Pages

Takdir Penentu Segala

Wednesday, December 16, 2009 Read Comment


Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.

Terdetik untuk berkongsi mengenai takdir. Sebagai umat islam, kita memang wajib percaya dan redha akan apa jua ketetapan yang ditakdirkan ke atas kita. Sama ada perkara itu baik ataupun sangat tidak kita senangi, yakinlah, ada hikmah yang di sebalik segala ketentuannya. Bak kata pepatah Inggeris, "Blessing in Disguise". Sama sekali tiada kesilapan dan tiada kebetulan. Ada sesuatu yang Allah mahu kita pelajari yang mungkin pada awalnya agak sukar untuk diterima. InsyaAllah.

Tetapi,sejauh mana kita memahami istilah takdir itu?

Seperti firman Allah yang bermaksud:
"Dan boleh jadi kamu benci sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan kamu mungkin sukakan sesuatu, sedangkan ia lebih buruk kepada kamu. Dan Hanya Allah yang mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui" (Al-Baqarah- 2:216)

Seperti juga kata-kata Syed Qutb dalam mukadimah kitab Fil Zilail ada menyebut,
"Di bawah bayangan Al-Quran juga aku dapat mempelajari di dalam alam al-wujud ini tiada ruang bagi kebetulan yang membuta tuli dan bagi kejadian-kejadian luar dugaan yang mendadak".
Oh ya. Berbicara soal takdir dan ketetapan. Saya cuma ingin berkongsi perihal yang dahulunya agak kabur dari sudut pandangan mata hati saya. Alhamdulillah, dengan TAKDIR Allah, Allah beri kita kefahaman berkenaan perihal ini dan keyakinan terhadap pegangan islam dalam diri semakin bertambah.

Perihal usaha atau sebab-sebab berlakunya sesuatu sama sekali TIDAK MELAHIRKAN kesan atau natijah.
Sebaliknya TAKDIR Allah itulah yang menghasilkan dan mewujudkan natijahnya.

Hm, mungkin agak kabur sikit kot kata-kata saya. Jom kita digest analogi-analogi kat bawah ni.

Contoh yang paling senang, maybe boleh dikaitkan dengan peperiksaan SPM misalnya. Tak pon, apa jua peperiksaan lah yang kita jalani. ^_^


Kadangkala kita SANGAT yakin yang USAHA kita itu MENGHASILKAN kejayaan. Usaha berhempas pulas untuk memahami pelajaran, membuat latihan-latihan soalan, berbincang dan bertanya dan pelbagai lagi. Dan alhamdulillah, NATIJAH dan KEPUTUSAN yang kita dapat untuk peperiksaan tersebut CEMERLANG, GEMILANG dan TERBILANG. Mabruk!
Tapi apa jua pon, apa yang ingin ditekankan disini ialah, apa yang patut dipegang adalah, yang membawa kepada KEJAYAAN dan NATIJAH dalam peperiksaan tersebut adalah TAKDIR ALLAH semata-mata bukan usaha.

Takdir Allah yang mempermudahkan kita menjawab soalan.
Takdir Allah yang mengingatkan kita subjek-subjek yang kita pelajari.
Takdir Allah yang membantu kita menjawab soalan dengan tepat dan betul.
dan Takdir Allah yang memberi kita kejayaan cemerlang.

Tidak sama sekali kena mengena dengan usaha yang kita buat.

Oh, mungkin ada yang melenting apabila membaca kenyataan ini!
"Kalau camtu, tak payah usaha la. Penat je aku study. ALLAH dah TAKDIRkan aku berjaya ke tak. Buat apa nak usaha kan?"

Cuba kita fikir analogi ini.
Okay. Ada dua orang pelajar. Pelajar A dan Pelajar B.
Si A ni jenis pelajar yang sangat komited dengan tugasan belajarnya. Berhempas pulas demi untuk mendapatkan A dalam setiap subjek yang diambil.
Manakala si B pulak, memang sempoi je orang nya. Ambil tak kisah je dengan tugasan-tugasan belajar.
Tapi, at the end of semester, kedua-dua pelajar, ditakdirkan ALLAH untuk cemerlang. Keputusan mereka lebih kurang sama je even kadar usaha tu lain-lain.
So, logik jugak lah kan nak kata, usaha tu sangat TAK BERKAITAN dengan KESANnya which is result peperiksaan.
Mungkin bagi pelajar A, Allah beri ketetapan kejayaan cemerlang berkat usahanya, untuk mengajar dia erti bersyukur, dan boleh jadi, untuk pelajar si B, kejayaan yang cemerlang yang diperoleh merupakan satu ujian baginya. Allah juga yang mengetahui.

Jadi sebenarnya, dalam kita berusaha, disitulah Allah lihat kesungguhan kita.
Disitulah Allah nilai usaha kita dan insyaAllah jika semuanya dilakukan semata-mata keranaNya, adalah ganjaran pahala yang ingin Allah hadiahkan.
Kat sini logik juga kan nak kata, kenapa Allah pandang pada usaha bukan pada hasil.
Ini kerana ketetapan itu dah ditetapkan olehNya, tetapi apa yang patut di'concernkan is, bagaimana jalan kita dalam menuju kepada hasil.
Bagaimana kesungguhan kita untuk mendapatkan hasil dan natijah yang cemerlang.
Bagaimana tahap pergantungan kita pada Allah untuk mendapat keputusan yang cemerlang and so on.
Kalau tidak usaha, bagaimana sih kamu mahu menjawab soalan.
Kita hanya mampu bertawakal dan berserah padaNya, moga-moga natijah dan hasil yang kita peroleh itu memuaskan diri dan kita pon redha akannya.


Jadi, dengan TAKDIR Allah lah, kite peroleh kejayaan tersebut, bukan sebab usaha itu semata-mata. Usaha la semampu mana, insyaAllah, Allah akan nilai amal yang kita kerjakan itu. ^_^

Bak kata abu saif, kejayaan bukan destinasi tetapi perjalanan.

Bagaimana jalan yang kita ambil tu, dan dari situlah Allah nilai segala amal kita.
InsyaAllah.
Rezeki berjaya atau pon tak semua dah ditetapkan kan, sama juga ajal, maut kita. Semuanya dah diatur dah.

Dan teringat kata-kata seorang sister,
"Jadi, kita tak boleh pakai la pepatah melayu. hehe. yang kata, "usaha tangga kejayaan". Patutnya boleh tukar, "takdir Allah tangga kejayaan""

Hoho. Logik jugak eh kak! ^_^

And contoh yang lain juga, boleh dikaitkan dengan perihal pelajar sekolah agama yang dikatakan sangatlah faqih dalam bab-bab agama. Sehinggakan ada kata-kata yang terkeluar dari mulut,

"Oh, no wonder la dia alim. Budak sekolah agama".
"eh, dia buat jugak. Nama je budak sekolah agama".
dan banyak lagi la!
Hohoho. Title sekolah agama pulak yang dihighlightkan.

Takdir Allah yang mencampak hidayah pada insan-insan berkenaan adalah sebab kenapa mereka ini dipermudahkan untuk memahami ajaran islam.
Mungkin, keadaan dan persekitaran sekolah agama itu membantu pelajar tersebut untuk mudah memahami, menghayati dan mengamalkan ajaran agama.
Namun apa jua pon, takdir Allah jua yang menentukan kefahaman tentang islam dari diri seorang muslim. Bukan sekolah!
Sekolah itu hanya 'mediator' saja!
Dan satu lagi, tak kisah lah kita tercampak kat mana-mana pon, as long as kita ade desire untuk belajar especially belajar tentang addin kita, agama islam.
Semuanya berbalik pada diri lah, sama ada nak atau pon tak. Kan?
Kalau dah ada depan mata pon, tapi tak nak grab tak guna juga kan. Menasihati diri sendiri.

Sama juga, bila kita tersentak dengan kata-kata orang lain, tak pun, tersedar dek nasihat orang-orang lain, percayalah, TAKDIR Allah yang memberi kefahaman dan hidayah itu dalam hati kita. Bukan orang tersebut!
Orang itu hanyalah mediator untuk menyampaikan hidayah dan petunjukNya melalui pelbagai cara.

Tak pun dalam perihal kahwin ke. Hoho.
Okaylah, memang kita kena berusaha, namun takdir Allah jua kan yang menetapkan si dia itu jodoh kita ataupun tak. So, tak perlu la kan risau-risau. Hoho. Allah dah tetapkan seseorang buat kita, sama ada kita dah jumpa atau pon tak je lagi.
Kalau tiada jodoh kita di dunia, mungkin ada jodoh di akhirat sana. InsyaAllah. Who knows right? ^_^

Kesimpulannya, kita hanya insan hina yang mampu berusaha sebaik mungkin, namun TAKDIR Allah jua penentu segala.
Tak kesah la dalam apa jua situasi dan keadaan yang kita hadapi, percayalah, semuanya adalah takdir Allah yang ditetapkan ke atas kita.
Semua yang berlaku ada sebab dan hikmah yang tersembunyi. Cuma mungkin kadangkala pandangan kita masih kabur untuk menafsir dan menilai sesuatu tu.

Dan teringat juga kata seorang sister saat menegur saya.

Waktu tu, saya suka sangat cakap
"kebetulan saya ada kat situ"
"kebetulan dia datang ....bla3" dan banyak lagi kebetulan-kebetulan yang disebut.

Lantas, akak tu pon cakap,
"dalam hidup ni tiada kebetulan, yang ada adalah ketetapan, dan takdir ALLAH"

Oh.Oh.Orait! Kena tukarlah ek.
"takdir Allah, saya ada kat situ"
"dengan takdir Allah dia datang ....bla3"
^_^

"Sesungguhnya Kami ciptakan segala sesuatu itu dengan ukuran yang rapi" (Al-Qamar- 54:49)

Dan Dialah yang menciptakan tiap-tiap sesuatu iaitu menentukan keadaan makhluk itu dengan ketentuan takdir yang sempurna" (Al-Furqan-25:2)

Wallahulam.Moga ada manfaatnya. InsyaAllah.Betulkan la ye kalau ada salah dan silap.Saya juga baru belajar. ^^

**updated - Extended readings :

Qada dan Qadar : Bagaimana usaha hamba?

Usaha,doa penentu takdir baik manusia

Jemput baca yer, coz artikel2 ni sangat bagus. Explain pasal usaha dan doa boleh ubah takdir, dan kitalah yang boleh mencorak takdir Allah tu. InsyaAllah.

19 voice (s):

puteribonda at: December 16, 2009 at 2:05 AM said...

salam fieqa

suka sgt post fieqa kali ini ^_^
tibe2 teringt kat ayat 7 surah muhd

"Wahai orang-orang beriman! Jika kamu menolong (agama) Allah, niscaya Dia akan meneguhkan kedudukanmu"

kat inti,
nisa da byk kali jumper orng yg benar2 ditolong Allah bila dia luangkan masa dye ntok dakwah ni..
sampai nangis2 sbb tak tahan..
tapi,
nisa nampak sendiri betapa Allah memudahkan urusannya esp dalam test2 dyer
sangat2 terharu nisa biler dyer share cerita dyer ngn nisa..
n, she's not from skola agama.
so, terbuktilah bhw skola bukanlah tmpt yg menentukan seseorang itu jahat atau baik..
tapi, sejauh mana kita men'digest' apa jua pengetahuan islam yg kita ada dalam hidup kita,
that is the thing that matter the most..

huhu
macam2 cara Allah bole tolong kita
in short,
tak rugi kalau kita luangkan masa kita untuk melakukan perkara kebaikan..
langsung tak rugi apa2
even kebaikan itu sebesar zarah pun,
Allah pasti akan membalasnya kan?
so, jom kejar2 buat kebaikan even just sapu sampah kat umah je.
hehe

=)

p/s: fieqa n perkahwinan mmg taleh pisah. hehe. *wink2*

=D

*memain jer!* haha

selendangjingga at: December 16, 2009 at 2:41 AM said...

salam.
akak.
kte ske post akak ni.
sgt2 bergne.
tp ad yg kte x bpe pham..
ermm,,
doa tu termasuk dlm usaha kan kak?
"ud'uni astajib lakum"(berdoala kepadaku,nescya Aku akan menjawabny)
kalu kte berdoa,dan ALLAH kabulkn permintaan kte,tu mcmmne plak kak?

iqbalsyarie at: December 16, 2009 at 2:47 AM said...

ok.ia panjang tetapi bagus.
'Allah berfirman;Jika seorang hamba mendekatiKu dengan sejengkkal,maka Aku akan mendekatinya dgn jarak satu hasta.Jika dia mendekatiku sehasta,maka Aku akan menghampirinya dgn jarak satu depa.Maka apabila dia dtg kpdKu dgn berjalan,maka Aku akan dtg kpdnya dgn berlari"-Riwayat al-Bukhari

Jelas,pencarian hidayah itu memerlukan kita untuk mulakan dahulu samada kita bergerak sejengkal,sehasta atau berjalan.Kemudia barulah Allah akan membuka jalan-jalan dan memudahkan kita.

Dalam hadis yg lain riwayah Hakim,'Ikatlah tali untamu dahulu,barulah bertawakkal'.

Kita yg di akhir zaman ini sudahlah malas,berlagak konon tahu makna tawakkal sedangkan konsep tawakkal pun tak jelas baginya(bagi saya lah tu)..

on more,mmg tiada perkara yg berlaku secara kebetulan.Semuanya sudah ditentukan oleh Allah.Semuanya telah tertulis dan tiada apa yg berlaku,melainkan di bawah pengetahuan Allah.

last...last...
saya tinggalkan komen ini pun Allah tahu samada saya tulis secara ikhlas atau tidak.Oh!betapa kita ini kerdil bukan?

iqbalsyarie at: December 16, 2009 at 2:51 AM said...

sorry sbb tertinggal satu point nak komen..hehehe

saya tertarik dgn konsep 'kejayaan' dan 'kegagalan' yg saudari ambil sbgai analogi itu.
Setiap yg berlaku kpd kita manusia ini ada 2 perkara aja.

1.sabar
2.syukur

Mungkin kita gagal,tapi kita sabar,maka kita lebih berjaya drpd org yg lulus,tp tak bersyukur.

mungkin juga kita lulus dan kita bersyukur,maka itu lebih baik drpd kita gagal tapi tak sabar.

**maaf komen banyak2**
len kali tak buat lagi.. haha

tulip putih at: December 16, 2009 at 4:12 AM said...

puteribonda:

waaa..sume orang comment pnjg2..haha.xpe2..

wslm nisa! ^_^
yeah. exactly..
maka benarlah kata-kata Allah yang Maha Agung..
sapa2 y menolong agama Allah tu, Allah akan permudahkan urusannya insyaAllah, dgn syarat ikhlas semata2 keranaNya la kan.:)

wah..thanks 4ur sharing..I'm touched..
good2..
looking things at different angle.
as the concern in this post is mostly about takdir kan, but u looked it from different view..^_^
btol3.pertolongan Allah tu ade kat maner2 je.
teringat ade sorang sisters ni, even ada test/exam pada esok harinya, sanggup lagi sertai program2 ke, ntok dakwah n tarbiyyah ..
tp alhamdulillah, dgn takdirNya, dia success dan dipermudahkan..
pertolongan Allah tu ade kat maner2 je kan! ^_^
tu la y dikatakan dlm alquran,
jual beli dgn Allah yang menguntungkan kan?..:D

yeah. exactly!
I got ur point.
btol3..
sekolah tidak mencerminkan ape2..depends on individual camne nak grab kan?

hehe.jom2..sapu umah n mop lantai umah!
haha. XD

=)

p/s: fieqa and .. (??)..hahaha~
no comment..=p
dah terlintas, taep jela.haha.but logik jugak kan?kan?..hahaha
orang2 skrg tend ntok rush mnde2 y camtu, sedangkan to what extend kite dah selesaikan tanggungjawab 'individu muslim' tu sndiri, sblom melangkah ke stage y seterusnya, which is 'baitul muslim'..

hoho..
May it benefits..insyaAllah..
=D

=D

*memain jer!* haha

tulip putih at: December 16, 2009 at 4:23 AM said...

eh, tercopy pulak comment nisa y 'memain jer' tu..haha.xpela ea..

adik selendang jingga:

=)
insyaAllah..mge ade manfaatnya..:D

hm,pasal soalan awak tu kan..
how do u define usaha eh?
camne y dikatakan usaha?
klo pada akak, usaha leh gak dikategorikan sebagai 'amal' kan.
amal perbuatan kita.
so, in a way, doa itu pon satu yang amal y sgt2 dituntut dlm islam.
which is antara salah satu cara kite bergantung harap pd Allah, dan peluang ntok kita minta sesuatu dariNya...kan?

so, if kite kata

usaha = amal perbuatan,
doa = amal perbuatan,
so, kalo ade equation ke, (haha, ape y akak merepek ni)

usaha = doa.

doa pon satu usaha jugak la kan!
=)
ni pendapat akak la..beter rujuk mereka2 y lebih pakar..wallahualam..:)
n if Allah makbulkan permintaan kita, alhamdulillah la kan!
maka benarlah, Allah mengabulkan permintaan kita,
cuma samada ia cepat atau lambat, tak pon, Allah kabulkan permintaan kita tu dlm bentuk y lain..
insyaAllah..

mge ade manfaatnya..insyaAllah..

=)

~nazierah~ at: December 16, 2009 at 12:55 PM said...

salam..

akak..oo..akak..hehe..besh3
suke2..
teringat lak exam ari tu..
kte blaja bgai nak rak kak..
last2 kn, jwbny ok je..
twu2..sgt bnyk la kcuaian yg xsptutny..klu takdir Allah, kta xdpt nk score, kta kne la trime kn..redha, tpi jgn prnah ptus asa.

pernah hari tu dlm usrah,
akk nqibah ckp,
Allah akn uji kte,
at the weakest point in our life,
klau Allah takdirkan kta gagal bnyk kali, bermakna DIA nak kta b'usaha spy b'usaha smpai kta bjaya..
klau kita berniaga, tpi Allah takdirkan asyik2 kne tipu&rugi, Allah nk kta b'usaha spy kta smakin cekap dlm ilmu bniaga..

(sowi klau kua tjuk=D)

tpi sgt stuju la ngn ap yg akk ckp
especially bab2 skolah tu.tkena btg hdung gak..hehe..jrang2 la ckp, 'no wonder la alim..dak skul agma..'
tpi slalu gak la ckp 'name je dak sk agma..tpi..'

ish3..trukny dri ni..(muhasabah diri)

oh ye bab kahwin tu kn..
t'engt kisah pngntin laki yg mninggal slpas 3 jam bnikah..
sdgkan mrk dah b'tahun2 knal..
takdir Allah jua yg mnentukan sglany..

kita hmba yg lemah ini hendaklah trus berusaha & doa spy dpt mncpai kjyaan di dunia & akhirat..susah senang, bila & di mana kita akn mndpat kjyaan itu, semuanya takdir Allah

thanx 4 the post kak =)

~nazierah~ at: December 16, 2009 at 12:58 PM said...

oops..maaf ye kak..t'pnjg gak..hehe..sian akk nk rep nnt =D

tulip putih at: December 16, 2009 at 2:23 PM said...

iqbalsyarie:

wah, bgus2..comment y mmbina.
comment tu cam post latest kat blog Pondok Sang Pencinta kan?

tula.klo post2 y karangan sendiri, slalunye mesti t'exceed je..hoho..tak tahu la eh cmne nk avoid~..so,kesabaran para pmbaca la nk katam smpai habes, in order to get a solid understanding, biiznillah..=D

yeah.btol2..hidayah itu perlu dicari.ade gaks wat post sal mnde tu..
kat link ni,

(tp kene higlight2 sket la, ade tulisan kaler putih, coz time tu tmpate kaler hitam..:)

dalil y sgt tepat ntok menyokong keperluan ntok mencari hidayah tu kan?
bukan jatuh kat riba je..
namun ape jua pon, hidayah mutlak itu milikNya, kita hnye mmpu berusaha.
the same goes dlm usaha dakwah ke,
mmg, kita boleh berusaha ntok menjdi pengantara/penyebab turunnya hidayah dlm hati muslim2, tpi ape jua pon, hidayah itu milikNya,dgn takdir Allah shj hidayah itu akn smpai ke hati2 muslim..insyaAllah..sma2 doakan..:)

yeah.exactly.spti ape y diexplain dlm post ni,
kalo tak da usaha, gi mana sih mahu menjawab soklan2 peperiksaan tu~..n mnde ni aplicable kat ape2 jua situasi je pon..klo tak de usaha nk dpt sesuatu, cmne nk dpt kan?

yeah, exactly.tiada kebetulan, tp smua adalah suratan..(ceh, cm ade satu lagu lama tu.ntah la..ade kan)

yeah.btol2..ukuran ikhlas tu ibarat semut hitam y ada kat atas batu di kwasn gelap..oh, susah nye nak detect kan.hanya lahir dr hati je..mge kita semua ikhlas beramal keranaNya..

oh, terima kasih atas perkongsian comment kedua tu.sangat2 tersentak.btol2.konsep bersabar n bersyukur!
mge sme2 dpt amalkan, insyaAllah..

hoho.xpe je..sila2 la comment lagi..bgus2.satu perkongsian y menarik..n menambahkan lagi kefahaman..=D

insyaAllah..terima kasih atas comment mmbina..

tulip putih at: December 16, 2009 at 2:28 PM said...

iqbalsyarie:

ni link hidayah itu perlu dicari.kalo nk baca la..=D

http://labyrinthpious.blogspot.com/2009/06/hidayah-ituperlu-dicari.html

mge ad mnfaatnya..insyaAllah

tulip putih at: December 16, 2009 at 2:53 PM said...

nazierah:

haha,iejan, ape y 'oo' ny?.y sal kawin tu ke..haha..wink2*..=D

yeah, i know u..n akk raser sume orang kan blja bgi nak rak kan. the same goes to me.dlm environment skolah cmtu, mmg raser nk blaja jeeee kan!..hehe.rindu pulak saat2 itu..

btol2.dgn takdir Allah segalanya dah ditetapkan di Lauhul Mahfuz. n bagaimana jln y kita ambil tu y Allah pndang, n jika ikhlas semata2 keranaNya, insyaAllah, akn diberi gnjran pahala la kan?.Oh, pemurahnya Allah...:)
btol2..tp kene usaha la dulu y pnting! ^^

y sal usrah tu..eh2.x je..ok je..stil masuk je..tak masuk pon xpe jugak..haha.
btol2..tu la nk dikatakan, ada hikmah y Allah nk kita blaja disebalik ketetapan2 tu kan.bak kate heading blog awak, "blessing in disguise"..hehe..akak curi taw..haha

oh, ye2..sama jugak!
akk pon kdg2 terlepas pikir cmtu.iskh3..x bek kan..jom sme2 muhasabah.tula..tak ley nk judge 'budak sekolah agama' should be like what and what..
tp mungkin kurang penghayatan dlm agama tu kot reason kenapa dia berkelakuan cmtu ke..

oh, ha'ah.y sal kahwin tu..
btol2..sisters oz n brother uk..
yeah.takdir Allah y tetapkan..
moge mereka2 itu syahid di jalanNya..
insyaAllah, dlm saat2 meninggal tu, mereka masih dlm perjuangan menegakkan agama Allah kan.
moge2..insyaAllah..
same2 doakan..

btol2..kita hnye mmpu berusaha je sebaik mungkin dlm everything in we do kan.insyaAllah.:D

welcome~

p/s-haha.xpeje..actuly, akak sgt suka + terharu + gembira klo orang bagi comment,.at least ade 2 ways of interaction and dpt berkongsi ape2 jua pon, dr pelbagai view.insyaAllah

terima kasih semua..:D

tulip putih at: December 16, 2009 at 2:53 PM said...
This comment has been removed by the author.
selendangjingga at: December 16, 2009 at 6:01 PM said...
This comment has been removed by the author.
selendangjingga at: December 16, 2009 at 6:09 PM said...

ermm,,
klu kte plak,usaha tu
perbuatan yg kte lakukn untk dptkn hasilny yg kte inginkn dan salah satunye berdoa..
hehe.
owh,ok2.xpe.insyALLAH.huhu.
btol pe yg akak ckp tu,,
sgtla bersyukur klu ALLAH kabulkan permintaan kte..
akak,ad lg nk tye ni..
hehe.
boleh x sesuatu doa 2 mmpengaruhi takdir?
mntk maaf byk tye..
n mntk maaf gak lw soaln mmningkn.
x reti nk susun ayat.
hehe.
nwy,terime ksih ye kak!
may ALLAH bless u=)

alaq ashiqin at: December 16, 2009 at 11:37 PM said...

salam sayang...
best2...
post yang dekat dengan kehidupan seharian kite...
hehe...
teruskan tulip putih!!!

tulip putih at: December 17, 2009 at 10:05 AM said...

selendang jingga:

alhamdulillah, Allah takdirkan adik nk tnye soklan tu.akak pon tak perasan, tp soklan tu mmg berkaitlah dgn entri ni..=)

akak ade cari artikel2 y sgt bagus untuk explain jawapan adik tu..

http://buluh.iluvislam.com/?p=30

http://aferiza.wordpress.com/2008/03/14/usaha-doa-penentu-takdir-baik-manusia/

try baca..sgt2 best..especily artikel y first tu.sgt clear n simple je penerangan dia..=D


btol2 dik.doa itu boleh mengubah takdir..

Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud:
Tidak boleh ditolak qadar Allah Taala melainkan doa. Dan tiada yang boleh memanjangkan umur melainkan membuat baik kepada ibubapa.
(Riwayat Hakim, Ibnu Hibban dan Tarmizi).


n kita dituntut untuk pilih takdir terbaek buat kita kan.
kirenye, kita MEMANG boleh pilih nk jdi orang beriman ke x..
bukan menyalahkan takdir dgn mengatakan,

"dah takdir aku mmg jadi orang y tak berapa nak baik.nak buat camne"...

Firman Allah Taala bermaksud:

Sesungguhnya Allah tidak mengubah keadaan sesuatu kaum sehingga mereka mengubah keadaan yang ada pada diri mereka sendiri. (Surah ar-Rad: ayat 11).

wallahualam.
terima kasih ye dik atas perkongsian..
sgt dihargai!..=)

tulip putih at: December 17, 2009 at 10:08 AM said...

alaq ashiqin:

salam sayang juga buatmu adik bradik KAL ku..^^

insyaAllah moge2 ade manfaatnya..
the same goes 2u..

terus bermujahadah dlm langkah berjuang ye alaq!..=)

selendangjingga at: December 17, 2009 at 11:06 AM said...

alhamdulillah kak..
ni la yg kte cri..
sbnrny kte ade tanye gak bbrpe org psl doa 2 mmpengaruhi takdir x,,p jwpnnye x bpe jelas bgi kte..
rse nk ngis ni,sbb da dpt jwpnnye..
alhamdulillah,takdir ALLAH,kte knal ngn akak,n kte dpt ilmu dri akak..
bersyukur sgt2..
ya ALLAH kak..
time ksih byk2 ats bantuan n jwpn akak..
alhmdulillah,kte fhm jwpn yg akak smpaikn..
time ksih sgt2!
time kasih gak ats link yg akak crikan n kac ni..
sgt2 kte hargai..
xtw lg mcmmne nk ckp..
time ksih ye kak..
rse sronok sgt..
hnye ALLAH je yg mmpu bls..
smoge akak sntiase dirahmati ALLAH..
amiinnn..

p/s:n trime kasih jugak ats pekongsian ni..=))

tulip putih at: December 17, 2009 at 1:48 PM said...

selendang jingga:

sama2 dik..insyaAllah, sme2 sampai menyampaikan ilmu kan?
insyaAllah...
semua ilham itu dtgnya dr Allah kan, akk hnye mediator je..=)

semuanya y baik dtgny dr Allah kan, n y buruk pon dtgnya dr Allah dn disandarkan pd kita y lemah..
gembira n raser seronok pulak, bile awak ckp cmtu.
akak doakan awk trus eager untuk gali lagi ilmu yer.insyaAllah...

i'm proud of ur curiousity...=)
terus maintainkan tarbiyyah dlm diri yer..insyaAllah..:)

klo de pe2 lagi, jgn segan2 tnye kayh!..:)

insyaAllah, mmbantu selgi mana mampu..=)

sme2 juga..akak doakan awak n semua muslim seluruh dunia sentiasa berada dlm rahmat Allah.insyaAllah..

=)

Related Posts with Thumbnails
 

© 2010 the labyrinth of piousBlogger Template by dzignine