Pages

saya berperang !! ini kisah saya~..^^

Friday, February 13, 2009 Read Comment
bismillahirrahmannirrahim..

syukur pada Allah kerana kita masih diberi peluang bernafas dan melayari internet mengikut kehendak hati..kalau hendak difikirkan, betapa banyak kudrat yang dikurniakan Allah kepada kita sehingga kita mampu melakukan apa apa sahaja di muka bumi Allah ini.subhanallah..

jika Allah telah beri nikmat yang tidak mampu kita balas, apakah balasan yang kita perlu berikan?..mari kita ambil analogi seorang setiausaha di pejabat bekerja dengan bos nya, bos itu adalah orang yang betanggungjawab untuk mengurus dan memberi gaji pada setiausahanya, secara logiknya, of course la si setiausaha tue wajib/perlu/bertanggungjawab buat kerja2 kesetiausahaannya...(dah dia dapat gaji takkan slumber nak duduk senang lenang minum air kopi je kat pejabat tue..he3)..


jadi, sama la dengan kita kan..
siapa yang menciptakan diri kita..
semua menjawab..
Allah..
siapakah Allah??..
Allah tuhan kita..
kita hambaNya kah?
semua menjawab..
ya..
jadi logikkan bila kita hambaNya /(pekerjanya dalam bahasa simple)
of course la kita bekerja balik untuk Allah..
dah Dia yang jadikan kita..
nak ke kita jadi pekerja yang tidak tahu kenang budi...
astagfirllah...muhasabah diri..
so kita kenalah melaksanakan perintahNya seikhlas mungkin..
takkan kita xnak dapat gaji sebagai setiausaha daripada bos..
fikir2 kan ye!!
kita diciptakan di dunia ini semata2 untuk beribadah kepada Allah..
jangan sempitkan fikiran 'beribadah' tue hanya untuk solat sehari semalam..
apa jua perkara yang kita lakukan kat dunia nie,jika niatkan ia kerana Allah,insyaAllah,
ia akan menjadi ibadah..
kita makan ke, minum ke, kalau diniatkan untuk mendapat tenaga seterusnya dapat melakukan solat, itu juga dikira beribadah..wah2..manis nya Islam..sungguh mudah..
insyaAllah.moga amalan kita dipandang mulia oleh Allah, insyaAllah..
selamat beramal..=)

******

itu intro saja..(ngee~)..=)
okey..berbalik pada tajuk post ini..
perang!!
ngeh3..
saya sekadar ingin berkongsi pengalaman sewaktu saya menyertai kem pada minggu lepas..
pagi hari sabtu sampai tengahari ahad..
best2..he3..di kem nur merab, di bangi..(hik3..jumpe kawan kisas, aziani syahirah (kmb's) n also umu fatima (kyuem's), kawan smkajb dulu..=)



peserta taylor's memperkenalkan diri mereka


dan buat pengetahuan anda, ada satu game perang yang kami maen sewaktu di kem tersebut..
serius saya x pernah main..perasaan mula2 mmg agak excited...tapi game nie mmg best la..;p
game nie after aktiviti explorace..



okey..begini permainan nya..
kami semua seramai 100 orang kot, dibahagikan kepada dua gruop..
lebey kurang 50 orang la satu group..then, kena lantik ketua..group saya yaya (kyuem) yang jadi ketua. so arahannya, kami dikehendaki ade satu benda (x kesah la ape2 pon, yang penting benda tue jadi kami nye panji,

so kami amik dahan pokok ader daun2 hijau sket (he3) jadikan panji..;p..tengah excited ni nak berperang..) dan benda nie kena jaga sewaktu berperang, coz if kumpulan lawan dapat amik panji kita then pacakkan kat tanah, kiranya, kita diisytihar kalah la..(huaa~) dan satu lagi, senjata peperangan adalah belon, dan cara nak kalahkan pihak lawan senang ada 2 cara, either cacakkan panji pihak lawan ataupun baling belon pada ketua mereka..hehe~...belon tue kalo kena anak buah, mereka di consider mati, tapi x diisytihar kalah, just kalau belon tu kena ketua je pasukan tue dikira kalah..



disebabkan group lawan jadikan tag nama di tudung untuk diletakkan kat atas kepala (atas tudung) sebagai "trademark" mereka.so, group kami, orang yang xde tag tue atas kepala la..he3..

so, kami pon memulakan peperangan..yaya (si ketua) ader kat blakang skali..kirenye stand by dari belakang, dan berusaha elakkan diri dari terkena belon la..pada saya ade belon (hahaa).ley maen baling2 nie..siapakah target ku!!..hee~..



game pon start..cehh..dua2 group memang berdebar2 nak perang antara satu sama lain..saya pon sembunyi dengan harapan pasukan lawan x nampak..tapi apakan daya, hehe..tpmt saya sembunyi tu cam ade lubang yang panjang gak la..tapi sebb agak open, mmg la ley nampak..hehe.
so, saya baling belon tue...dushh3..x ingat kena ke x..he3...




then, time perang2 nie..kedua2 group seolah2 menyembunyikan ketua masing2 dan panji2 mereka..he3..yela kan..nanti kalo g depan2, x pasal2 kena shoot..;P


so,
dengan tiba2...
saya dapat idea..ha2..jahat gak idea nie..he3..
saya pon memberanikan diri menyamar..saya pasang pin tag tue kat atas kepala saya tanpa diketahui musuh..time tue orang ramai tgh focus nak attack lawan masing2..ape lagi..saya pon pasang la..

then..(ha3)
saya pon slow2 g kat kumpulan lawan..
yeayyy~~
kirenye saya dah menyamar laa..dorg bukan perasan pon..coz peserta2 kem terdiri drpd byk kolej.antaranya, ipba,intec,kmb,inti,uitm,um,kyuem,btn,ktj n lain2..
so, kalau saya join group lawan pon bukan dorg perasan n cam pon..

so..
jeng jeng jeng..
haha..saya pon slow2 pergi kat pihak lawan yang pegang panji tue..
aper lagiii...rampas laa..
tp malang nya, saya sorang kat pihak lawan..lupe plak n tak terfikir nak join venture ngan orang lain untuk menyamar..(hu3..tula berjemaah leih afdhal..=))
so,
kirenya,after saya 'bergelut' ngan orang yang pegang panji tu,
saya pula dihentam oleh orang2 yang ade sekiling tu which are pihak lwan..
saya berjaya tarik separuh, tetapi disebabkan saya seorang rasanya waktu tue,
ape lagi,
saya pon dibaling air dan dijatuhkan ke tanah..(aduh..)
hu3..xpela..nak wat camne..pastu,pasukan saya pon datang membantu..berlaku la pergelutan untuk menarik panji pihak lawan..(he3)
sakit juga anggota badan saya apabila seoalah dihempap oleh mereka kerana panji tersebut..
dan akhirnya,
alhamdulillah,
pasukan kami menang!!! coz ketua kami tidak kena apa2 belon, dan panji kami selamat di belakang..=)
panji pihak lawan seolah hancur berkecai kerana ramai sangat yang tarik..(he3~)
syukur~..xdapat hadiah pon, tapi sangat puas main game nie even x lame..


ade juga experience camne peperangan tue..
lepas abes berperang tue,
saya terfikir, dengan belon isi air je pon kita dah takut nak lawan, nie belum lagi peluru2 senapang seperti apa yang berlaku di palestin..(astaghfirllah..)..
even game nie agak simple,
tapi ia cukup menyentuh hati nie, bagaimana pengorbanan rasulullah dan sahabat,
pejuang2 palestin berjuang demi Islam..cuba kita renungkan..=)..
sampai di situ saja..
minta maaf if ader tersalah bicara..
wallahualam..

p/s- syukran n credits to kak yana ipba, kerana ade sponsor kebanyakan gambar2 nie..saya malas nak pegang handset la kak yana time game perang nie..tu y xder gambar langsung..arigato gozaimas..=)


10 voice (s):

nurul_sabrina at: February 13, 2009 at 6:27 PM said...

salam kak..
huhu...
bez cite perang ni..
btw..
berani mati ea akak nyamor...
huhu...
bagus2...
jihad...
ngee~~

~nazierah~ at: February 14, 2009 at 5:54 AM said...

salam...

Alhamdulillah...
baca post akak nih insyaAllah,
trus dpt pahala...
dimuqadimahkan dgn tzkirah!
sukenye...!=)

haah..btol kta sab..braniny akk!
tp 1 lg yg kte dpt kn,
kte kne ade strategi
untk mnyerang phak lawan,
cm akk,
strtgi akk mnyamar kn,
ha,cmtu gak la kte
kne twu mmpdaya msuh...
hu~

tp klu sdra mra kt plestin,
dyorg xleh mnyamar,
n xpyh mnymr pn kn,
even dak2 kcik pn brani mnentang,

btapa sikitnya ujian yg Allah bri pd kita klu dbndingkn dgn dyorg ek...=0

thanx kak!
nice post..=)

najihah iman at: February 14, 2009 at 8:24 AM said...

salam~

wah fieqa..
sronoknye g kem.
siap maincperang2 lg..
msti smua imagine tragedy kt gaza..
kte main pn dh takut..
imagine bunyi bom kat sana..Ya Allah~

p/s: ur intro's like a tazkirah..
thanx!

syara at: February 14, 2009 at 2:46 PM said...

wah..bersemangatnye akak.
ahaha..nak main jugak!
suke la aktiviti 0utdoor cmni.

w0w jadi w0men in black plak kak pika kn.

anis at: February 15, 2009 at 5:40 AM said...

wah3!!

best2!!
nice post..
eit, aku ader tgk video yg akak2 nie wat tye aku g isk td..
nie aku br balek...
sbb tue aku tak oline ms tue..
ihihihiih..

bestnyer~~~

ipk kan nie???

fieqa at: February 18, 2009 at 8:25 AM said...

sabrina,

hik3.
hehee..saje je kongsi2.

hehe..mmg berani mati giler laa tu..haha,,
tapi sakit gak badan nie hahh..hehee

insyaAllah, jihad2~..

fieqa at: February 18, 2009 at 12:31 PM said...

~nazierah~,

thnx atas comment itu..
hanya berusaha setakat maner yang mampu..

ngee~
a'ar..berani mati la tuh.
terfikir lak nak wat camtu..tp kn,akk sorg jee yang ke tmpt lawan..tu yg x kuat tu..so, kesimpulannya,
kerja la dalam berjemaah..=)


erm, betul2..menyamar..
tapi tu la kan..
kadang2 diri ini tidak kuat.^~,astaghfirllah..


betul2...mereka dah mmg xley buat ape dah..cume berdoa padaNya..
bersama2 la kita..

(huk3, kadang2 leka dan lalai diri ini untuk mengingati saudara di palestin~)..astaghfirllah..


betul2,,
kadang2 diri ini pon ade mnyalahkan takdir laa, or even kadang tidak bersyukur dalam segenap perkara.maybe dlm keadaan x perasan...Ya Allah, ampuni dosaku..

fieqa at: February 18, 2009 at 2:58 PM said...

najihah,

yupp2.
besh2..hehee~...
tapi takut gak la memula tue.

yup2..betul2..tu baru maen2 nye..
blom yang real..hmmm..betul..betapa kuatnya perjuangan n semangat mereka..

Allah akan menguji seseorang tue mengikut kesanggupan mereka..kirenye,
saudara2 di palestin tu Allah bagi kemampuan untuk diuji sebegitu rupa..insyaAllah,
kita doakan mereka, and try memboikot as much as we can,insyaAllah..
MAy Allah bless us.=)

fieqa at: February 18, 2009 at 3:05 PM said...

syara,

ngeh3..
hehe..
yup2.akak pon sukerr aktiviti camni..
memula actuly cam malas gak nak g..he3..
tp tula kan,
iNsyaAllah, jika kita luangkan masa untuk Allah,Allah akan luangkan masa untuk kita..insyaAllah..

ngee~~,,yehaa,,woman in black..;p..kui3

fieqa at: February 18, 2009 at 3:15 PM said...

anis,

huaa3 nisah..td ko gtw kat ym ko tgk kan video tuh..hehe..aku pon ader tgk gak sket2 ritu..ngee..sweater restu..kui3..

insyaAllah, nt ley la kite jumpe bile2 kalo tersama program..he3..
jom2 g sabtu ni g bangi.
dengar sal palestin..=)

erm,
pe y aku paham la ek.
y aku g nie,prgram name dia SJ..
sayonara jahiliah..camtu la..

Related Posts with Thumbnails
 

© 2010 the labyrinth of piousBlogger Template by dzignine