Pages

Seni = Art

Thursday, August 19, 2010 Read Comment

9 Ramadhan 1431H.

Adegan di surau semasa solat tarawikh:

Seorang kanak-kanak lelaki. Selalu duduk di saff belakang, menunggu ibunya habis solat tarawikh.
Sudah lama hendak ditegur olehku, tapi selalunya adik tu buat muka tak tahu je.
Kadang-kadang memasamkam muka tiba-tiba. Memang nature kot. Wallahua'lam.

Tapi hari ini, ada miracle happen,

Kataku : Dik, siapa nama?
Adik : Muhamad Faiz
Kataku : Umur berapa dik?
Adik : 4 tahun.

dan beberapa lagi baris kata-kata sempatku tanyakan sebelum solat tarawikh bermula.

Adik : Kita ada 3 kereta. 2 Pajero, satu honda. Tapi kita tak pandai bawa kereta.

Haha. Nak tergelak rasanya dengar part ni.

Dulunya, adik tu waktu awal-awal tarawikh, langsung tak nak bercakap ngan orang lain.
Tapi tadi, taqdir Allah, sebelum solat tarawikh tu, aku saja 'main-main' dengannya.
Main 'tumbuk' - 'tumbuk', 'give me 5' dan main cuit-cuit. hoho.

Then, adik tu pon start boleh cakap dengan kita. hihi.

Aku terfikir kan sesuatu perkara.
Just the same to our da'wah dan tarbiyyah works.
Da'wah itu seni.
Perlu kan skills-skils kita untuk memastikan benih islam tu bertebaran di atas muka bumi.

Ayuh, mantapkan skills da'wah kita!!

"Bangunlah para petunjuk jalan yang arif lagi bijaksana untuk menunjukkan keadilan,
Bangunlah para penakluk yang mulia dan gagah untuk mencapai kemuliaan perkasa,
Bangunlah untuk memusnahkan segala belenggu kerana masanya telah tiba,
kerana manusia ditimpa kecelakaan 'cinta' dunia tanpa agama,
mari kita kembalikan umat, sebagai satu rahmat bagi seluruh alam,
janganlah kamu berkata : Bagaimana? kerana kita umat islam.

Wahai seluruh saudara islam di seluruh tempat,
naiklah ke bukit dan laungkanlah azan,
angkatlah al-quran sebagai perlembagaan zaman,
penuhilah setiap penjuru dengan berkata :
"Kami umat ISLAM, kami umat ISLAM, kami umat ISLAM",
di mana ada kebenaran dan keadilan, di situlah kami,
kami rela mati daripada terhina,
alangkah manisnya kematian di jalan Allah"

(Muntalaq, Bab 13)

5 voice (s):

KakNad at: August 23, 2010 at 2:35 AM said...

salam fieqa =)
knpa kak nad xleh post kat shout box awk eh?ip address kn banned.huhuh
btw, akak skrg kat bangsar.ada 4 org drp ipba praktkal kat sek akak

cik mus'ab at: August 24, 2010 at 12:22 AM said...

ana suka entri ni.. yerp! dakwah itu seni :)

hurm, masih belajar utk mantapkan skills dlm berdakwah.

skills mendekati mad'u insyaAllah.

sis, doakan ana tsabat di Jalan Ini.

Shahrul Shaharuddin at: August 25, 2010 at 4:40 AM said...

Alhamdulillah.. =)

yours
SH

tulip putih at: August 29, 2010 at 1:51 AM said...

kak nad!!


ampun, rply lmbat..
x brapa nak tgk blog sgt deh.hehe..:D
yeke?
adeh. kita mmg ade ban certain2 spam,
x kan akk termasuk sekali ek?
pelik. maaf ye. x tw cmne nk tukar balek.hehe.

oh ye..tula.lma x jmpe ngnakak.. hehe.
moga akk trus thabat n istiqomah ea!
best2 dpt ngajar area kl/selangor.hehe.
advantage2. wink3*

tulip putih at: August 29, 2010 at 1:53 AM said...

cik mus'ab.

lma x jmpe.
hehe. xde can dah rasanya.
hehe.
nt tunggu sy balek msia ea? insyaAllah =)

insyaAllah.
moga trus menggegarkan tempat enti ngan da'wah n tarbiyyah ea!

jom power2 kan skills KITA =)
insyaAllah.

insyaAllah, doa sama2 trus thabat n istiqomah dlm jalanNya.
insyaAllah.
bce doa rabitah slalu ea! :)

Related Posts with Thumbnails
 

© 2010 the labyrinth of piousBlogger Template by dzignine