset.hu3
syins, jom syins kite p loyat..
hang nak beli pendrive mak hang kan..hua2..
ley usha2 skali ape prob nset aku ni..
huu~..pelik3


haa, jom3..
hang nak g lagi ke.
jom3..
insyaallah, if ade lagi jom la join..
ley maen3 lagi, erks,he2..
y penting ilmu y kita dapat tu..(he3).insyaallah


btw, hang kata aku ske amek gambar, sape y lagi extreme sbenarnye..kui3..hua3..
sama2 kot..ahahaa!!..xnak la..
hang lagi suke amek gmbar,lalalala~..;p

fieqa at: January 20, 2009 at 8:16 AM said...

anis,

huaa2.
kami mmg sangat2 extreme lorhh..huaa...
lebey kurang 3 minit kot ley habiskan nasi satu dulang..erks,,hua2..
sume cam agak lapar..
at that time nga wat book mark ntok assembly kami kat ipba ntok hari isnin esoknye..hu3..
haha!


jom la nisah.
time ni da2 inti pon ade je y dtg.
tapi xkenal sgt, coz cam x smpat nak berkenalan dgn rapat..he3..

alhamdulillah, best gak.
ni bukan akak usrah2 kami je y join,
tp dy cam byk link la ngn akak2 kat tmpat laen..
jom la join next time insyaallah,
aku aser byk je lagi y dy nak wat.jom3.bersma2 kita mengutip manfaat nye..

erks,
x lorhh
kuang ni kat selangor..
y fraser hill tu yang las wik aq g.
he3..
mmg nak wat post sal mnde tu..
tp stil pending lagi..
myb time cuti raye cina kot nt aku wat, insyaallah..bile da free2 kat uma tu..

erks, tapi dgr2 kami ade asigment time cuti raye cine..huaa~~..erkss.ngee~

Aliaa Ezekiel at: January 20, 2009 at 1:06 PM said...

oooooo....

ko tggl kitorg yg dah lame tggu neh mkn sate je,ek?
pisang goreng ngn popia ko dah lama bantai....
ooooo....
takpe,takpe....

salah sapekah?
mesti ko yg stat mkn dlu tuh!
btol dak?
aku tau...
heeee~

fieqa at: January 20, 2009 at 6:03 PM said...

ui aliaa..
kah2.
padan muka..(guro~)
lalalalaaa~..
kami dah habiskan dulu dah..
naseb baek korg kol kami,
kalau x kan, kak fareha da ajak nak makan situ dah,
abes la korg tunggu lagi lame...ehehehe~~~..ahahaha!!!


eiii, kami sesama la stat makan..
dah kak fareha nak blanje..syukur2 alhamdulillah.

nape mesti aku lak y stat makan dulu..
erkss..
huaaa33
tw la aku kuat.....(lalalalala~..;p)

syara at: February 14, 2009 at 3:22 PM said...

ei..cnteknye bookmark tu..comells..nak satu!

fieqa at: February 14, 2009 at 3:55 PM said...

nak ke..meh dtg sini la...ngeh3....

alorrhh.kami y buat, tp time perhimpuanan tue bukan kami dpt pon..hu3..segelintir je dpt..x po eh..ngee~~

Related Posts with Thumbnails
 

© 2010 the labyrinth of piousBlogger Template by dzignine