Pages

sehari di Matrik Melaka~

Sunday, June 21, 2009 Read Comment
Bismillah Ar-Rahman Ar-Rahim

Selamat smpai di kolej.
1 hari lagi bakal memulakan perjalanan di semester 3.
1 thun lagi perjalanan ku disini.
InsyaAllah, moga semuanya diberkati Allah sentiasa.
Semangat nak masuk sem baru!^_^


hari jumaat,alhamdulillah.
sempat ke matrix melaka.
Bermalam di sana, dan semalam trus balek ke kl.
Ada sharing dgn si junior.
Junior yang mana?
Y bakal menerajui kepimpinan,
JPP (Jawatankuasa Perwakilan Pelajar).
Nak dijadikan cerita,
dulu sempat saya berada disana.
jadi setiausaha,
walau tidak lama, 3bulan saja,
tapi sempat memengang jawatan,
untuk galas taklifan,
walau berat ku gagahi jua.


walau sekejap saja,
tapi padaku ia amat bermakna!
ku tak tahu bagaimana mahu berbicara,
mari gambar jadi tukang cerita.



Jumaat petang:

1) Taaruf dan games
- best3..
- 20 orang junior bersama 11 org senior
- jpp,batch sy kisasian sy, najwa 508 & afuza, tp sy n najwa pindah tinggal afuza sorg..n si junior ader 3 org.alhamdulillah (munirah razali, hanisah, & aisyah abas)
- setiap games adela matlamat yg nak dicapai.
- ada y berlari2 ntok mengenal akak2 n abg2 jpp.
- pegang lilin jangan smpai padam sambil dikacau oleh parasit2 kat tepi2 ntok padamkan lilin tu..ha3..
- sy berjaya padamkan 2 lilin mereka..suker2~!
- tutup2 mata n kena dengar arahan ketua.
- si ketua just boleh sebut kangkung, sawi, bayam, kobis which stand for kiri,kanan,depan,belakang..he3


Jumaat malam:
2) Taaruf bersama senior
3) Group discussion (Perkongsian pengalaman)

- saya jadi "faci" dengan fiqah, SU agung jpp y ambil jwtn saya after peninggalan sy.hehe..n dgn azwan skali..
- best3..cara fiqah cerita pengalaman n camna nak handle kerja n komitmen sgt2 membuka mata saya.
- then, share sikit betapa peri pentingnya untuk orang ISLAM ntok jadi pemimpin



grup saya..he3

4) Muhasabah diri

- best3!
- cik afuza (mantan ydp) yang bagi kata2 semangat sambil m'phsyco adik2 junior nie..
- Ya ALLAH, tak tahu nk cakap camna..sedih n terharu jugak dgr kata2 afuza smpai saya mengalir air mata sket2..-,-


then, after tu, kami pergi ke kafe B coz en.khai (penolong pengarah HEP)
belanja makan!..^_^
sambil2 tue, share2 la experience spnjg jd jpp
then, after junior2 balek, en.khai buat sharing2 plaks ngn kami2 (senior2)
kat sini la byk sgt sy pelajari.
macam maner nk kenal ragam orang.
macam maner nk handle2 tugas.

discuss pasal jawatan2 y adik2 junior bakal pegang.
siapa ydp (yang dipertua), nydp n bla bla2..
en.khai ade crite camne dia pilih jpp, berdasarkan apa.
n ape y sy nmpak, en.khai ni seorang y boleh baca character org even seseorang tu baru je dia kenali.wah3..

Sabtu pagi:
3) Watikah perlantikan JPP di dewan besar
- apa yg menggemparkan tahun nie, YDP(Yang dipertua) adalah perempuan.
Cipta rekod dlm sejarah matrikulasi YDP adalah seorang perempuan..waa~..
- agak pelik sket snanya. n antra reason maybe sbb lelaki terlau sedikit y join jpp..hurm.
- tapi xpe.kita bagi peluang pd fatimah untuk mentadbir kmm!..insyaAllah boleh!

dewan
adik2 junior bakal pemimpin kmm

ku rasa,
ku belajar sesuatu.
belajar sesuatu mengenai kehidupan.
susah untuk dihurai dengan perkataan.
namun, jauh di sudut hati,
perasaan itu sentiasa hadir sepanjg ku berada di situ.
ku belajar tentang orang.
ku belajar tentang ragam.
ku belajar soal tanggungjawab.
ku belajar soal prihatin.
ku belajar soal kebajikan.
ku belajar soal persahabatan.
ku belajar tentang keutamaan.

Ya ALLAH, tak dapat dirungkai dengan kata2.
ku rasa ade someting y 'hidden' yang ku peroleh tapi susah nk diucap.
alhamdulillah.

Alhamdulillah.
ada hikmahnya kenapa Allah hadirkan ku,
di mtrik melaka sebentar untuk mengecapi nikmat itu.
walau pelbagai dugaan sering melanda,
namun ku rasa,
banyak ku belajar tentang ilmu.
pengalaman banyak mengajarku erti kehidupan.


alhamdulillah.
ku rasa,
sepanjang peninggalan ku di sana,
sahabat2 lain telah berjaya
mentadbir bumi kmm n insyaAllah
dapat menegakkan Islam di sana.
walau sedikit,
walau pun payah,
ingatlah Allah sentiasa bersama2 kita..

ku dapat rasa perasaan itu.
susah untuk diungkap.
Ya Allah, ku ucap syukur.

inilah yang kami hendak kongsikan,
bersama adik2 bakal peneraju masa depan,
insyaAllah.


moga Islam terus tertegak di bumi Kolej Matrikulasi Melaka,
walaupun pelbagai mehnah dan dugaan bakal menjelma.
Allahuakbar!


all the best to all JPP members!
May Allah guides all of u
aamiin ya rabbal alamiin.


ini mereka. jpp 08/09
sy ambil gmbar ni kat blog afuza
pd pndagan sy,
ku rasa mereka mempunyai kekuatan dalaman dlm mentadbir kmm.

congretz to all of u after scarifying a lot when studying in matrix.
all the best in the future study.
congretz kat afuza y insyaAllah akn ke mesir (medic),
bazil ke indon (medic), hamzah dan eda ke India (dentist),
sajidah pon dpt p india, tapi x g..
n laen2 y akn smbung pelajaran di universiti2..
insyaAllah.
maat taufiq wannajah..
May our ukhuwah remains forever,insyaAllah..
I will never ever forget this wonderful memory with u guys!..
^_^


p/s- to fiqah, remember the 'jalan' that I've told u.
all the best k!..do pray a lot!
insyaAllah

12 voice (s):

Saifullah [SwordOfAllah] at: June 21, 2009 at 1:33 PM said...

x jmpe faiz farhan ker kt kmm??
hehee..
dy x jd kpp lak~

nabila at: June 21, 2009 at 2:06 PM said...

Sy tertanya-tanya ape kata2 afuza. smp fieqa hmpir menitiskan air mata.

*seronok tgk gmbr2.

fieqa at: June 21, 2009 at 3:09 PM said...

saifullah,

haha..sory2.
xsmpat nk jumpe dak2 kisas lorh..
ade jumpe muslimat y x join jpp gak..
muslimin x jumpe pon.kenal pon tak..hehe..
tp tw la si faiz farhan tu kat kmm..

eh,kpp?..
jpp la dik..

fieqa at: June 21, 2009 at 3:12 PM said...

nabila,

hu3..
btol2..
sedih gaks.. plus terharu..
hurm..
mengalir la gaks air mata nie..hehe..


hee, yup2..sy pon suker tgk gmbar2 tue..=)

peqa at: June 21, 2009 at 3:47 PM said...

salam
saya sekarang dalam proses menjernihkan hati dalam menerima ketentuan Yang Maha Esa.
InsyaAllah doakan kejayaan semua.
Hamzah jadi ye ke India? same ler dgn eda cam tu.
pengalaman di kmm dengan jpp0910 sgt2 memberi kesan kan.
semoga semuanya berjaya.Aminn..
terima kasih pieqa untuk semua tunjuk ajar dan nasihat yang diberikan..

fieqa at: June 21, 2009 at 5:31 PM said...

peqa,

wahh2..nice words from u!!
hee..suker2..
peqa, kuatkan hati!

insyaAllah, kite doa sesama...=)
huaa.x sure la ek hamzah jd ke india ke x..men tulis je tu sape y dpt offer..
wahh.eda pon dpt gaks eh..
whoaa..alhamdulillah, ramai y dpt offer ek...syukur2..
berkat tu,insyaAllah..

hee, no sweat PA!
do pray for our success k!
doa n tawakal byk2 k my beloved PA forever..peace2~~..he3

nisa at: June 22, 2009 at 3:50 AM said...

salam fieqa

hanisah junior tue yg maner yer?
501 ker?
tinggi2 ker?

munira at: June 22, 2009 at 1:40 PM said...

salam...
buat kak syafiqa tq sbb bg smgt pd kami adek2 dkmm
trharu sgt tgk akk tulis psal akk kt kmm dgn kami..
bkn mudah nk mghrungi khdpn kt kmm wpon xtrlalu mncbar klu nk dbndingkn dgn tmpt len...
doakn kami disini agar dpt pikul amanah Allah dbumi kmm ini...
InsyaAllah, kami akn cba lalui smua nya brsama...
wpon ydp kmm taon ni bkn lelaki...
dorongan dan smangat kakak2 dan abg2 sgt2 dprlukn tok kami mnruskn pjuangn dbumi brtuah ini....~~~

fieqa at: June 22, 2009 at 1:40 PM said...

wslm nisa,

hanisah y mner..
y pntg bukan nisa ko la.hehe..*guro3

hanisah abd.halim kot...x ingat lak name ayah dia sape..
x sure dy 501 ke x..
tinggi gaks la..lg tinggi dr aku y penting..ha3..
dy putih2..
dlm gmbar tu pakai bj n tudung kaler coklat....

fieqa at: June 22, 2009 at 1:59 PM said...

munira,

terharunye akk baca comment awak..
insyaAllah dik..
sesama kta tolong..
set up niat kita semasa berada disana..
kuatkan smgt n azam ntok tempuh dugaan y bakal dtg..
doa byk2 kat Allah moga Dia bg kekuatan..insyaAllah..=)
jaga akademik n prestasi k!...

psal ydp tue..
yup2..insyaAllah ade hikmah y tersirat di sebalik apa y Allah dah tetapkan..cume mybe kita je y x nampak lagi...

all the best n gudluck k!
akk doakan kamu semua diberi kekuatan!
bak kate afiqah, it is the platform to show our ability..
stress ade di mane2 cume depends kat kita camne nk handle..
n set up mind set kita k!..=)
moge adik2 dpt trus bangunkan Islam di bumi kmm,insyaAllah..

take care k~!

Are-kir Al-Hafiz at: June 24, 2009 at 3:56 PM said...

bagus la...kt kmm pon jpp ade kisasian ek?...

dulu ku kmpk (mtrx perak) pegang jawatan exco **********...tp sem 2 jer...

nydp dulu kisasian gak...
amirah mat nawi...afuza ydp ek..??
mantap junior2 ku..

smoga kalian trus mantap...x lupa buat juniorku fieqa ni jgk..

fieqa at: June 24, 2009 at 6:20 PM said...

alhmdulillah, ader2...
hopeflly berterusan la insyaAllah..

oh yeke..
sem 2 je?..gnti org eh..

lorh, kenal sgt.akk omar kan..
eh..jap2..bukan dia da ade kat mesir ke skrg..

yup2..afuza ydp..

insyaAllah.
syukran.=)

Related Posts with Thumbnails
 

© 2010 the labyrinth of piousBlogger Template by dzignine