Pages

Kasut Raya

Wednesday, August 26, 2009 Read Comment

haha..^_^

Masa cuti-cuti ni la nak bersiap-siap.
Nanti bila sudah start belajar,
tinggal berapa hari je lagi.
Itu plan bagi kanak-kanak yang cuti waktu sekolah,
Belum jadi cikgu lagi,
tapi cuti ikut budak sekolah.
Jangan cemburu!

Penulis terfikir.
Mungkin selalu disuruh untuk devolop skills critical thinking
waktu kelas Social Studies terutama,
sedikit sebanyak beri kesan pada pemikiran.
Berfikir di luar kotak.
Atau lebih tepat,
berfikir ikut kaca mata islam.
Bukan mudah tapi boleh dilatih.
Betul! Percayalah!

Kasut raya tadi.
Tiap - tiap tahun mesti nak beli kasut baru bukan?
Mesti ada yang melenting dengar penyataan itu!
Secara personal, tu mungkin bagi sesetengah orang.
Paling tidak pon,
kalau perempuan, memang pantang tengok kasut.
Betul. Saya percaya yang ini.
Saya tak ketinggalan.
Bukan kasut raya saja.
Kalau kasut pergi kuliah pon nak berganti kalau dah tak
berapa comel.
Serius. Pegang kata ini.
Perempuan pantang tengok kasut.
Lelaki saya tak pasti. Any comment?
Sanggup travel satu kompleks nak cari yang tercomel.
Hitam putih, kelabu, coklat, kotak-kotak.
Macam - macam.

Penulis terfikir.
Kasut boleh berganti, bila dah terasa tak comel.
Macam mana dengan keadaan hati?
Eh, kenapa hati tiba-tiba ni.
Hati itu raja kawan-kawan.
Kefahaman islam itu kena perlahan-perlahan diserapkan dalam hati.
Kalau kita rasa nak ganti kasut sebab dia dah x comel,
alangkah baiknya,
Kita latih hati kita untuk faham islam sedalam-dalamnya.
kita dalamkan kefahaman kita kalau ia semakin berkurangan.
Macam mana ya?

Penulis berfikir.
Banyak caranya. Kekreatifan para dai'e juga sangat penting.
Di samping diri kita sendiri yang berusaha nak belajar dan dalami islam.
Mungkin bagi sesetengah orang,
kaedah memaksa diri dapat membuahkan hasil.
Serius. Betul.
Kadang-kadang bila dah memaksa diri, kelak hati itu akan terdidik.
Yang rindu untuk sentiasa diperingatkan.
Yang rindu untuk sentiasa mendengar ayat-ayat Allah.
Yang rindu untuk sentiasa membaca apa-apa yang boleh menyuburkan hati.
Moga hati itu tidak lalai.
Manusia sangat mudah lalai. Termasuk diri saya.
Mudah berada dalam dunia fantasi yang sementara.
Sedih.

“Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk neraka jahanam banyak dari jin dan manusia yang mempunyai hati (tetapi) tidak mahu memahami dengannya (ayat-ayat Allah), dan yang
mempunyai mata (tetapi) tidak mahu melihat dengannya (bukti keesaan Allah) dan yang
mempunyai telinga (tetapi) tidak mahu mendengar dengannya (ajaran dan nasihat); mereka itu seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi; mereka itulah orang-orang yang lalai.” (Surah Al-A’raf 7: 179)


Selalunya, apa-apa yang difaham melalui hati pasti akan dapat mempengaruhi jiwa.
Jadi, bulan ramadhan yang mulia ini,
jom kita cek balik hati kita!
jom kita renew niat kita!
jom kita berlumba - lumba untuk berbuat amal!

Bagi kita yang dah terasa hati itu kosong.
Termasuk saya.
Jom kita baiki dan pulihkan hati kita kembali.
Baca apa jua saja yang dapat suburkan hati.
Hayatilah makna-makna kalam-kalam Allah yang berbaur suruhan pada hambaNya.
Sungguh,
Ia mungkin boleh buang karat - karat jahiliah yang ada dalam diri.
Mungkin tidak semua tapi perlahan.
Islam itu mudah bukan?

Bagi mereka yang sedar,
Kita ini berada dalam dunia yang penuh kejahilan,
islam itu tidak nampak tegak di atas muka bumi ini.
Jadi,
nak islam itu tertegak,
kita kena mulakan untuk didik hati - hati penganutnya.
Apa - apa pon bermula dari hati kan?

Ini kata hati penulis.
Apa kata hati kamu?


13 voice (s):

...zUlaIkHA... at: August 26, 2009 at 10:27 AM said...

nice layout...(^_^)

Aliaa Ezekiel at: August 26, 2009 at 10:32 AM said...

1. cantik layout!

2. psal ksut tu, aku slagi xhancur, xbeli yg bru la! huhu! tringat kasut sek ngn sandal aku yg dah hancur xganti2 lg~

3. tulis camni la best skit! walopon kadang2 aku xde komen yg islamik skit, tp aku still bce la ko nyer blog! =)

fieqa at: August 26, 2009 at 10:52 AM said...

zulaikha,

^_^V

thanks!..

tp susa gaks nk ade kan balek widget2 kat tepi.sabo je la sume ny ilang..hehe..

fieqa at: August 26, 2009 at 10:56 AM said...

cik aliaa ezekiel,

haha..thanks 4da compliment..cam x caye je ko puji blog ak..hehe..haha..

2) hahaha..ye ek?..ko memang..sempoi giler..sama la ngn aku sei.klo raser ok lg, pakai je la.dalam next month kene jimat duit sei.pengakap punya pasal..ho3

3)erks.haha..aku try buat transformasi la nie..try slow2..
thanks la sudi baca.haha..x kesa je nk comment mcm mane pon...=p
aku pon mmg still follow blog ko tue!..=)

puteribonda at: August 26, 2009 at 11:03 AM said...

salam fieqa

hihi
lama tak komen di sini yer
first of all,
nice layout
nampak cam mature sket
hehehe!

XD

ok2
back to the post
haha
i guess, not every women felt like changing their shoes every year right..
cam aku, even aku pompuan,
klu kasut tue da koyak habis, br aku tuka..
huhu
tatau la orng lain

=)

anyway, setuju with ur words just now,
about paksaan diri dan paksaan hati..
i used to hear a nice statement about forcing our heart before from my friends..
katanya..

lebih baik kita paksa diri untuk masuk ke syurga..
dari memaksa diri untuk masuk ke dalam api neraka..
astaghfirullah..

renung2kan..

=)

nurhdyh at: August 26, 2009 at 1:58 PM said...

salam fieqa.

em, part paksaan tu aku sgt setuju.de wat entri pasal ni gak tp tak publish lg.

baiklah, aku akan jd rajin.

psst:anywy, mmg cun r ko nye kasut raye tu.kalah aku.hahah:P

nurhdyh at: August 26, 2009 at 2:00 PM said...

psst:malu lak die nak ngaku:P*larikk*

fieqa at: August 26, 2009 at 4:56 PM said...

cik puteribonda,

heheh..yeay~..kmu komen..=p
haha..matured ek?..
adakah aku dah bertambah matured?
oh tidak~..hehehe..x kot..cam bese je..tp saje buat transformation kat blog nie..moge dpt dimanfaatkan..
dlm rangkaian dakwah jugak kan?

yap!
I totally agree with you..
for what rite to waste our money..
beter to use it for other matter rite?..
but, seriously, kdg2 girls tue, pusing/tawaf satu tmpat nk cari kasut tercomei, last2 beli y first2 dia berkenan..haha..kelakar plaks..tu la ppuan~..hihi~


uh!..
thanks 4da words..
yap..
sometimes, we have to 'force' ourself to get something valueable rite?
then, sometimes, dr 'paksaan' akn lahir raser ikhlas..insyaAllah..
setuju??

thanks 4 commenting anyway!=)

fieqa at: August 26, 2009 at 5:20 PM said...

wslm cik dayah,

ohh yeke..
ha, post la..nnt ak ley baca..mesti poetic habes ko nye post..hehe..**adore2..=)

hamdlah..jom kite jd rajen..kui3..=p


p/s-hahahaha!..jgn la ckp kuat2..segan aku..cett~..haha..
uih, klo tu kasut aku, x berjalan la aku..masa nak pakai je dah x stabil..hahaha..tinggi semacam je..kui3..

alaa, aku tw la ko nye cmtu gaks kan..x moh segan2 k?..hahaha~

QilaRaft at: August 27, 2009 at 6:10 AM said...

tipu~
ak mane de pantang tgk kasut...
ko jer...
kasut ak tu da b'tahun xberganti tau

fieqa at: August 27, 2009 at 10:31 AM said...

qilaraft,

hahaha!..
tu aku x wat general statement lorh..
tu berdasarkan 'poor observation' aq..hehehe~~..
so, kire ko x termasuk la.haha~!..

aku depends la..
tp kebanyakan dah hancus br beli br okies?..=p..hi3

versusme at: August 29, 2009 at 7:10 PM said...

ko patut kna pakai kasut tu..sbb ko xcukup ketinggian..ngahaha~

jahat an aku?lalala~

jgn mrh ye,saje nyakat ko..

fieqa at: August 29, 2009 at 7:31 PM said...

makcik versusme,

hahahaha..
diam2 jela..
ho3..
tw la aku x cukup ketinggian..

huk3..korang memang..salu opress aku kan?..T_T..uwaaaa..

hak3~..=p

Related Posts with Thumbnails
 

© 2010 the labyrinth of piousBlogger Template by dzignine