Pages

Hidup adalah Persepsi

Sunday, August 30, 2009 Read Comment

Lihat gambar pelangi ini, cantik bukan?
Oh. Saya tak pasti sama ada gambar itu berkaitan atau tidak dengan entri kali ini.
Tak mengapa.Biarkan.
Saya belajar sesuatu hari ini.
Tiba-tiba saya mula jatuh cinta yang mungkin sedikit kurang sebelum ini.
Jatuh cinta? Jangan terkejut!
Tiba - tiba saya rasa jatuh cinta yang lebih sikit kat dunia blogging ni.
Itu mungkin antara sebab saya lebih suka b'hibernasi dalam dunia ym, mahupun facebook atau friendster.
Ohh mungkin?
Tapi kadang-kadang memang juga melibatkan diri.

Kenapa saya kata saya sikit jatuh cinta.
Waktu-waktu cuti inilah ada masa nak travel blog-blog lain.
tinggal 1 hari cutiku!
Baca apa-apa yang terkandung.
Dan hari ini saya baru perasan
(pernah perasan sebelum ini, tapi hari ini agak berbeza)
Hidup ini tentang persepsi.
Bagaimana seseorang itu melihat kehidupannya.
Ya. Dan jawapan ini boleh saya dapat sepanjang menjejajah blog lain.
Dan mungkin agak terbatas dalam dunia 'social network' yang lain.

Ada yang pandang kehidupan itu tidak indah melain untuk sentiasa berada dalam perlindungan Allah.
Ada yang pandang kehidupan itu sesuatu yang menyeronokkan.
Ada yang pandang kehidupan itu sesuatu yang konterversi.
Ada yang pandang kehidupan itu sesuatu yang patut dikongsi.
Ada yang pandang kehidupan itu sesuatu yang patut dipaksikan berlandaskan syariat agama.
Ada yang pandang kehidupan itu sebagai medan pertempuran untuk menemuiNya.
Ada yang pandang kehidupan itu sebagai medan untuk saling ingat mengingatkan.

Apa jua pon, alangkah indahnya jika kita sandarkan seluruh kehidupan kita kepadaNya

Daripada lbnu 'Umar r.a.
Rasulullah SAW telah memegang bahuku seraya bersabda:
Hiduplah engkau di dunia seolah-olah engkau seorang perantau atau musafir lalu.

Jadikanlah dunia jambatan menuju akhirat, sedang dunia itu sementara saja! Fikir-fikirkan.

Ini apa yang dapat saya konklusikan.
Ini mungkin sekadar 'poor observation' saya sebagai pembaca blog-blog anda.
Tapi apa pon,
saya sudah
sikit jatuh cinta!
Dunia blogging memanjangkan persepsi saya tentang kehidupan!
Apa pendapat kamu?

Teruskan berkongsi
kerana hidup ini satu persepsi.

3 voice (s):

puteribonda at: August 30, 2009 at 4:18 PM said...

hidup adalah tentang persepsi
hihi
cam tema blog kawan aku kart inti ^_^
hihi

anyway,
dari pandangan aku,
kau adlh orng yang suka menggunakan ruang yang ada
hehe

XD

p/s: faham ker mksud aku? hehe

fieqa at: August 30, 2009 at 4:37 PM said...

oh yeke..
haha..
jap2.cam ak tw je sape.aireen samirah ke?.
hehe..
aku suker jugak baca blog dia..bgus..isi dia mantap..=)

ho3..
"suker mengisi ruang y ade??"

ape makneye.
cam faham sket2, tp takut misinterpret plaks nt kan..
aku ny poor interpretation tkut salah tafsir nt kang..hehe

adakah mengaplikasi/mengambil pusing apa jua y ada di dpan mata lantas disandarkan kepdaNya?..
=)

puteribonda at: September 1, 2009 at 9:14 AM said...

ha'ah
aireensamirah
dyerla orngnyer ^_^

haha
suka mengisi ruang yg ada
pd aku
nie cr kau interpret something (based on what i can see from this blog la)
like you said just now,
u are good in taking advantage of whatever opportunities that are given to you in your life for a good purpose or maybe approaches

first,
aku tgk, blog kau penuh from one corner to another
penuh ngan aper2la
widget ker n so on
from my point of view
it means,
cr kau tgk hidup nie = luas
means, kau suka memerhati sesuatu secara menyeluruh
btol?

X)

second,
tgk cara kau susun atur blog kau,
klu aku interpret dr blog kau,
aku rs..
kau suka cr hidup yg simple,
but then,
u can't escape from the complication in life that at the same time prevents you from totally enjoy the simplicity of your life..

nie opinion aku jer la
tatau btol ker tak
haha

p/s: hanya diri sendiri mengetahui diri sendiri dgn lebih baik ^_^

Related Posts with Thumbnails
 

© 2010 the labyrinth of piousBlogger Template by dzignine