Pages

Bacalah!

Saturday, December 5, 2009 Read Comment

Bismillah Ar-Rahman Ar-Rahim.

Saya tak pasti lah sama ada post ini bermanfaat atau tidak. Cuma ingin melontarkan pendapat saya yang bermain-main di kotak minda. Tak tahu mana nak curah, saya guna blog ni la. :)
Minta maaf sangat jika kurang bermanfaat.

Ini apa yang saya perasan pada diri saya. Semenjak involve dalam dunia blogging, minat saya untuk membaca, atau lebih tepat untuk menambah 'tsaqafah' kita bertambah. Alhamdulillah.

Concern post saya dalam post ini menyentuh tentang minat membaca dalam kalangan masyarakat, khususnya remaja.
Umat islam kalau nak cemerlang, kena lah banyak membaca kan!

Even, kalau kita amati sejarah, sewaktu nabi Muhammad menerima wahyu melalui perantaraan jibril, mafhumnya juga ada menyentuh berkenaan membaca:

Bacalah dengan (menyebut) nama Tuhanmu Yang menciptakan,
Dia telah menciptakan manusia dari segumpal darah.
Bacalah, dan Tuhanmulah Yang Maha Pemurah,
Yang mengajar (manusia) dengan perantaran kalam,
Dia mengajar kepada manusia apa yang tidak diketahuinya.

(Surah Al-A'laq 96: 1-5)


Kalau kita boleh study buku yang tebal-tebal tu untuk excel dalam study kita, apa salahnya kan untuk apply benda yang sama!
Terutama untuk tambah ilmu kita berkenaan addeen kita, agama islam.

Umat islam ini perlu ilmu, dan salah satu cabang untuk dapatkan ilmu adalah dengan membaca kan!
Kalau takda ilmu, seseorang itu boleh tergelincir dari landasan, terutama landasan menuju jalanNya.

Sebab membaca

Reason kenapa kena baca pon kena clear lah kan.
Untuk men'topup pengetahuan, luaskan pendedahan berkenaan method dakwah,
juga untuk menambahkan lagi keyakinan kita terhadap pegangan kita, and so on.
Dan moga pembacaan itu diterjemahkan kepada amalan. Itu selayaknya. InsyaAllah.
Kalau pendapat saya secara personal, salah satu cara untuk tidak 'lalai' atau untuk rasa 'tak lost', saya akan baca apa-apa yang best!

Ini agak terbukti, di mana ada salah seorang sahabat saya agak terasa 'lost' kerana di rumahnya tiada capaian internet.
Jadi agak susah untuk dirinya untuk cari bahan-bahan bacaan yang dapat mengisi kekosongan masanya dan yang terutama untuk mengisi kekosongan hati!
Ada saja buku-buku disisinya seperti buku tokoh Sallehudin Al-Ayubi, hingga ada yang dua tiga kali katam!
Sayu pulak saya mendengarnya. Mungkin kena banyak lagi baca buku supaya tak rasa lost kan?

Pelbagai alternatif

Pandangan saya secara peribadi, antara reason saya lebih prefer untuk membaca secara online, dek kerana saya agak susah untuk constant kan reading saya terhadap sesuatu bahan bacaan yang saya baca.
Saya senang untuk berhenti dan bertukar-tukar buku.
So, in order untuk tak rasa masa saya dibazirkan,
kena online la sebagai alternatif lain untuk saya tambah ilmu.

Tapi ada juga pendapat seorang kakak,
"kalau baca buku tu lebih terarah pembacaan nya"

Betul.Betul. Buku salah satu medium untuk mendapatkan pemahaman yang berkualiti terhadap sesuatu perkara kan?

Seriously, hampir setiap kali saya online, banyak je perkara-perkara yang pending.
Membaca blog-blog atau website-website berunsur islamik seolah virus dalam diri saya.
Ada saja link yang hendak di click. Bila baca yang ni, ternampak yang itu.
Bila baca yang itu, nak baca yang lagi satu pula!. Oh. Oh.
Sampai ada satu masa, hingga berbelas tab saya buka!
Langsung terus di bookmark supaya tidak hilang dari pandangan.


Current issues kat newspaper online pon sangat banyak!
Haish, banyak benda betul kena baca kan!

Mencari

Teringat kata-kata akak usrah saya,

"kalau dia betul-betul faham islam, pasti dia akan mencari"

Meaning mencari kat sini, mencari ilmu tersebut.
Contoh, kalau dalam perbincangan, ada discuss berkenaan tokoh-tokoh sahabat masa dulu,
kalau si fulan itu tidak clear dengan discussion itu, dan kalau dia faham kenapa dia kena ambil tahu berkenaan tokoh-tokoh islam, pasti dia akan mencari. Tak begitu?

Dan kalau kita perasan, sangat banyak ilmu yang patut kita perlu baca.
Secara jujur, hampir setiap hari, banyak nya link yang boleh dibaca.
Cuma depends pada kita rajin nak baca ataupun tak kan?

Tapi apa jua pon, semuanya lahir dari hati.
Jika hati terasa ingin mencari dan mengisi kelompongan hati itu dengan hidayah dan petunjukNya, sudah pasti hati-hati akan terus mencari dan mencari.
Tak kisah dengan apa jua cara sekalipun!

Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum itu sehingga mereka mengubah apa yang ada di dalam diri mereka. (Ar-Ra'du- 13:11)

Hobi

Dan teringat pula sewaktu kelas language support, ada satu sesi 'Impromptu speech" yang menguji speakers untuk bercakap secara spontan tentang apa jua tajuk, dan tajuk saya untuk sesi tersebut ialah "Hobbies".

Oh. Simple dan menarik!. Agak general. =)

Jawapan saya mudah saya! Reading and Blogging. =)
Kedua - dua amat berkait rapat!

By blogging, disamping dapat meluaskan network kita, dapat juga menambah dan meluaskan pengetahuan saya.
And of course, by reading blogs, we also could enhance our understanding towards our islamic teaching. InsyaAllah.


Saya juga memberi analogi dalam impromptu speech, just imagine, in class, we have spent a lot of hours to study our TESL subjects. The same goes to hours that we spend to complete our homeworks, tasks, assignment and so on.
Therefore, it is advisable to spend our time to read things that could touch our heart to get closer to Him. And this is one of the reasons why I love to spend my free time to blog or reading others' blogs.

In class, there is no islamic subject at all, adapun masa sem satu tapi credit hours sangat sikit!
and not my intention to be secular or what, but just something to ponder,
berapa banyak masa la sangat kita spend masa kita untuk ALLAH,
berapa banyak masa kita spend untuk topup ilmu kita.
And, bagus juga, kalau kita dapat kaitkan, what we learn in class from islamic views!
Sangat-sangat bagus! Tapi depends juga kan subjek-subjek apa yang kita ambil.
Dan apa jua pun, niatkan belajar itu kerana ALLAH, moga apa ganjaran disisiNya.InsyaAllah.

Banyak masa-masa kita dibazirkan begitu saja kan! Huk. Peringatan untuk diri.

"getting involved in blogging world is just not the matter of posting entries in your blog, but you are more interested to read others' blogs and websites" (Tulip Putih, 2009)

This is just my personal opinion
.

Pendapat saya, tak kisah kita nak guna masa kita macam mana, asalkan perkara itu bermanfaat, specifically untuk islam, tak mengapa bukan?
Kalau menghadap laptop, online hari-hari, tapi tiada sumbangan untuk agama ALLAH, macam mana pulak ye?
Membaca untuk menambah pengetahuan tentang islam tu pon salah satu sumbangan kan!

Bahan bacaan yang 'tinggi'

Dan setiap dari kita, tahap kefahaman terhadap sesuatu perkara berbeza-beza bukan.
Ada yang berpendapat, bahan artikel yang dibacanya agak "tinggi" dan kurang sesuai dengan tahap pemikiran dan pembacaannya beliau.

Oh. Tidak mengapa. Pendapat saya secara peribadi, bacalah bahan yang sesuai dengan pemikiran anda. Tak guna jugakan jika bacaan tidak dapat meresap ke dalam hati pembaca dek kerana ingin membaca bahan-bahan yang tak menjangkau tahap kita.
Sangat banyak bahan bacaan yang boleh dibaca.
Web Iluvislam salah satunya, menyediakan bahan bacaan yang santai untuk pembaca.
Saiful Islam pun apa kurangnya!

Saya suka untuk quote kata-kata ummusaif melalui ruang comment, in response pada pembaca yang masih menyatakan kekeliruan beliau berkenaan artikel 'facebook' tersebut walaupun segalanya telah dijelaskan, Ummusaif ada menjelaskan,

"kurang faham selalu berpunca sbb:
1. baca laju sangat
2. baca sekali sahaja
3. byk guna perkataan yg asing spt english/arabic words
4. bahasa artiel yg sgt tinggi sehingga otak gagal utk faham
5. masih tidak biasa dgn gaya penulisan dan peribadi sipenulis aka Abu Saif.

inshaAllah, entri di atas taklah seheavy mana. kalau ye pun maybe di bahagian dalil2 di atas.

seelok2nya sapa yg kurang faham entri/ artikel ustaz, kena baca balik 2-3 kali artikel.

selamat membaca dan jgn putus asa"

Jadi permata-mata islam yang sudah tersentuh hatinya dengan ajaran islam,
ayuh,tingkatkan pembacaan kita!
Islam memerlukan kita untuk bangkitkan agama ini semula!

Blogging VS Facebook

Dan setiap dari kita pasti ada kegemaran masing-masing.
Bohong lah kan kalau saya tak minat untuk involve dalam social networking seperti "facebook" dan lain-lain.
Dan pendapat peribadi saya, saya lebih sukakan aktiviti membaca blog or websites instead of facebooking, walaupun kadang-kadang ada juga terkandas.
Manfaatnya membaca blog-blog dan websites lebih besar nilainya dalam menambah kefahaman saya.
Apa-apa pon, jika kita terasa terlalai dengan network facebook, silalah mengambil langkah untuk mengawal diri kita. Bak kata Abu Saif dalam artikelnya,

Namun, jika umat Islam menghabiskan masa di Facebook dengan aplikasi yang melalaikan tanpa sebarang tujuan, penggunaan Facebook boleh menjadi haram ke atas golongan seperti ini, sama seperti pembabitannya dalam aktiviti kosong yang lain.

Andaikata langkah mudah ini pun gagal mengurangkan tahap ketagihan berkenaan, tamatkan akaun Facebook dan carilah kehidupan yang lebih bermakna di luar sana.

(Sila baca artikel yang dilink untuk mendapat pemahaman yang solid. I just quoted few lines of the article. =)

Kesimpulannya, terasa tergerak untuk meluahkan pendapat saya berkenaan perihal ini.
Juga dek kerana saya ada encounter beberapa keluhan dari sahabat-sahabat saya.'
Zaman sekarang zaman internet, tetapi bergantung pada kita juga kan bagaimana untuk memanfaatkan semaksimum mungkin!

Bila baca blog - blog orang lain yang sangat mudah meng'express pendapat masing-masing, saya tergerak hati pula untuk mencuba!
Apa jua pon, perkara ini hanyalah pendapat peribadi saya!
Minta maaf jika ada yang terasa.
Saya hanya mediator untuk menyampaikan perkara-perkara ini pada pembaca.
Semua ilham adalah mutlak milikNya semata-mata.

Doing da'wa lillahita'ala

Dan, ya. Dalam usaha kita untuk menyeru dan mengajak orang lain,
perlunya untuk membaca, moga apa yang disampaikan itu lebih terarah.
Moga dalam usaha kita menyampaikan, lebih ramai lagi permata-mata yang hatinya tersentuh dengan islam, insyaAllah.
Moga dengan usaha-usaha kita yang tidak banyak mana, islam itu bakal tertegak di bumi Allah suatu hari nanti.InsyaAllah. Itu janjiNya.

Bak kata commenter al-ikhsan,

bila kita rasa mahu memberi sesuatu yang berharga, secara tak langsung kita akan berusaha untuk cari benda yang berharga tu untuk diberi.^^

Wallahualam. Moga ada manfaatnya. InsyaAllah.
Peringatan buat diri terutamanya.
Terutama bagi sesiapa yang cuti waktu-waku sekarang ini, manfaatkan masamu sebaiknya!
InsyaAllah.

Jadi,
Kuasa terletak di hati anda.
Gerakkan hati lantas geraklah jari-jari anda untuk click pada mana-mana bahan yang dapat menambahkan ilmu. InsyaAllah.


Jom sama-sama speedkan semangat untuk membaca! Ayuh!


p/s- minta maaf atas bahasa melayu yang tak berapa nak tersusun. =).
Saya budak baru belajar. ^^

20 voice (s):

al-ikhsan at: December 5, 2009 at 10:45 AM said...

bila kita rasa mahu memberi sesuatu yang berharga, secara tak langsung kita akan berusaha untuk cari benda yang berharga tu untuk diberi.^^

iqbalsyarie at: December 5, 2009 at 10:46 AM said...

WAHHHHHH...panjangnya post saudari..tapi alhamdulillah sy dapat baca smpai abis.hehe
Saudari sebenarnya boleh pecahkan penulisan itu jd beberapa bahagian seperti sy selalu buat di blog sy kerana tak ramai org yg suka baca panjang.Nanti kalau panjang sgt,mungkin org akan ambil short cut...so,mesej tak clear dan mudah berlaku salah faham.itu cuma pendapat saya..hehe..

Lagi satu,kewajipan itu lebih banyak drpd masa.Maknanya,kewajipan kita utk menuntut ilmu itu lebih banyak drpd masa yg kita ada...kan?

selendangjingga at: December 5, 2009 at 10:52 AM said...

assalamualaikum..
kte ske post akak..

"Dan kalau kita perasan, sangat banyak ilmu yang patut kita perlu baca.
Secara jujur, hampir setiap hari, banyak nya link yang boleh dibaca.
Cuma depends pada kita rajin nak baca ataupun tak kan?"

apa yg akak ckp ni mmg sgt2 btol..
mmg byk ilmu yg kte prlu thu.
p hati kte mmg nk bce n mndalami p dri ni mls sgt..huh.

1st time kte join blogging ni n bce blog2 org len,trse diri ni rendah n kerdil sgt,,kurgny ilmu dlm dri ni..huk2.tersgt2 kurg..ad kmudhn p x gnekn dgn prkre yg berfaedh..terokny diri ni..hmmm..aftr 2 brula mnt mmbce btmbh.ad sedikit sbyk perkra yg kte dpt after bce blog2 yg sarat dgn ilmu..jujur kte ktekn cntohny cm blog akak,nazierah n rmi lg..kte sgt2 kagum.nk ngis pn ad..mcm 2 byk skali ilmu yg mreka thu..subhanallah..bgusnye..
even u have told there is no islamc sbject at all in ur clss,tp ilmu akak sgt byk n bgus..kgum ngn akak..huhu.
keep it up k!
may ALLAH bless u!
slm=)

tulip putih at: December 5, 2009 at 2:40 PM said...

al-ikhsan:

yeah. I got ur point!Thanks 4da reminder. btw, minta izin juga quote balek, (eh2.actuly dah quotekan dulu), ntok lebih 'lengkapkan' lagi pemahaman post ni. tak gitu?

jzkk.=)

______________________

iqbalsyarie:

wahhh!.=). terima kasih atas bacaan anda, moge ada manfaatnye..dah ada edit sket dah post ni. tapi cam menambahkan je kepanjangan.
tapi apa2 pon, terima kasih atas nasihat anda. btol2..
tak mengapa lah. susah pulak nak edit balek. tapi, insyaAllah, saya akan try buat post s'simple n padat y mungkin, y pnting, msg sampai,insyaAllah..
terima kasih ya!

betol2..
kewajipan itu lebih banyak dari masa yg ada..
terutamanya, kewajipan untuk menyampaikan ..=)
insyaAllah..
gunakan la masa sebaiknya, moga kita tak masuk dlm org2 y rugi..insyaAllah.

terima kasih atas comment membina! sgt dihargai!..

=)

tulip putih at: December 5, 2009 at 2:48 PM said...

cik selendangjingga,

=)
hehe.salam kenal buat kamu..:)
adik eh?..umor brapa ni yer?

yup2..btol2..byk je benda nak kena baca kan..byk sgt.
cuma kita rajen ke x je la kan?
alhamdulillah. ada juga y tersedar..
moge2 kita lebih minat ntok membaca n gali ilmu lagi kan?
insyaAllah..

terima kasih atas pandangan peribadi adik.
insyaAllah, selagi kita ada kemahuan tu, slagi tu kita akan mencari kan??
n tarbiyah dlm diri pon kene beransur2 la kan..tak kan nak grab semua benda dlm satu masa..insyaAllah, moge dgn pembacaan berterusan, pemahaman, n amal kita pon bertambah..

dan bile dah dapat something, tugas kita jugak la kan untk menyampaikan? tak gitu?..=)

btw, y sal no islamic subject tu,

adik, kat maner2 pon ada je kan ilmu tu..tinggal kita nak grab atau pon tak je..
so, for those y x amek subjek agama n y berkaitan, bukan alasan la jugak kan..
n mmg betul, advantage jugak untok siapa yang belajar dlm course 'agama'..insyaAllah, maner2 pon baek, as long as ada manfaat y kita dpt..insyaAllah..=)

don't worry kayh!

keep up ur reading habits kayh! :)
May Allah bless u!..

ni studi maner eh?..

=)

matadore at: December 5, 2009 at 4:40 PM said...

sukaaaa :)

tulip putih at: December 5, 2009 at 5:09 PM said...

:)) mge ada manfaatnya, insyaAllah..

selendangjingga at: December 6, 2009 at 1:49 AM said...

kak fieqa

salam..
slm kenl jge,,hehe,
hmmm,tw xpe..
mmg byk n sgt2 byk..
insyALLAH,mge2 bgitulah..amiinnn..
huhu.
umur kte 18..
study kat sigs..f6..huhu.
erm,btol2..selagi kita ada kemahuan,slagi tu kita akan mencari n slgi 2lah ALLAH akn kac jln..btol x kak?hehe.

hmm,psl tugas 2,,mmg btol p tkotla terslh smpikn maklumat dlm kte smpaikan smthg 2..
dgn kate lain kurg cnfidnt..
owh,,kte fhm yg psl no islamic 2.. n maner2 pon baek as long as kte da usaha utk mncri..

huhu..
trima kasih byk2 ye..
trima kasih sgt2..
byk jgk ilmu n kefahmn yg kte dpt..
x tw cmne nk bls..hik2.
sgt2 apprciate..huhu.
insyALLAH..
may ALLAH bless u 2!
=)

mumtazahmaridi at: December 6, 2009 at 2:10 AM said...

salam..wahh,panjangnya entri nih...1st time akak comment kt cni..sebelum ni invisible follower je..suka care penulisan fieqah..teruskan menulis..semoga bermanfaat buat diri sendiri, org lain dan agama kite sendiri..insyaAllah..
Awk berbeza ngan akak..akak lebih suke bace buku.. bace kt ladtop ni sakit mata siket..tak sampai 2 jam dah pening kepala jadinye..thats y selalu akak save jer dl, baca bila mata n kepala dah ok..hehe..alhamdulillah,yg penting ilmu tu sampai knnnnn??

tulip putih at: December 6, 2009 at 4:22 AM said...

selendang jingga:

hehe. nape pkai tudung ijau, awat x oren?..haha..=p

oh, sme umor ngn iejan la nie..
studi kat sigs ek. amek ape?..hehe
byk pulok akak tnye ek..=)

btol2 dik...selagi kita nk cari tu, insyaAllah ALLAH akn permudahkan jalan..
kan dlm Al-Quran Allah ade kate, Allah permudahkan orang y menuntut ilmu jalan ke syurga.
wah!. Baeknya Allah ni kan..=)

oh yeah.
insyaAllah, slagi kita mampu, kita smpaikan maner2 y patot..kalau x smpaikan, camne orang lain nak menerima. tol x?
cuba bayang, xde sapa2 yg smpaikan ilmu pada kita, unless kalo cari sendiri, x dpt la kan ilmu tu kan.
tp apa2 jua pon,
hidayah itu mutlak milikNya kan..

xpe2..selagi mampu, teruskan usaha untk menyampaikan pd orang lain,

insyaAllah, moge dgn usaha sket2 tu, islam tu akan tersebar ke seluruhnya, dan tertegak la daulah islam kat atas muka bumi ni.
seperti sejarah islam masa lepas kan?..

nak studi sal sejarah?..
hehe..

p kat link ni,

http://dakwah.info/index.php/ini-sejarah-kita

nk donlod pon ley,

http://www.scribd.com/doc/2149551/Ini-Sejarah-Kita-Analisa-Sejarah-Sebuah-Ummah

good approach.
try baca slow2..=)


insyaAllah..

hehe..=)
x paya balas pon..
moge ada sahamnya diakhirat yer..
insyaAllah

=)

nice comment!
hehe..cam b'ym la pulak! hoho~
^^

klo rajen add my ym kayh!

(fieqa_sapar)

=)

tulip putih at: December 6, 2009 at 4:29 AM said...

mumtazahmaridi:

hehe akak!
wah. 1st time comment kan! sgt dihargai.hehe..=)
xpe2..
jdi invisble follower pon okey je..
moge dpt la sesuatu dr blog y x seberapa ni yer..
insyaAllah..=)

oh ye?
ntah kak..sy men buat je..semua ilham dari DIA kan..insyaAllah,
slagi mane mampu, kite doing da'wa by using this medium kan?..
=)

haha.bagus2 akak..
tula..
actuly, baca buku lagi bagus kan!
lagi byk n mendalam pemahaman y kita akan dpt, insyaAllah..
tula..
byk jugak buku snanya kita kene explore kan..
the same goes ngn buku2 la jugak.
bile tgk ni, nk baca y ni.
bile tgk tu, nk baca y tu.hoho..
tp tula..
klo sy raser cam boring2 sket (bukan sebab bahan tu boring cume sy susah nk constant kn bacaan)
sy akan on9 la..
sng sket..
sy lebih prefer la..hehe..

byk jgak kat on9 ni mnyediakan bhn2 y best kan!
kalo perasan kat link 'the journey' tu byk y besh2..hehe..
=)

terima kasih kak atas commment!
sgt dihargai!

=)
moge trus t'thabat dlm jalan ini.insyaAllah..

selendangjingga at: December 6, 2009 at 11:22 AM said...

kak fieqa..

awat x oren?hehe.sje2 je..=)
haah,,same age..
amik sastera..x sggup da nk smbg science..ehe.xpe..tye je..=)
hmm..
mmg.ALLAH mmg sgt baek..sgt2..
p kte ni mnsia slalu sgt wat bende yg x bek.(lg2 diri yg tgh menaip ni)huk2.

haah,,btol gak erk pe yg akak ckp 2..
klu x de org yg nk smpikn ilmu pd kte,,sushla kte nk dpt n nk twu tntg sesuatu prkre..
klu dpt n tw pn juz pd dahanye je,p bkn dari akar..
nmpk cm bhye,,mgkin kte bleh terslh fhm..huh.
lbih kurg cm kte kot,,lw x jmpe akak msti kte terus leka kn..
huk2.
thx kak!
insyALLAH,kte cbe smpaikn dgn pe yg kte mmpu..
huhu..
insyALLAH,,mudah2an..coz yg ckit 2 la bsr mknenye..hehe

yaALLAH kak..
time ksih byk2 ats link yg akak kac ni..
kbtuln kte mmg dlm usaha untuk mendalmi sjrh..hehe..
time ksih sgt2..
xtw cne nk ckp lg da..
haha.
thx gak ats nasihat n semgt yg akak kac..
hnye ALLAH je yg mmpu bls..
smge akak sntiasa di bwh rhmatNya..
insyALLAH,,psti ada sahmNye uyk akak..=)

hehe.kte da add akak kat ym..
thx again yup kak..
huhu.
slm.=D

izzatnaqib at: December 6, 2009 at 11:48 AM said...

Naibi Muhammad yang amat kita cintai telah memandu kita dalam cara menuntut ilmu...baginda telah menunjukkan sikap yang hebat dalam menuntut ilmu bersama Jibril A.S...

hinggakan ulama sendiri mengatakan,'contohilah hatta 1 dariada sifat nabi...disitu kita akan tahu bagaimana nabi itu sememangnya contoh ikutan yang paling selayaknya untuk manusia'

sbg contoh,kita ambil aspek menuntut ilmu,jika kita betul2 mendalami aspek ini,pasti kita akan terasa akan beratnya tanggungjawab tersebut...

ini baru dari segi ilmu...bagaimana pula Nabi Muhammad itu yang tekumpul dalam dirinya pelbagai hikmah dan tauladan untuk umat sepanjang zaman...subhanallah,hebatnya baginda

juga sejarah pata ulama telah menceritakan bagaimana umur mereka dihabiskan untuk belajar,mengarang kitab dan mengajar...Imam Nawawi,meninggal ketika berumur 45 tahun tanpa berkahwin...bukan kerena tidak mahu,tapi tidak berkesempatan...

juga terdapat seorang ulama yang pada ketika beliau sedang menuntut ilmu,tiba2 didatangi seorang pemuda berumur 14 tahun...ketika ditanya siapakah gerangan pemuda tersebut,pemuda tersebut berkata bahawa dia adalah anak kepada ulama tersbut yang telah ditinggalkan ketika masih berada dalam kandungan 14 tahun yyg lalu kerana keluar menyahut seruan ilmu..

hebatnya mereka...tetapi kita????
sama2 bermuhasabah...

tulip putih at: December 6, 2009 at 7:25 PM said...

waa..pnjg nye orang2 nieh commment..
=p

Selendangjingga:

btol.biasa la tu..nafsu kita kan ada dua tarikan,
tarikan iman, n tarikan syaitan,

semua y tak berlandaskan islam tu, ley dikategorikan tarikan syaitan la kan..
huk3..same la.mmg salu je terkandas..huk~

moge Allah pelihara kita smua,insyaAllah..

yeah, exactly!!
kalau xde y menyampaikan, camne orang nak menerimakan?kan?
n kalau kita amati sejarah, masa dulu,
islam tu pernah jadi world order tw!
semua kat dunia ni cam ade high respect tol kat agama kita..

iskh3..kalau nk d'compare skrg?
ade ke eh?
islam tu dipandang bile certain2 bnde je.
cam kahwin, ke berkhatam ke, br la nmpak islam nye, y len2..

huk3..so, tugas kita jugak2 kan nak kene naekkan islam tu balek..=)
insyaAllah..

nk tgk video best??
g kat link ni..

video shift your paradigm..best giler..hehe..=)
tp version ni pendek sket..ade y lagi full.mybe u'tube x ley support y pnjg2 nyee kot..

http://www.youtube.com/watch?v=0USGhvAru4U

usha taw! besh2!!
n kalo rajen baca la post akak y ni,

http://labyrinthpious.blogspot.com/2009/11/dunia-hari-ini.html

hehe..=)

err, hehe..gitu pulak eh..
tak de pe2 la..
akak ni mediator je..
ALLAH yang beri hidayahNya tu singgah ke hati awak..
ingat tu yer..ehehe..=)

wah, minat sejarah ek??
bagus2..
dalami la sejarah btol2 kan.
espcily SEJARAH ISLAM..
hehe..=)
insyaAllah..

insyaAllah dik.

sme2 mmbantu..=)

p/s- klaka la pulok..cam men ym2 plak kat sini..haha..=p

tulip putih at: December 6, 2009 at 7:34 PM said...

izzatnaqib:

tak tahu la eh camne nak comment..
terimaaa kasih sgt2 atas perkongsian

byk ilmu baru..=)
alhamdulillah..
share2 la lagi yer ilmu..
insyaAllah..

btol2..
n bear in mind, ilmu tu ade je kan kat mne2, cume depends kat kita je kan either tak nak grab atau pon tak...

n satu hal lagi pulak, environment kita masing2 lain kan..ade y sng je nak dpt exposure islamic n ade y tak..

ade y 'kosong' je kat tmpat dy..
tp insyaAllah, selagi mana kita rase nak mencari tu, Allah akan permudahkan kan?

Sesungguhnya orang-orang yang beriman, orang-orang yang berhijrah dan berjihad di jalan Allah, mereka itu mengharapkan rahmat Allah, dan Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.
(Al-Baqarah 2:218)


terima kasih atas perkongsian anda!

sgt dihargai..=)

tulip putih at: December 6, 2009 at 7:50 PM said...

cik selendang jinngga:

y ni pon best gak.

http://www.youtube.com/watch?v=u_51RJ1W4aE&NR=1

y ni part one before y link video yang akak bgi kat atas nie.=)


xpon, nt awak p je kat related videos dia ke..
rjen2 usha la yer!

=)

selendangjingga at: December 7, 2009 at 1:57 AM said...

kak fieqa..

hehe.sume org excited ngn post akak ni..
sbb 2 cmmnt pnjg2..

hmmm.
mdh2an ALLAH sentiase lindung kte dr prkre yg x elok kn kak..
btol pe yg akak ckp 2,
klu org zmn dlu org sgt hormatkn islm..
p skg,org islam sndiri pn mmpertikaikn islm,x leh trime pe yg d syariatkn..
ad jgk yg islm pd nme je..
nauzubillahmnzlik..
mnta kite sme djauhkn..
serm sjuk rseny..
huhu.

insyALLAH,,sme2 la kite..=)

eh,ad link bru..tme ksih byk2 kak!!
excited nk bukk ni.haha.
time ksih sgt2..
link ini sejarah kite 2 kte da bukk..p x abis lg..dlm proses.huhu.
btol akak ckp..bce slow2.hehe.
xtw cne nk ckp..
sgt2 gmbire n brsyukur coz dpt bce..
time ksih byk2 sgt kak..
*terharu*
=)

haah,,kte mnat sj..
lg2 tmdun islam..
seronok sgt bce!
huhu..
lg2 akak ad kac link psl sj 2..
x wat kje len kte..
haha.

ok.insyALLAH,kte bukk video link yg akak kac ni..
seronok rse!
hehe=D

haha.xpe.psni lw ad mse rzki,leh ym plak..hehe=p

trime ksih ye kak..
May ALLAH bless u!!
insyALLAH..
huhu.
slm=)

~nazierah~ at: December 7, 2009 at 11:14 PM said...

wa..bru bace post nih..
huk2..bz mid sem exam,
xsmpt nk blog walking =D
besh2!!xtwu nk kmen ape..
sume org da kmen pnjg2..hehe..
tpi kte pn ikut cra akk tu gak,
bce on9..klau bku asyik tuka2 je..
bnyk beli bku, tpi bace sket2 n tuka2..aduii..

for fb...xtwu la nape sume org addcted..hehe..jrang la bkak..bkak2 pn, bace yg org jwb social intrview bout dri kte XD
blog lg best kn!! =)

thanx 4 d post kak

tulip putih at: December 9, 2009 at 6:34 PM said...

selendang jingga:

hehe.insyaAllah.mge ad manfaatnya..:)

yeah, exactly.
kadangkala, sesetengah msyrakat pandang islam hnye pada adat shje..bukan nye memahami islam sbg cara hidup kan?
insyALLAH,,sme2 la kite..=)

waa.bgus la..g la tgk video tu..sgt2 best n menyentuh hati..
=)

ym?.hehe..bleh je,insyaAllah..
t kalo on, insyaAllah ley je..
tp kdg aku jrg bukk jugak, slu bukk blog jela..hehe..:D

k dik!
take care ea..

=)

tulip putih at: December 9, 2009 at 6:37 PM said...

hehe..sila2.
moge ad manfaatnya.
oh.mid exam ea..all the best kayh!..12 dis ni cuti sem dah kan..

a'ar..tp tula.
kdg dah boring tgk skrin, akk bertukar ke buku la pulak..
cool sket bile baca..hehe..=D

hehe.sal fb.tula..
try jugak control diri ini..huk!

tp btol3..blog lagi best!!...
even social community kat sini tak ramai y x brape kenal, tp cam eager lak nak share pe2 tru blog..^^..

=)

terus bermujahadah ye dik!
take care!

thanx 4 d post kak

Related Posts with Thumbnails
 

© 2010 the labyrinth of piousBlogger Template by dzignine