Pages

life-long

Thursday, January 13, 2011 Read Comment

Untuk satu perubahan itu berlaku
dalam diri-diri jiwa yang ditarbiyyah dan mentarbiyyah

tidak mudah.

Membina diri untuk memenuhi 10 muwasafat tarbiyyah tidak mudah.

Dibina bukan hanya di dalam halaqah, tapi juga di luar halaqah.

Malah, di luar itu lebih utama.

Melihat jiwa - jiwa yang ditarbiyyah,
kadangkala kita ini, expect perubahan untuk berlaku dalam masa yang cepat.

*

Membina diri menjadi murobbi,
menggagahkan diri kita untuk menggalas tanggungjawab dari Allah,

kita akan melihat segalanya dari sudut pandang berbeza.

Berinteraksi dengan manusia - manusia yang pelbagai ragam,

seringkali hati dan akal kita ligat berfikir,

bagaimanakah inginku menyebarkan fikrah islam yang ku fahami ini dalam dirinya.

Bagaimana diri aku untuk menjadi qudwah hasanah buat mereka,

Bagaimana kefahaman islam yang ku fahami ini, mereka juga turut memahaminya.

Bagaimana dan bagaimana.

Even through facebook! (1133 friends? How?)

Ah, ramainya.

*
Sungguh, engkau tidak dapat memberi petunjuk kepada orang yang engkau kasihi, tetapi Allah yang memberi petunjuk kepada orang yang Dia kehendaki, dan Dia lebih mengetahui orang-orang yang mahu menerima petunjuk
(Al-Qasas, 28:56)

Perubahan serta hidayah itu segalanya datang dari Allah.

"..dan sesungguhnya, Allah membatasi antara manusia dan hatinya.."
(Al-Anfal, 8:24)

"Kita hanya wasilah"

Kita hanya wasilah.

Ilham segalanya dari Allah. Malah, Dia yang berkuasa mengubah segalanya.

"Wahai orang-orang yang beriman! Bertaqwalah kepada Allah, dan carilah wasilah (jalan) untuk mendekatkan diri kepadaNya, dan berjihadlah (berjuanglah) di jalanNya, agar kamu beruntung"
(Al-Maidah, 5:35)

Barangkala kita perlu merenung kembali pada diri kita.

We should expect more from us, before expecting others
to follow Allah's words,
and
to feel the beauty of islam.

Even, untuk diri kita sendiri berubah juga mengambil masa yang cukup panjang.

Sangat panjang. Even sampai sekarang.
Banyak lagi perlu dibina dalam diri!

Satu persatu, kejahilan kita dibersihkan dengan islam yang syumul.
melalui da'wah dan tarbiyyah.

Allah, tetapkan langkah ini.


(Berusaha nak share apa jua yang terlintas,
if tak, ideas/sharing tu tak terjemah pon ke perkataan,
Either I just keep it to myself, or share them with others,
obviously, not through blog)
Doakan ye insyaAllah!

5 voice (s):

Mohamad Nazrul Fazli bin Abdul Mutalib at: January 13, 2011 at 1:23 AM said...

entri yang sungguh menarik..in my opinion, kalau kita nak capai 10 muwassafat tarbiyah tu, memang susah (mustahil mungkin)..sebab itu kita perlu mencari sahabat2 yang seperjuangan supaya saling melengkapi (complimentary) untuk memiliki sifat2
tadi..sebagai contoh, mungkin kita orang yang jenis tersusun urusan kita,tepati waktu tetapi kita jenis pasif (jarang bersukan @ tidak),jadi sahabat kita mungkin akan memenuhi sifat yang kita terkurang. maksudnya, jika kawan kita kuat bersukan, kita sedikit sebanyak akan bersama-sama bersukan dengannya..dan kawan kita pula yang kurang menepati waktu, akan terikut-ikut dengan cara pengurusan masa kita yang efisien..hurm, panjang sangat x thu macamane nak simplify..harap2 paham2lah ye..huhu
konklusinya, untuk mencapai 10 muwassafat tu semacam mustahil namun perkuatkanlah ukkhuwah kite agar 10 muwassafat tu dapat dibentuk dalam jemaah bukan setakat individu..:)

iqbalsyarie at: January 13, 2011 at 5:17 AM said...

sgt mendalam...

islahmujahidin at: January 13, 2011 at 7:11 AM said...

Alwakt minal ilaj ...
( Waktu itu adalah sebahagian daripada rawatan )

- Lengkapkan semua elemen .. Dakwah Islam bukan pada perkataan sahaja .. ia juga perbuatan dan akhlak ...

Keep on writing ..
semoga berjumpa dengan Jalan yg Benar , Jalan dakwah rasulullah s.a.w.

Perbanyakkan baca kitab Sirah ,
bnyk memberi motivasi ..

Ar-rasul Qudwatuna

~HuSnA ZuBiR~ at: January 14, 2011 at 12:27 AM said...

quote: "melihat segala dari sudut pandang berbez"

slh sorg shbt ku, prnah pesan kpdku..cubalah utk bljr melihat dunia, spt mana syed Qutb melihat dunia"
kajilah maksud ini..

wallahu'alam...:)

tulip putih at: January 15, 2011 at 10:13 AM said...

jzkk semua.


una :

subhanaAllah, zasssss~~
best nye kata2 tu. JOM berusaha! iAllah

Related Posts with Thumbnails
 

© 2010 the labyrinth of piousBlogger Template by dzignine