Pages

~arab ohh arab~

Tuesday, June 30, 2009 Read Comment
Bismillah Ar-Rahman Ar-Rahim

tergerak untuk share something. Lame jugak x menulis dalam bentuk2 penceritaan coz post2 sebelum ni lebih berunsurkan renungan, semata2 untuk mengingatkan diri ini dan pembaca2..moge kita semua sentiasa dalam redha Allah..insyaAllah..


apabila diri kita sudah dlm kesibukan, kadangkala x smpat kan nak lebihkan masa untuk isi makanan rohani kat hati kita..hu3..

menasihati diri sendiri y sering kelalaian n sering jeles (dlm bentuk +ve) kat orang2 y byk sgt ilmu2 nya..
Mari sama2 kita berusaha!..^_^..
di situ terletak nya prioriti kita, dunia atau akhirat?..atau kedua2 nya sekali..hurm..



haha.bila fikir balek kejadian y berlaku kat library kolej saya pagi tadi cam raser nak tergelak pon ada.. kami lepak di library memandangkan xde class.then, suddenly, ada seorang lelaki AFGANistan yang sedang mengikuti program MAEPA kat sini, datang ke meja kami.


Saya pon x dapat tangkap sangat apa y si lelaki tue tanya. apa y saya dgr


"...Maimun"..
ohh..dia nie tanya maner puan Maimun kot..

then sy pon apa lagi. memandangkan Dr.Lawrence bagitahu, mereka ini agak kurang fasih berbahasa Inggeris, n ada menggunakan khidmat translator kpd bahasa arab ketika mengikuti kursus disini, saya pon punya la perah otak nak speaking ARAB! (untuk respon pertanyaan dia).. ..haha...dah lamer tinggalkan arab nie..adess..
bahasa ARAB bahasa Al-Quran,
bahasa ARAB bahasa Syurga..

sejauh mana kita mendalaminya..



sy pon dgn raser confident membalas,

"la na'lamu" = kami tak tahu
(ha3..salah nahu kan..supposedly "la na'lam" x silap) xkesa la.y penting cam dah berusaha even x pandai maner pon skrg..hu~. tup2.. si lelaki tue, balas dgn speak english!

"ohh..you do not know?".

hahaha!!..segannya..>,< dah la salah guner nahu time speaking, then, tak perasan lak si lelaki tue speak english time tanya.. haha..pengalaman y x ley lupa.. segan2..hi3


tiba2 rindu nak blaja bahasa Arab. bila dah keluar dr smka n kisas, memang susah la nk dapat peluang bahasa arab y indah nie.. nasihat seorang sahabat saya, " kena pandai2 sendiri la nk blaja arab bila dah keluar nie.." yup3..btol3!..sangat setuju!.. susah memang susah, tapi as long as kita ada desire , insyaAllah boleh kan?..kan?


Allah dah sediakan manual (guideline) untuk kita,
which is Al-quran untuk kita discover!
Ayat Al-Quran yang sangat indah,

macam2 ada dalam al-quran,

cume kita saje,
samada nak faham & amal ajaran2 y terkandung dlm al-quran. kalau nak difikirkan, perasan kah kita...
dunia ini hanya sementara sangat2..

yang kekal hanyalah akhirat..
rugikan kalau kita mensia2 kan umur2 kita dengan perkara2 y sia2 !
~menasihati diri sendiri~

Sesungguhnya kehidupan dunia hanyalah permainan dan senda gurau. Dan jika kamu beriman dan bertakwa, Allah akan memberikan pahala kepadamu dan Dia tidak akan meminta harta-hartamu (Muhammad- 47:36)


Ya Allah, moga hati kita tidak sangkut dengan dunia yang penuh manipulasi!!

tidak dia, mereka, atau sesiapa,

tetapi aku, kita dan kamu yang harus manfaatkan masa!

Masa ibarat roda,

bergantung pada kita,
pada kita untuk memutarkannya ke arah mana..

fikir2 kan dan selamat beramal!


wallahualam..


ohh ya, cerita tentang bahasa arab,
ada satu lagu nie..best3!!..

credit to nekya coz promot pd saya!..hi3

jom meh dgr lagu nie,
even tak brapa faham,
cuba hayati makna dia..
u will find something..insyaAllah.







Ama Zilna.wma - benammi

~AMA ZILNA~
by Benammi

Approaching God with our hearts
No fear nor grief for whom He guides
His rope is strong and will never waver
His provision is there for all who are in need

In every place, at every time
Above you is The Glorious Caretaking Lord
In every place, at every time
You have a Lord who loves you and will never forget you

Do we know our Lord?
Do we see our Lord’s blessings?
Do we know our Lord?
Do we thank Him… or have we forgotten..
that His servants… we are

In His Dominion we exist for as long as He wills
And we call upon His bounty through prayer
And seek His favors through hope
For He is our refuge when difficulty strengthens its hold

In every place, at every time
Above you is a Gloriouscare Taking Lord
In every place, at every time
You have a Lord who loves and will never forget you

Do we know our Lord?
Do we see our Lord’s blessings?
Do we know our Lord?
Do we thank Him… or have we forgotten..
that His servants… we are

My heart is Allah’s,
My soul is Allah’s
My wealth is Allah’s

10 voice (s):

مرضيا تي محمد جا ميلي ~ at: July 1, 2009 at 12:02 AM said...

haha lawak2

Mr enliGhtEnment.. at: July 1, 2009 at 2:19 AM said...

whoa..best2!!!hm,bahasa arab sgt pnting kn!skang pn ana cm da byk lupa..nak kne bkak blk kitab,abes brabuk da..

fieqa at: July 1, 2009 at 10:46 AM said...

kak atie,

hahaha!..akak..mmg lawak pon..x pasan dorg speak english..segan je..haha.xpela..at least try gaks ckp even dah byk je lupa.adehh..

fieqa at: July 1, 2009 at 10:51 AM said...

mr enlightenment,

a'ar..best kan lagu neh!..^_~
btol3..bahasa arab best senanya even dulu time spm susah gak nak score tp alhamdulillah score gaks.he3

a'ar.byk je da lupe..sgt3..harap belajar time tadabur surah or baca tafsir la.insyaAllah..

nisa at: July 1, 2009 at 11:45 AM said...

salam

hihhihi
lawak2
haha
eit, anyway, aper tue maimun ek?
huhu

=)

fieqa at: July 1, 2009 at 7:03 PM said...

wslm..

hahahaa!.
mmg lawak pon, tp actuly segan gaks snanya..tkut je si lelaki afgan tu ingat aku men2 kn bahasa dorg..dorg x speak arab cam y kita blaja kan, but more to bahasa pasar ek..ntah la..ade org gtw camtu..

erks, "maimun" tu namer lecturer aku lorh..
mam maimun..

nurhdyh at: July 2, 2009 at 9:15 PM said...

salam.

comel je.
hehe.

kalu kat turki, kita lalu depan kedai mereka.dok pikir2 nak ckp turki, mereka semangat cakap melayu.

lalu depan kedai kat spice bazaar tu kebanyakan tegur dlm BM.
hehe.


apa y deorg tau'mari2''murah2 tak mahal''ini bagus2'itu jelah pon.(^_^)

fieqa at: July 3, 2009 at 6:34 AM said...

wslm dayah,

haha..ape y comei..lagu ke crite ni y comel.hehe~~

ohh yeke..wah..bahasa melayu jd lingua franca..wah3..

erks,,haha..camtu ke dayah..lawak gaks ku mendengar nya..hehee...

kalo kat turki dy ley ckp bm,
klo kat uk nt ramai x ek y ley ckp bm..hu3..
nt rasernye msti dok kene gelak memula bile try speaking like their ways..dorg kan advance..sape la kmi..hu3..
heehe..
=)

nurhdyh at: July 3, 2009 at 10:45 AM said...

apa2 je la y ko nak comey.
hehe.

bhasa turkey mmg lain gila la.tergeliat lidah nak menyebutnya.
huhu.tp banyak gak unsur kalimah arab.

org turkey guna bhsa deorg je.nak cari y speaking english mmg susah r.
so, nak tak nak kalu nak survive kat sana kena belajar bahasa depa.

p/s:aku rasa entah2 mat saleh kat sana ramai y ckp bahasa melayu sbb komunity melayu kat uk kan besar.hehe.

fieqa at: July 4, 2009 at 3:31 AM said...

ohh yeke dayah..
ala ko kan power..xpe2...
siyes rindu dayah nk blaja arab..byk dah lupe dah..
skrg dok manglish (malay + english) je..=p..hehe..

ohh...aritu ko p turki kan..x baca lagi post.skrg dah x blog hopping sgt..ni time hujung2 minggu ade masa la gaks..hehe..nt aku baca eh..=)


ahahaha!
dayah2..ye la kot..
nak ke dorg ckp malay..
laen la klo student mesia y kat sana..
tp actuly, dorg nye slang ok jugak la nk faham..
cume kalo cam y ckp cam bahasa pasar tue, susah gaks la nak ketchup.. faham hujung2 dia ja..haha!..

Related Posts with Thumbnails
 

© 2010 the labyrinth of piousBlogger Template by dzignine