Pages

Main Lukis Lukis

Thursday, September 24, 2009 Read Comment

Oh,mereka datang. Ibu pergi kerja,so kena tinggal rumah ciknoi (panggilan untuk mama dalam kalangan family).
Dah lama jugak tak jumpa. Jadi agak teruja tengok mereka bising2 dan gaduh2 lepas tu nangis. ^_^

Tiba-tiba ada idea nak ajak mereka melukis. Jadi sebelum suruh mereka, saya try lukis-lukis dulu. X lawa pon. Hehe. Si abang pon duduk memerhati camna saya melukis. Hasilnya, lukisan bawah ni. Xperlu puji. Memang x lawa. ^_~


Jadi, bila tengok saya melukis, mereka pon main lukis-lukis juga! Seronok Seronok!
Oh comel! Comel melihat mereka. Bagus. Mengikut kata. Sepupu yang baik dan menurut perintah! ^_^

Main lukis lukis! ^^


Tadaaa~

Tiba-tiba saya terfikir satu analogi.

"If they can easily imitate what I am doing, why not we apply the same thing?"

"Mira,Ichad, awak pernah sembahyang x?
" (nada suara kebudak2kan) ^_^
"Kita tak tahu la nak semayang camne.Tak de orang nak ajar"
"Kita kene semayang tau. Awak belajar kan kat sekolah"
"Ala, kita dah lupa la..kita ada buku dia. tapi kita lupa....." (muka innocent)
"Nanti kalau tak semayang, kite berdosa tau. awak nak masuk neraka panas2?"
"Isyh2..tak nak. nanti ade ular" (jawab dgn muka innocent dan teruskan melukis2 dan menconteng)

"Haa, jom2..ikot akak semayang. awak dok je kat tepi. Ikot je akak,eh?
Mereka pon berjalan dengan innocent ke bilik saya.

"Ala, saya tak bawak telekong"
"Xpe2..awak ikot je. Tak payah pakai telekung, tapi lain kali kalau ada awak pakai kayh"
"Okayh!"

Alhamdulillah. Mereka berjaya solat zuhur dan asar walaupun ikot dengan membuta tuli!
Tak mengapa. Tak mengapa. Lain kali kita sembahyang lagi okey?



This is what we call dakwah to our family.
As what we have known, children are so innocent, where they can easily imitate what the eldest do. So, why not we grab this chance in order to make them understand at least the basic things about islamic teaching?
Why not right?
For those who have younger brothers and sisters, this the time for us to share with them, to create biah solehah (islamic environment) in our home.


Here I got a great reminder from this blog.

Kita bukan nak baik sorang-sorang je.

Kita bukannya nak masuk syurga sorang-sorang je.

Maka, lakukannya dengan kefahaman akan maksud da’wah kita;

“Da’wahtunnas ilallah, bil hikmah, wa mau ‘izatil hasanah.”

Da’wah manusia kepada Allah dengan hikmah, dan dengan contoh yang baik.

Dan tambah power lagi kalau kita boleh amalkan doa ni;

“Allahummah dina, wahdi bina, wahdi asyiratana, wahdi ummatal islam, wahdi an-nasi jami’a, wa ja ‘alna sababan limanihtada.”

Ya Allah Tuhan yang memberikan hidayah, berikanlah kami hidayah, berikanlah keluarga (orang sekeliling) kami hidayah, berikanlah umat Islam hidayah, berikanlah manusia seluruhnya hidayah, dan jadikanlah kami penyebab mereka mendapat hidayahMu.

"Saya ada 7 lukisan" ^_^

~Peace No War~ ^_^

“Barang siapa yang Allah hendakkan kebaikan baginya, Dia memberikannya kefahaman dalam deen.” (Bukhari wa Muslim)

Nota:
Teringat bagaimana seorang ustaz mendidik anak2 dia,
dengan membawa anak2nya ke surau pada setiap malam untuk solat terawikh.
Biarpun baru setahun dua, sekurang-kurangnya,kanak-kanak kecil itu dibiasakan dengan suasana surau (suasana orang solat)
Itu mungkin antara sebab mengapa ustaz berbuat demikian (Ini cuma andaian saya.hu3)


Mode:
Lama lagi untuk memikirkan tentang 'baitul muslim'.
^_~

Wallahualam.

6 voice (s):

..::بشرى::.. at: September 24, 2009 at 10:42 AM said...

bagusnya kakak ni...teruskan dakwah

fieqa at: September 24, 2009 at 10:48 AM said...

:)
insyaALLAH..
sme2 kita berusaha..

syukran.

Ikhwan Zhaki at: September 26, 2009 at 6:41 AM said...

utk banner tu boleh ambil kod ni:
http://i445.photobucket.com/albums/qq177/belitong_photo/apis/banner.gif

fieqa at: September 26, 2009 at 7:33 AM said...

oh syukran...

tapi tula..awat cam x jadi..
gune widget ape ntok masukkan??..
ana guner 'picture' then letak link..
tapi banner tu jadi static je, x bergerak2 tulisan dia..
hu3..

xpe2..tgh tunggu respon di ym ni k..

p/s-jom sama2 kita meriahkan web tu..:)

arnamee at: October 1, 2009 at 11:05 AM said...

Salam dik syg..

erm, betul3. kita bukan nak jadi baik sorang2.

erm, bgus cara tarbiyah adik. slow dan comey (lalala.). tapi kena istiqamah, jika mereka tak / kurang jumpa adik pas ni, atau seseorg mcm adik, mereka akan lupe yg.

p/s: jum masuk syurga sama-sama.
insyaallahu taala syg^_^

fieqa at: October 2, 2009 at 7:26 PM said...

btol2..kene istiqamah..
tp mmg sgt jarang jumpe mereka..
tp insyaALLAH cube memanfaatkan masa y ada..
moge mereka2 trus diberi hidayahNya..
insyaALLAH..

yup2..
jom sama2 berusaha masuk syurga same2..insyaALLAH.
biiznillah..

Related Posts with Thumbnails
 

© 2010 the labyrinth of piousBlogger Template by dzignine