Pages

Tragedi Natrah

Thursday, October 1, 2009 Read Comment

Otak penat berfikir secara kritikal. AssignmentS in progress. Saja-saja mahu menconteng di sini. Ingin 'release' mungkin.
Saja guna bahasa yang agak 'friendly'. Takut pembaca bosan. Tak mengapa.
Kalau rasa tak ada apa-apa, silakan menjengah ke lain. Be positive always fieqa.

Oh sedikit update.

Semalam dengan jayanya, kami satu cohort (course) dah performed play (sort of drama) which is part of our assignment, entitled 'The Merchant of Venice'.
Three month of preparation. Just 52 of us, and lot of efforts had been put,
hamdalah, it was successful. I wil share in this blog if I think it is worth to do so. :)

Sudah lama nak menulis, tapi masa tak mengizinkan, plus dikekang dengan kerja. Jadi sudah alang-alang meng'habis'kan masa depan skrin kaca, baik tulis something yang dapat menyedarkan diri ini. Juga untuk kamu, jika kamu mengetahui.^_^

Kisah Natrah. Pernah dengar?

Jujur saya kata saya baru pertama kali dengar kisah ini waktu cuti seminggu raya minggu lepas.Oh,saya sedar. Miskin sungguh ilmu bukan?
Banyak lagi kisah-kisah yang saya tak ketahui. Banyak lagi ilmu yang tak dikaji.
Segan juga bila orang tanya, ''tahu tak?". Iskh2. Itu saya. Yang mungkin kurang membaca, tapi sedang berusaha manfaatkan masa sebaiknya.

Agak hairan bagi orang-orang yang 'sempat' membaca majalah-majalah hiburan, men'google' selebriti pujaan. Oh mungkin mereka banyak masa (husnuzoon). Ilmu sudah banyak kan!

Oh ya. Berbalik dengan kisah natrah.
Ramai yang sudah tahu, dan mungkin ada yang tak tahu langsung seperti saya.
Saya tak nak post panjang, mungkin boleh lihat video di bawah ini dan ambil pengajaran.
(maaf x dapat embed. saya update later. Ada problem tiba2)

Juga boleh pergi ke link2 ini. Try google.
Sangat banyak. Saya masukkan sedikit disini.

Natrah (wikipedia)
Pulanglah Natrah
Tragedi Natrah
Natrah Suatu Sejarah
Kisah Natrah 'cermin' buat orang melayu

Sudah tengok?
Apa refleksi kamu?

Refleksi saya?

Betapa kita dapat lihat, umat islam waktu itu sangat mempunyai semangat juang yang tinggi untuk pertahankan agama.
Walaupun hanya perihal seorang gadis, mereka sanggup mempertahankan maruah agama gadis itu.
Tapi kita waktu ini, sampai tahap itukah?
Sampai tahap itukah kita sayangkan agama?
Banyak kah pengorbanan kita untuk agama?
Kita dah beri sepenuh2 hati terhadap agama kita kah?
Jika kerja amal dipandang enteng dan diambil mudah, sedangkan itu amanah, macam mana tu ye?
Saya pon mengakui, miskin sungguh pengorbanan diri.
Kadangkala lebih mementingkan keperluan dunia berbanding keperluan akhirat.
Mungkin yang disana tidak lagi kelihatan 'kelazatannya' berbanding nikmat dunia yang nampak depan mata.

Lagi satu, kita dapat lihat, bagaimana perbezaan masyarakat muslim berhadapan dengan kisah murtad.
Kalau dulu, ramai yang sanggup membantah, memperjuangkan hak,
tapi kini, kisah-kisah murtad bagai ditutup, malah ada golongan yang tak dapat berbuat apa-apa, menganggap itu satu 'culture' biasa dalam society kita.
Oh. Dunia semakin tenat.

Bagi sang dai'e yang sentiasa menginginkan kekuatan dariNya,
mari sama-sama kita panjatkan doa, moga terus berada dalam jalan dakwah.
ALLAH matlamat kita (ALLAH ghoyatuna)
Moga ALLAH permudahkan 'kerja'-'kerja' kita semua untuk melaksanakan amanah dariNya.
insyaALLAH.


Jadi sama2 refleksi diri.
Moga refleksi aku dan kamu membuahkan kepada amal dan keyakinan dalam beribadah.
Moga ALLAH terima semua amal kita.insyaALLAH.
Moga aku, kamu dan dia terus tetap dijalanNya.
Aamiin ya rabbal alamiin.

8 voice (s):

izzatnaqib at: October 2, 2009 at 12:34 PM said...

bukti kedurjaan perlembagaan sekular yang jelas menghancurkan umat islam scara halus...perlembagaan yang diamalkan di negara malaysia hinggalah sekarang..kelesuan dan kealpaan kita,penyebab kepada ia masih bermaharajalela

fieqa at: October 2, 2009 at 7:12 PM said...

thanks for the thoughtful comment..
btol2..
perlembagaan yang dipengaruhi budaya barat kian menyesatkan masyrakat kita..cuma ia berlaku, dengan kesedaran kita atau pon tak disedari..

yup btol.
kita jga y sangat leka coz berada dlm so-called 'comfortable zone'...

cara nk btolkan dengan btolkan hati2 masyarakat muslim..

hurm..
byk kerja lagi perlu dibuat..hurm2...

najihah iman at: October 3, 2009 at 3:07 PM said...

kisah natrah mmg ramai tak tahu..
kisah yg mana..pnduduk tanah melayu buat rapat umum kt spore sbb nak pertahankan aqidah yg suci..
18 org syahid..dan bout 173 yg cedera...(org dulu2 sgt hebat)
scan balik kisah natrah,mmg bnyk pengajaran bleh amik..

antara kisah terbaru pasal kartika, wanita islam pertama yg kena hukuman sebat sbb minum arak..
pun bnyk pengajaran..

**same2 refleksi diri**

ubaidillah alqasam at: October 6, 2009 at 3:37 AM said...

salam... semoga kita dikurniakan Allah semangat juang mujahid terdahulu..walaupun bukan di medan perang tapi di medan2 yang lain dan bukan 'medan' di indonesia..huhu..salam perjuangan...

fieqa at: October 7, 2009 at 11:14 AM said...

najihah iman,
sory for the late reply..

yup2..
ramai jugak x thu..
ni pon bru gaks tahu, tu y share kat blog..
n from this story,
kalo thu je xde maknenye gaks kan..
kene buat somting,
which means, trus perjuangkan islam, tp in our way la kan..x kan nk g berperang, (e.g- kat palestin ke)..
perjuangkan islam hingga islam berada tertegak kat atas..insyaALLAH..

ohh ye
kisah tue..
tahu jugak, tp x brapa thu story line dia y btol2..
insyaALLAH, akan dibaca nt..

yup.exactly..
insyaALLAH,sama2 refleksi diri..

fieqa at: October 7, 2009 at 11:17 AM said...

ubaidillah alqasam,

yup2..
insyaALLAH,
u'r correct in that sense..
mge ALLAH permudahkan langkah perjuangan dlm tegakkan agama islam..
insyaALLAH

salam perjuangan juga!

~nazierah~ at: October 8, 2009 at 9:09 AM said...

tragedi natrah ni prnah tbace 1 ms dlu kt mastika bbrape thun yg lalu..
yg kisah dy & lgi sorg yg nm maryam (maryam ke?xengt2)kisah dyorg lbih kurg sm..yg sadisny, dy dkebumikan bukn ikut cra org islam,n jnazahny xdpt dbawak balik msia kn?

aritu kt paper,dy ad nk wat pmentasan teater psl ni law xsilap..
thanx ye kak 4 d links..nk g vsit jap ag..
tke care =)

fieqa at: October 8, 2009 at 11:01 AM said...

ohh yeke,
bagus la..akak br thu je crite ni..
hope kite dpt buat somting ntok pertahankan islam (mungkin tidak dgn cara berperang) tp dgn cara kita y seswai dgn zaman skrg ni..
(e.g- gune ilmu y dah dipelajari ntok manfaat org laen, berdakwah etc..)

ohh yeke?..tatau la plaks..
tula, kurang baca paper..ho3~~..
thanks for the info..bagus, masih lagi y ade awareness y nak uar2 kan crite camni..syukur!

no sweat..
take care too sis!..^^

Related Posts with Thumbnails
 

© 2010 the labyrinth of piousBlogger Template by dzignine