Pages

poskad darinya....

Thursday, February 19, 2009 Read Comment
bismillahirrahmannirrahim..

Rabu - 18 Februari 2009 - malam-

petang tadi dpt sms dari aini student french di ipba..

"salam pqa,
tadi aini ader amikkan surat untuk pqa..nt aini bagi ye.."


"wslm, eh, surat dari sape plak lak..excited nye nak tahu..cam kelakar je dpt surat..he3"

"haha, nak wat surprise la, x nak bagitahu surat pe..hehe..ptg ni g ke anta akak2 tesl?"

hehe..excited nya nak tengok siapa yang bagi surat..
macam tak percaya pon ada..pelik juga saya, siapa lah yang hantar surat tibe2 je..haha..

dan, baru tadi aini datang ke bilik saya..dia pon bagi la 'surat' yang dikatakannya..


Ya Allah, terharu nya saya..hik3..sedih dan terharu sangat saya..tak dapat nak digambarkan..hehe..


sebenarnya, surat yang dinyatakan oleh aini itu adalah poskad dari kak Ummu yang baru saja memulakan pelajarannya di United Kingdom..



kalau kalian masih ingat, post saya sebelum ini yang bertajuk 'the send-klia' menceritakan pengalaman saya menghantar kak ummu dan sahabatnya di klia untuk flight mereka ke Uk...alhamdulillah mereka selamat sampai..
kak ummu nie akak usrah saya...=)

dan hari ini..saya sangat gembira dan terharu sangat2.. syukran kak Ummu..


salam adik..=)
kaifa haluki?? huhu..hopefully sentiasa sihat imanmu..
alhamdulillah akk di London ni..
insyaAllah by tomorrow we are heading to Plymouth.
For the time being, akak dan kawan2 jalan jalan dulu around here.
alang - alang dah ada kat sini..
k dear,
take care ye..
study elok2..
jaga tarbiyah diri ..
moga terus tersabat sis....
miss u..

p/s- kirim salam pada orang2 DZ dan buruj..=)

kak ummu..


Ya Allah terharu nya saya..tak sangka pula kak ummu nak hantar poskad pada saya.. terima kasih banyak2 kak ummu atas pemberian yang sangat bermakna nie..

kak ummu,
terima kasih atas perhatian dan bantuan kakak dalam perjuangan saya di Ipba..
saya amat mengkagumi ketabahan kakak dalam berjuang kerana Allah..saya amat mengakuinya..

saya teringat saat kita berada dalam kereta sama-sama untuk ke rumah fatih..

masa tu on the way kita nak ke ccts..actually saya sangat terharu waktu tu..coz kak ummu ajak saya ke bukit fraser, tanpa bayaran langsung..ikot je...
esok nya kami akan ke bukit fraser coz akak2 senior saya ade program dengan orang brunei..


kirenya saya nie kire menumpang la untuk program tue..sebenarnya program tue untuk orang2 brunei yang ingin merebutkan ilmu di Malaysia... dan kak ummu saje ajak saya, segan pon ader..tapi tak mengapalah..orang dah ajak..saya ape lagi,ikot jela...syukran Ya Allah,alhamdulillah..banyak ilmu yang saya timba sepanjang berada di sana...

kat dalam kereta tue banyak gak perkara2 yang kita ceritakan..hehe..walaupun akak bawak kereta agak laju malam tue..haha!..ngeh3..okey je...
tapi best laa..
exspesel bila akak bagi sokongan untuk camne nak jadi tough & kuat bila hidup kat luar nie...macam mana nak teruskan tarbiyah dalam diri....hurmm...

akak pernah cakap..akak kenal tarbiyah sewaktu di Ipba..syukur Alhamdulillah..
bila kita dah kenal dan hayati tarbiyah tue dalam hati, memang keinginan yang sangat tinggi dalam diri untuk terus mencari ..

dan mencari....

dan mencari....

sehingga diri terasa terisi dengan tarbiyah...
terasa amat kekurangan jika hati tidak dipenuhi dengan makanan rohani...
sesungguhnya, Allah lebih mengetahui apa yang tidak kita ketahui..
Allah tahu hambaNya yang ingin mencari cintaNya..
kejarlah cinta Allah sebelum mengejar cinta manusia..
entah kita tak tahu berapa nilai keikhlasan manusia itu boleh beri pada kita...
adakah sepenuhnya??..atau hanya sedikit cebisan seperti percikan air??
dan ingatlah...
cinta Allah pada hambaNya, seluas lautan malah lebih luas lagi..
adakah kita antara golongan yang mencari cintanya atau cintaNYA...??

hmm...

terima kasih banyak2 kak ummu..

iskh3..rindu nye..

banyak lagi kenangan2 sepanjang hubungan persahabatan kita meskipun hanya sekejap, lebih kurang 1 semester saya kira....

syukran Ya Allah atas anugerah persahabatan yang engkau kurniakan kepada kami..


to my dearest kak ummu..

I wish u all the very best in UK..
put your high trust and belief only to the Almighty Allah..
keep spreading dakwah at there..
May your journey to seek for knowledge tighten our relationship with Allah, insyaAllah..
May you deserve to get things that you are seeking..
May you find the "true" journey at there as a Muslim...
insyaAllah..

thank you for the beautiful and memorable friendship that you have given to me..
missing u...

salam mujahadah..
teruskan roh mujahidah yang dimiliki..
moga akak senantiasa dirahmati dan diberkati oleh Allah
dalam perjuangan sebagai muslim dan mukmin,
insyaAllah...

As Prophet Muhammad said to his best friend and companion Abu Baker Al-Siddiq when he was crying and shaking:
"Don't be upset, Allah is with us".

ikhlas dari adikmu,
~fieqa~




cuba kita hayati lagu kat bawah nie..lagu nie sangat close dengan hati saya..jom la kita dengar..=)



Jalan Dakwah - Alarm Me


wasallam.....

13 voice (s):

anis at: February 19, 2009 at 10:57 AM said...

hiihih..
salam..

nice post~~
ihihi..
eit, kak ummu kisas ker?
bkn ea?

hihi..
nampak sweater restu..

=D

Aliaa Ezekiel at: February 19, 2009 at 1:43 PM said...

weh! bkn men ko interbiu aku psal blog ko! pnjg gak lg!

fieqa at: February 19, 2009 at 2:10 PM said...

aliaa,

ahaaaa..alaa saje interview ko..ngee~...

nt aku wat post kot sal mnde tu..haha!..;p

uiskh, cik aliaa..
dah mmg habit kot...

aku x bape paham sgt aper requirment kepanjangan n kependekan post y ko nak..kui3~~~

fieqa at: February 19, 2009 at 2:11 PM said...

aliaa,
aku raser cam pendek je..hehehe..
berbanding y sebelum2 nih...ngee~

fieqa at: February 19, 2009 at 2:14 PM said...

anis,

ngeh2..tq
eh, bukan laa..
bukan kak ummu restu kisas tue..
ni kak ummu ipba.hehe~

hahahaa..
aku mmg sukerr gune sweater restu even ade sweater laenn..
coz smart n comey..n suka laa..hehee~~...

ko salu guner x..haha!

anis at: February 19, 2009 at 5:01 PM said...

sweater restu??

ihihi..
tatau nak gune kart ner..
ader jer bw kart inti nie..
tp, da terbiase ar tk pki sweater even sejuk..
uhuhu..

**byk lemakkah?? ahaaha~~**

XD

fieqa at: February 19, 2009 at 6:12 PM said...

anis,
ngahaha!!..
lawak la hang..
hehee...


ne practise tu nisah,
nt da fly insyaAllah,
ko kene pakai..haha..

pakai la memalam ke time nak tidor tu..ngee~..

aku kdg2 suker pakai bile kuar area hostel n dekat2 je, coz senang sarung je.hehe~..



byk lemahkah??

susahku hendak menjawabnya..
ngeee~~~~~~~....

^,*

hahaa!..ko la kene jawab sndiri..ngeh3~..

bukan aper, nt tkot ko marah..haha!..juz kidding..;p..kui3~

azarsyafiq at: February 20, 2009 at 9:57 AM said...

uyoo..dapat poskad dr UK..smart2..haha..anyway..teruskan perjuangan di IPBA..when you are leaving..u're going to miss the moment in IPBA..hehe..rase nk balik IPBA jer..tp kat sini lg best..hehe

fieqa at: February 20, 2009 at 2:03 PM said...

azarsyafiq,

hehe,tq2..
tula,terharu gak ngn kak ummu..
x sangke dia anta poskad..terharu~...

erm2..insyaAllah...

huhu~..yela ek..uk mesti lagi beshh..
all the best at there...^^..gudluck!

anis at: February 22, 2009 at 6:13 PM said...

wahahhaha~~

byk lemak?
ini tak bole jd!!!
sy nak jd dietition!
kene jaga bdn nie..

chaiyok2 nisa!
ahaahha~~

=D

k ummu at: February 22, 2009 at 10:25 PM said...

salam alaik dik..huhu
missing u jugak..cepat2la dtg sni..huhu i'll wait u wit kapet merah kt heathrow nti..huhu
inshaallah banyak akk nak share with u, tp khilaf diri banyak menyekat, harap awak akn lebih kuat mengenal tuhan n diri since di malaysia lg dik. inshaallah u'll see world with kacamata islam, ygmana ia lebih indah utk digambarkan.

p/s: sedang menunggu balasan poskan dr bumi malaysia..hehe

fieqa at: February 23, 2009 at 7:11 AM said...

anis,
ahahahaa!!

tue laa hang,
ne jage badan tw..nak jadi dietitian kan...
p turun excercise hari2 yerk!...
nt cepat sikit turun..

erks, bukan dah mmg kecik ke..xyah exercise dah..kui3~..

psst, nt share la tip2 nk diet eh..ngee~

fieqa at: March 1, 2009 at 4:29 AM said...

k ummu,

hehehe,
baru nk rply la comment akak.=)
whoaaa,,really...
I just can't wait the time ..ngeh3..
tq2 kak for this postcard..

tq2 for that great reminders..insyaAllah..
do remind me always k!..
syukran kak.
May Allah bless us..insyaAllah..

balasan dr Mesia??

hehehe, insyaAllah...;p

Related Posts with Thumbnails
 

© 2010 the labyrinth of piousBlogger Template by dzignine