Pages

silat VS taekwondo..help me~

Saturday, February 28, 2009 Read Comment
bismillahirrahmannirrahim...

there has been quite a long time I don't post any entry..just love to jump to others' to read their posts instead of doing mine..hehe~..(actually, there is a post about palestin which is still in draft, , but it is in progressing
(insyaAllah) due to certain 'acceptable' reasons..he3...

okey2~~ for this whole week, my mind is stuck with confusion, even now when typing this post.huh~.. I am chatting with timah razak to ask her about this matter..but later then, I ask for excuse, because i'm not so in mood to ym..hee~

huaa..what is it?? if you are given to choose either to participate in taekwondo or silat, what it would be?..

Saidina Umar al-Khattab pernah berpesan kepada ummat Islam suatu masa dahulu, katanya : Ajarilah anak-anak kalian berenang, memanah (menembak), seni pertahankan diri dan menunggang kuda.

gambar hiasan..=)

huhh~..until now I couldnt decide either one..for your information, I have attended both classes in order to compare and contrast..(he3~..cam assigment lak..kui3~)

ILMU BELA DIRI DARI PERSPEKTIF ISLAM
Y. M. Almarhum Ustaz Hanafi Hj. Ahmad

Dalam kertas ini ilmu bela diri adalah dimaksudkan dengan ilmu untuk mempertahankan diri daripada ancaman-ancaman, pencerobohan-pencerobohan dan keganasan-keganasan yang dilakukan oleh orang-orang yang tidak bertanggungjawab khususnya musuh Allah.Mempertahankan diri pula, dalam ertikata yang luas ialah mempertahankan diri sendiri dan apa jua yang berkaitan dengan diri atau agama, harta dan negara.


these are several surveys that has been conducted by me (haha), to ask for advices..=)

mama (my mum~) =
"akak pilih la maner yang akak minat..
mama bagi pendapat jer...mane lagi lembut bagi kakak..silat ke taekwondo..
"

"silat...dia cam berseni sikit la..(haha~)
"

"
haa, pilih la silat..awak kan perempuan...sesuai amik yang lembut2.."

"ngee~~..erkss..hahaha.kui2...lembut sangat ke saya nie..konfius..^,~"

hehe, nie yang terbaru dari ayah saya, (hua2)

"abah rase akak masuk taekwondo laa..
kalau silat cam lambat sikit pergerakan dia,
kalau ada aper2 ke nanti, silat tue ader bunga2 la...(hehe)
taekwondo dia pantas n cepat..xyah bukak2 bunga..

"hahahaa, abah, (kui3)
mama and abah cam 'bergaduh' lak kat tefon tadi..kelakar nye..ngeh3~~"


kawan2 baik di ipba..ngeh3~
qilah :
(ketua taeokwondo di kolej saya merangkap my roommate..kui3)

mereka..


"salah orang la tanya aku..hahaa.. dah aku taekwondo mesti la aku suruh ko masuk taekwondo.."

"yerk2 qilah...aku masuk taekwondo pon after ne physco dengan video2 taekwondo ko tuh..hua2"


"cuba ko tanya orang2 yang x masuk aper2..cuba tengok dorang akan cakap aper.. (sebelum nie qilah pernah cakap camni).. kalo taekwondo ko balek awal..haha..pukul 8.00 smpai 10.00 malam.. silat 8.30 sampai 10.30 malam..

"erks, what's the relation??..hu3"..ngee~



si cik ruhan pakar physco :
"..hang masuk la silat"

"yurp2...justify la ko nya pendapat..(hehe)"

"first silat tue lagi berseni...sesuai untuk hang...hang tu perempuan.. lagipun silat tue lembut sikit, taekwondo tu ganaih (ganas dalam loghat kedah..kui3~) x sesuai untuk hang.. lagipun silat tue islamic dan melayu..dia nya penangan lagi kuat hang tawu dok..hang wat camni (sambil action) lagi kuat dari taekwondo"..

"haha, baiklah cik ruhan sayang"


"lagi pon, hang masuk silat terus dapat tali pinggang hitam, kalau cam qilah tue, dah lamer belajar taekwondo baru sekarang dapat tali pinggang hitam"

"hahaha, apa yang ko merepek nih"


si dilah dan ila pon setuju jek dengan kata2 ruhan nih..hu3

ambil kat blog ipba (he3)

cik aliaa ezekiel and munirah :
(munirah dak taekwondo and aliaa pernah masuk taekwondo)

"haha, salah orang la tanya aku"..
"erks..ye ye..."
nisah :
"alaa piqa, ikot ko laa, maner yang ko raser nak masuk..jangan ikot orang.."

Text Color
erm..nie pon antara pendapat yang best gak la.. abang phyz aka abang saudara saya , dia nie dah belajar silat cekak sampai habis dah..hu3~ nie antara aper yang dia cakap laa..hu3.kat ipba kami belajar silat gayung..^^

katanya..

" kajilah roots dia..
kajilah history dia..

tengok la berapa ramai pejuang2 melayu dulu menentang penjajahan..

elok je gune silat..cuma orang melayu je yang x sepakat..

tengok omputeh kat luar sana .
sibuk merantau serata dunia...
cari ilmu seni bela diri.
last2 cari silat gak.."


"abang silat cekak m'sia. dalam silat cekak kami hadiahkan Al-Fatihah buat Rasulullah, mak ayah, guru2 dan seluruh kaum muslimin. kami xde bacaan untuk bukak gelanggang macam gayung.. pastu niat kena betul, kalau x betul x jadik juge.."
"hu3..betul2...buat pengetahuan abang, even though kat sekolah dulu ader je silat, masa datang latihan minggu lepas, first time saya tahu, bile start silat ne baca Al-Fatihah, Al-Ikhlas dan Selawat ke atas baginda. syahdu nyer saya rase... baru saya tahu..

pastu, laswik ,masa datang latihan silat kan, before start tue, orang yang conduct tue ader cakap, bersihkan niat before start belajar kerana Allah taala..moga kita dipelihara olehNya dari sebarang gangguan..

"Ya Allah, zuuq nye raser...before this, saya akui, kadang2 terlupa nak setup niat tue before start latihan ..Ya Allah, ampuni daku..."

so, I think that's all for this entry.. thanks for your reading... to readers, u r kindly invited to give me ur voices in helping me to make my decision..

yup2..teringat en.wahid ada berkata..

"dah solat istikharah lom"..

insyaAllah, en.wahid..=) moga Allah memberi kita semua petunjuk dalam membuat keputusan, insyaAllah...


syukran and thanks for the supports that all of you have given.
wallahualam...
wassalam....

32 voice (s):

anis at: February 28, 2009 at 7:50 PM said...

tatau la naper aku ader instinct nak surh kau masuk silat...

so..
masuklah silat..

=)

~*~adila fadlin~*~ at: March 1, 2009 at 12:45 AM said...

masuk silat..
ramai suh masuk silat ni..
hee~

..alicia-rnro.. at: March 1, 2009 at 12:54 AM said...

hahaha...
dilema btol nih..
taekwando2!~
=)

versusme at: March 1, 2009 at 4:59 AM said...

Salam,
haa..ko naksgt kan komen aku.meh nk komen.

Jiwa ko sesuai silat.

Kalau aku diberi pilihan pon aku pilih silat, tapi memandangkan taekwondo dah sgt sebati dgn aku (since stndrd 4 lgi) mesti la aku truskan legacy taekwondo^_^

Lagipon jiwa aku jiwa taekwondo, aku kurang suka silat.

Tapi aku tawu SANGAT yg ko akn pilih silat..i hav a strong instinct but i dont tell people bout wht my heart feels. ^_^

anis at: March 1, 2009 at 5:37 AM said...

lagi skali nak tegaskan di sini..

masuklah silat..

ahahaha~

XD

fieqa at: March 1, 2009 at 7:14 AM said...

anis,

hahhaa...semangat giler ko smpai anta 2 comments..ngeh3~...

ye ye...tengok la nt aku pikirkan..
hu3~..

--(confusion mode)--

fieqa at: March 1, 2009 at 7:26 AM said...

adila fadhlin,

yup2 dik,
tq for the support...
ntah ye,
akak still in confusion~..
moga Allah bagi petunjuk..insyaAllah...
=)

fieqa at: March 1, 2009 at 7:28 AM said...

alicia rnro,

hahaa..kak...akk taekwondo ke dulu ..
semangat semacam jerkk..

yup2..
okeyh..
ntah ek..
honestly saya cam suker gaks step2 taekwondo tuh..
tp tula,
terasa best gak amek silat..

hu2~~~~

still kompius gak skrg neh...

Ya Allah..............

k9999a at: March 1, 2009 at 11:56 AM said...

hmmm... Assalamualaikum wbt...

Pertama sekali... sebuah tulisan yang menarik. syabas...

Just nak betulkan sedikit maklumat...

Kebiasaannya bg kami ahli SCM 'menghadiahkan' alfatihah dsbnya. Bukannya 'sedekah'.

HAdiah kerana kasihkan mereka dan mengenang jasa.

Sedangkan sedekah bermaksud belas kasihan daripada kita. MAka siapalah kita berbuat begitu...

Jadi betulkan persepsi ini... Hadiahkanlah fatihah dsb tu sbg tanda kita kasihkan mereka. Terutamanya baginda SAW. Amat tidak beradab untuk kita bersedekah kpd baginda.


Sokonglah budaya bangsa sendiri. Andai kita tidak mengamalkan budaya melayu maka siapa lagi???

Sekian. Wasalam.

Anonymous at: March 1, 2009 at 12:12 PM said...

saye....
ingin menegaskan sekali lg kpd cik piqa...
masuklaaaaaaa silat!!!
cz aku pon msuk silat gk!!
hehe....





btw...
nape ko suke sgt masuk bilik aku n pakse aku komen ko eh???xpaham tol......
huhu...
papepun,ko mmg amt mudah dpsiko...
hak3...
(innocent gile ko ni eh...kui3)

fieqa at: March 1, 2009 at 1:34 PM said...

k9999a,

wslm..
first of all syukran coz sudi ziarah blog y x seberapa neh...

MasyaAllah,
saya terlupa..
dulu pernah diberitahu gak pasal mnde nih..
actuly,saya copy paste je dr YM saya n abg sedara saya.
then, x perasan..
syukran2 atas pemberitahuan..sangat dihargai..

tegurlah maner2 kesalahan yang terdapat dlm blog nih..
saya hanya insan biasa y tak lari dr kesalahan..

ape2 pon terima kasih atas teguran, sangat dihargai..


hmmm...betul2..insyaAllah, saya akan fikirkan yang terbaek..
kalau x kita siapa lagi....^^

Ya Allah berilah kami petunjuk n hidayahMu...amiinn~

fieqa at: March 1, 2009 at 1:39 PM said...

anonymous,

aka cik RUHAN pakar physco..


uisshhh hang,
xbek noo ckp gitu.....huaaa3..sedih aku..ngehehehe~..x po eh..hahahahaha..
aku x kesaahh..dah bese di oppress oleh korang2 yang salu oppress aku..hak3~
suker ati aku la nak terjah bilik kaw!..kui3..

uishhhhh, ni ramai neh suh join silat..


huk3~~~

in dilemaaaaaaaaaaaaa.....

fieqa at: March 1, 2009 at 1:43 PM said...

cik versus me,

aka CIK MUNIRAH
si taekwondo..

hohOhooo..aku tahu jawapan kamu itu..ngeh3..

ye ke?
jiwa aku seswai silat..HUaaa..xpernah tawu lak..
akan dipkir2 kan...

tp instinct aku tulaa..cam seswai silat jerk..huhuu~~..

adakah perlu ucapkan selamat tinggal taekwondo...

X nAKKKkk~~

huk3..
ntah eh..

MOga Allah beri petunjuk y terbaik,insyaAllah.....

yup2,seperti y ko cakap, orang kadang2 x ley bace ape kata hati ko..hik3..kecuali yasmin..hehehehe~~ tak gitu??..ngeh3

nurhdyh at: March 1, 2009 at 6:19 PM said...

salam.
fieqa!
masuk la karate-do.
hak3.
xyah silat.xyah taekwondo.

p/s:nisah mesti sokong aku.hehe.

~nazierah~ at: March 2, 2009 at 1:27 AM said...

salam kak...
raseny msuk silat la besh!
he3
hr tu kt kisas tgk ltihan dak2 silat
nk btnding pringkt kbngsaan
sgt lawa la...
mmg ade bunge2 dy..
at d sme tyme,
xkurg gak hebat dgn tkwando
dr segi ktegasanny tuh
hu2
pastu,akk pn da nmpk kn,
beza silat ngn seni2 laen,
b4 stat,pakat2 bc doa,
sdekah fatihah n sbgainy,
(",)
wa khalasatul qaul,
silat lor...
he3

HiffZunnuri at: March 2, 2009 at 3:08 AM said...

Salam fieqa..hihi~entry ni zunnur suke as u know im very addicted to martial arts especially SILAT since zaman sekolah kut...lg2 Gayong,mmg seronok tau jd anak Gayong ni..plus ngn unsur2 kerohanian yg mmg byk..lg pula ni warisan bangsa kita,kalau kita x teruskan sape lg?syg kt tmpt Zunnur skrg ni xde Gayong ade Cekak je..Tea-kwan-do?rase baik silat...=)

fieqa at: March 2, 2009 at 8:07 AM said...

nurhdyh,

erks, dayah!
karate-do..??

ha3..ne de lorhh..ngeh3~~~
ko dtg sini la ajar aku..huk3.ni ramai commenters nie suh aku masuk silat..huk3~~

husna at: March 2, 2009 at 10:55 AM said...

salam kakakku..
klu ikot sy,,
sy akan masok silat..
dolu2 ms drjh6 da masok taekwondo..
naek form 2n3 cbe plak karate..
i was thinking of silat plak in future..cant wait to do soo..
pape pom..function dy same jew kan??
gudluck ea kak wat kputusan..
daaa~

aB!d at: March 2, 2009 at 3:57 PM said...

salam~

masuk silat fieqa!!!!!!!!!!!!!!!!

(nada menjerit yg sgt kuat)

=D

ibnulazim at: March 2, 2009 at 5:53 PM said...

masuklah apa2 yang difikirkan sesuai dan dapat digunakan dunia dan akhirat..

yang penting istiqamah, jangan masuk 2-3 hari pastu stop, sebab sakit2 badan sket, busy dan lain2.. huhuhu

phyz at: March 3, 2009 at 11:35 AM said...

Assalamualaikum

wat pe nak pening2...mintak je la petunjuk dari DIA..kaka tau ape nak buatkan?

Seni Silat Melayu banyak kat tanah air kita,pilihlah dan kajilah...

kalo nak ikut ckp org yang tak belajar apa-apa memang la sbb dok fikir logik akal jerk.Asal nampak yang macam gempak,semua baik.lebih baik tanya orang yang banyak pengalaman yang belajar lebih dari satu jenis seni bela diri atau silat.(Sbb abg dah jumpa ramai dari seni bela diri lain dan silat akhirnya mereka menemui apa yang sesuai dgn diri mereka).

Semuanya bermula dengan niat dan ilmu seni silat itu merupakan pakaian.Soal selamat semuanya terserah kpd DIA.

kalau ada kesempatan,rajin-rajinlah tengok persembahan demo silat-silat Melayu dan seni bela diri yang lain.

Kalau nak tanya En.K9999a pun elok kaka...tul tak en.k9999a..hehehe

p/s :
terima kasih kpd en.khairil atas pembetulan tuan.

Anonymous at: March 3, 2009 at 3:20 PM said...

ingin sye highlightkn kt cni bhw...
pd hari ini...
3 mac 2009....
saudari nur safiqa sapar....
tidak mghadiri...
latihan taekwondo....
maka dgn rsminye...
dye mmilih...


SILAT!!!!!!!!
yeaaaaaah!!
berjaye lg sye mengpsiko gdis innocent ini!!
hak3...(nada bangga...)



p/s:aku suke tol ko msuk silat...bgus2..

k9999a at: March 3, 2009 at 4:41 PM said...

Pada saya xde ape2 masalah pun belajar ape2 jenis seni pun. Kalu dah belajar taekwando tu, baik teruskan saja. Dalam masa yg sama cuba2 kenali silat sebagai warisan kebudayaan bangsa.

Belajarlah taekwando tu sampai hitam. Kurang2 ada ilmu bila org tanya apa beza dgn silat nnt. Tau dah kite bezanya secara betul. Bukan sekadar andaian atau dengar kata org.

Silat - janganlah dilupakan. Mula belajar dan selami keistimewaannya. Rasai dan hayati kehebatan bangsa Melayu melalui budaya warisan ini.

Yang terpenting bukan masuk silat atau taekwando. Tapi carilah jalan nak masuk syurga. Jadi pilihlah jalan yg memudahkan kita masuk syurga.

phyz at: March 4, 2009 at 4:08 PM said...

terima kasih wahai sahabat...

Teruskan perjuangan...

~SyiN~ at: March 14, 2009 at 6:57 AM said...

hehe..eh hg tye
x pdpt ak tyme hg
nk pilih atra silat or
tkwondo..hehe..lopa
dah ak..well...

urm,scra rasminya..hg da kuar dri
tkwondo..hehe~
xpela...klu x slalu tgk hg
dgn hp,tgkp gmbr..agaga..

~syIn~

kudabesi at: March 14, 2009 at 3:08 PM said...

K999A ni brader atasbawah.com ke?

hoho macam ni, semua benda jadi bersebab..jadi pilihlah yang sesuai dengan diri

taekwando adalah satu varian/modifikasi dari seni lama korea dan pada awalnya mmg untuk kegunaan tentera, jadi sudah pasti ia laju,tangkas, marabahaya dll

silat pula satu seni mempertahankan diri. seni..sbb tu ada bunga2. tp nak tau byk lg tanye bro ibnuazim (faiz) dia tu org kuat silat ipba..

silat kat ipba tu bawah Pusaka Gayong

phyz at: March 16, 2009 at 2:32 PM said...

Apa hubung kait erti "Tawakal kepada Allah S.W.T" dengan seni mempertahankan diri?

cikgu ii at: March 16, 2009 at 5:25 PM said...

sebagai orang yg dh penah masuk silat pusaka gayung..nak betulkan skit bbrapa statement.hehe..
oh ye, btw, sy berhenti pun bukan sebab sakit, merajuk atau apa2, insyaAllah setiap tindakan krn Allah.
tmasuklah bila nak memilih ni. so pembetulannya:

- silat takde lah lembut. buktinye, bebudak taekwondo dulu macam kagum je bila kitorg wat guling2, lompat2, cartwheel, dll..
- so far, mase silat dulu takde body contact dgn lelaki,dok asing2,if ada pun skali je dulu jadi bahan demo dgn cekgu. bbding dgn taekwondo katenye sparring campur.

apepun pilihan, minta pd Allah. cuba lihat samada ia in line dgn purpose of our lives.

phyz at: March 22, 2009 at 3:15 AM said...

Bab berlatih bercampur lelaki dan perempuan mestilah ada batasan serta mematuhi syarak.

Adakala kita perlu berlatih dengan pasangan lelaki(bagi pelatih perempuan)atas tujuan bagi membiasakan diri menghadap musuh yang kebanyakkannya adalah dikalangan lelaki.(jarang sekali kita dapat mendengar musuh yang menyerang dikalangan perempuan,kalau ada pun segelintir je la).Oleh yang demikin,latihan tersebut adalah perlu bagi menghadapi serangan(daya lelaki).Pada masa yang sama ia dapat meningkatkan keupayaan dan kecekapan fizikal serta mental bila berhadapan dengan situasi sebenar sebagai suatu persediaan awal.(Jangan plak masa berlatih ambik kesempatan pulak..kalau macam tue kena la elakkan).

Cikgu ii mungkin agak setuju rasanya kalau apa yang dimaksudkan lembut itu sebagai kesopanan yakni sesuai dengan pemakaian bg kaum hawa yang mana silat masih menjaga kehormatan dan norma-norma sifat wanita.

Setiap Silat Melayu amatlah unik dan masing-masing ada cara tersendiri.Sewajarnya kita perlu berbangga dgn warisan nenek moyang kita dan kita perlulah meneruskan pusaka bangsa.

kalau tidak kita yang meneruskan,siapa lagi?takkan la nak harap bangsa lain utk teruskan?

Teruskanlah perjuangan...

fieqa at: March 29, 2009 at 3:04 AM said...

to all..

tq 4da valuable advices!.
I'm really appreciated it!...
tq bg pndgn..xlarat nk rply semua..he3~.
ape2 pon tq sgt2....sgt dihargai!..

kpd abg phyz~..

nt share la ape pndgan abg tntg soklan abg y ni,

Apa hubung kait erti "Tawakal kepada Allah S.W.T" dengan seni mempertahankan diri?


tq2..;p

cikgu ii at: April 11, 2009 at 2:17 AM said...

oh ye. en phyz.
betul kata2 anda. cekgu dulu pun pernah gak suh lawan guys dgn sebab yg sama awak katakan tu- utk realiti lawan dgn lelaki nnt. betullah tu. tp itupun jarang2 sekali berlaku dlm latihan dulu.(tu yg lupa tu..hehe..!) ade je sister yg siap pkai sarung tangan. tapi tulah, kena betul2 jaga hati kita..qalb

emm..pasal lembut tu, yup,bila tgk sejarah pun, silat ni utk perempuan.. okeh, tenkiu sbb betulkan.

apepun pastikan betul2 niat n sandarannya kepada siapa b4 wat pape

phyz at: April 18, 2009 at 4:15 AM said...

salam,

lembut itu bknnya khas utk wanita shj tp lembut itu sesuai utk semua.

silat memang unik..."dalam lembut ada kasar,dalam kasar ada lembut"

Related Posts with Thumbnails
 

© 2010 the labyrinth of piousBlogger Template by dzignine