Pages

Pemuda

Tuesday, November 24, 2009 Read Comment

"Ketika kaum Muslimin termasuk para ulama dan daie yang menyeru keesaan Allah terlepas dari kecenderungan kecintaan terhadap dunia dan berlebih-lebihan dalam bersenang-senang dalam kelazatan dan kesenangan, mereka pun menjadi pembimbing manusia, memperbaiki masyarakat dan berusaha menegakkan hukum Allah di muka bumi sebagai cita-citanya yang paling besar"

"Ketahuilah wahai kaum muda, bahawa kelompok orang-orang beriman yang bermarkas di Dar Al-Arqam dan yang dengan tangan mereka terwujud kemenangan islam, adalah para pemuda. Rasulullah S.A.W ketika diutus berusia empat puluh tahun; Abu Bakar r.a lebih muda tiga tahun daripada beliau; Umar r.a dua puluh tujuh tahun; Othman lebih muda daripada Rasulullah dan Ali lebih muda daripada semuanya. Begitu pula Abdullah bin Ma'ud, Abdurrahman bin' Auf, al-Arqam bin Abu Arqam, Sa'id bin Zaid, Mus'ab bin Umair, Bilal bin Rabbah, Ammar bin Yasir, dan berpuluh yang lainnya bahkan beratus-ratus, semua mereka para pemuda"

(kata-kata Syeikh Dr.Abdulllah Nasih Ulwan,
dalam buku "Tokoh-tokoh Gerakan Islam Abad Moden")


"Mujahid Fathi Yakan berkata, matlamat utama persiapan pemuda-pemuda Islam hari ini ialah untuk melaksanakan matlamat tercapainya 'Qawamah' (penguasaan) Islam terhadap masyarakat dan dunia. Ini memerlukan tugas para pemuda Islam bagi memindahkan pimpinan umat dari tangan jahiliah ke tangan Islam. Dan juga pemikiran, perundangan dan akhlak jahiliah kepada pemikiran, perundangan dan akhlak Islam.
"

"Menurut Imam Syahid Hasan Al-Banna, perbaikan suatu umat tidak akan terwujud kecuali dengan perbaikan individu, yang dalam hal ini adalah pemuda. Perbaikan individu (pemuda) tidak akan berjaya kecuali dengan perbaikan jiwa. Perbaikan jiwa tidak akan berhasil kecuali dengan pendidikan (tarbiyah) dan pembinaan. Apa yang dimaksud dengan pembinaan adalah membangun dan mengisi akal dengan ilmu yang berguna, mengarahkan hati agar sentiasa muraqabatullah dan sentiasa berdo’a, serta komited dalam proses pertarbiahan jiwa dan sentiasa muhasabah diri."

Firman Allah swt yang bermaksud:
“Sesungguhnya mereka adalah para pemuda yang beriman kepada Rabb-Nya dan kami tambahkan petunjuk kepada mereka….” (QS. Al-Kahfi:13).

Ayuh golongan pemuda!
Kamulah harapan agama!
Sibukkan dirimu dalam urusan pembinaan (tarbiyah) diri!
Agama memerlukan kamu untuk menaikkan kembali islam hingga berada di tempat teratas!

Para pemuda itulah yang memikul beban dakwah. Mereka itulah yang penuh kesabaran, yang pernah mengalami siksaan dan mahu berkorban demi dakwah. Mereka bekerja siang dan malam, mereka sebar dan wujudkan islam itu dengan segala kekuatan demi terbentuknya negara dan kekuasaan islam, pemerintahan dan kepimpinan kaum Muslimin itu.
(Syeikh Dr.Abdullah Nasih Ulwan)

Bacaan lanjutan:

Aspirasi pemuda pelopor perubahan
Daieyah Zainab Al-Ghazali

P.s: Saya baru tukar template blog! I like.I like. ^^

18 voice (s):

adibahsahar at: November 24, 2009 at 10:49 AM said...

kte la golongan pemuda itu...ayuh bangkitlah semua...generasi rabbani...

fieqa at: November 24, 2009 at 1:19 PM said...

adibahsahar,

uit dibah.hehe.
yap2..
kita la golongan tu!

teringat lak 1 lagu kat kisas..
tak silap aku la.ade kot y lagu generasi rabbani..

bangkitlah bangkitlah semua,
generasi rabbani,
teruskan teruskanlah perjuangan y suci,
marilah kita bersatu hati,


ape ntah lagi..
ade kan?kan?
hehehe..=p

puteribonda at: November 24, 2009 at 3:18 PM said...

salam fieqa

suka bc post ni ^_^
yup, kitalah golongn pemuda itu..
kitalah yang kena sentiasa bergerak dalam menyebarkan dakwah..
tapi fieqa..
caner nak kekalkn rasa untuk berdakwah tu..
cnthnyer, biler cuti2 camnie kan..
kadang2 tu rasa cam terleka jer..
caner nak tros istiqomah yer..

=(

at-toriQ at: November 24, 2009 at 4:03 PM said...

kamuuuu!
salam dear
=)

i like this new layout too!!

wahai pemuda
'K' first!!
teringat kat kamu2
sob3

jaga diri~
jaga iman~
=)

izzatnaqib at: November 24, 2009 at 8:13 PM said...

herm...pemuda...satu golongan yang amat menarik untuk diperbahaskan...

fieqa at: November 24, 2009 at 11:13 PM said...

puteribonda,

hye puteribonda..hihii~
erm, payah jugak tu soklan tue..
btol2..kat uma mmg tendency tinggi ntok senang lalai..ni aku la..
iskh3
mybe kan salah satu cara dgn tingkatkan tsaqafah melalui pembacaan..
bace materials y dpt tingkatkan kesedaran dlm diri..
pena baca 'muntalaq' x?..
kalo xde lagi, aku ade softcopy..nt klo nak aku send via mail or ym kayh!
aku ade hardcopy dia gaks.sng sket nak baca..hehehe

n time cuti ni aku try nk baca raheeq makhtum..
sirah nabi. thu kan?
mmg agak boring sket depan2 dia.yela kan, ~SEJARAH~..
tp bagus jugak ntok thu camne life nabi kita time zaman dia..ley jadikan contoh, camne mereka semua smpaikan n berhadapan ngn situasi n keadaan musyrikin mekah n dll..

n klo kat uma tu,
ley jugak berdakwah among family kan?kan?
kene slow2 la kan..
try bace nie,

http://hazadeen.wordpress.com/2009/08/23/cuti-cuti-macam-ini/

k!
hope mmbntu.insyaAllah..
mengingatkan diri sndiri gaks~
byk sgt lalai..iskh2

fieqa at: November 24, 2009 at 11:18 PM said...

at-toriq,

hye dear...
kamu!!
rindu la kat awin..rindu nak ketemu.
hope ok2 sje kat canada tu yer!insyaAllah..

hehehe.thanks for that..=)

eh2..x brapa nk clear la awin..
"K" first??
ape mknanya tu ek?
blur plak.hehehe..

kami kat sini alhamdulillah sje...
sedang 'belajar' n masih 'belajar'..
doakan kmi yer..
insyaAllah..terus berjuang n bergerak.insyaAllah..

jaga diri, iman, n amalmu juga sahabatku!..=)
insyaAllah.
thanks for the reminder!

fieqa at: November 24, 2009 at 11:19 PM said...

izzatnaqib,

yup2.u'r totally correct.no doubt bot that..

Mr enliGhtEnment.. at: November 25, 2009 at 1:42 AM said...

yup, ths is so true!ayyuhal syabab, ilal amam!!

btw, nice tmplate!

fieqa at: November 25, 2009 at 2:27 AM said...

yeah. ayyuhal syabab, ilal amam!.

thanks friend! =)

puteribonda at: November 25, 2009 at 7:21 AM said...

salam fieqa

thanx 4 the link.
nice ar post tue ^_^
btw, t biler aku oline t aku nk ea.
softcopy tue

p/s: suggestla apa2 buku yang bermanfaat untuk dibaca. sejarah pun sejarahla. aku tak kesah. lagi suka adalah. hehe

=D

fieqa at: November 25, 2009 at 3:51 PM said...

wslm puteribonda,

most welcome! ^_^
ok.insyaAllah, nt aku bagi..x pon aku send by email je k..

buku?
hehehe..byk je..
kalo nk ikotkan, ni aku la.byk je bnde xthu.bile nmpak buku ni, mcm nak baca y ni, bile nmpak tu, nk baca y tu, tp y tgh pegang x abes2 bce lagi..oh.oh. hehe..=)

actuly byk je buku tw.seriously.byk.
klo nk thu, kt kolej aku kan, ktowang kan stay mcm umah kan, ala2 apartment, tp xde la apartment mne pon.hehe.
so, mmg ade satu uma ni, nme dia 'd'zilal', cam RI (rumah islam) gaks.byk sgt buku kat situ.kat almari. aku salu je lepak situ.tido2.hihihi..
n kat situ, ckp je nk buku ape. sume ade.aku salu gaks pinjam dr situ.hihihi..nak beli, x salu la.y salu pinjam.hehehe..

then, ko nak thu buku ape ek.byk la nisah.sgt2.xthu nk specific cmne.ko ley baca:

1)Raheeq Makhtum (sgt2 recommended) sejarah nabawiyah. tebal gaks. byk version. indon ada.msia ada. aku skrg tgh pinjam buku y version indon nye.ada gak kok certain2 perkataan nya enggak paham. hehe.tp dpt detect la jugak. aku ade gaks soft copy dia. tp x brapa best sgt kot baca dlm laptop.ehehe.ni aku la.

2) hadith 40, maza ya'ni (ni ko pon thu kan) hehe.=)

3) riyhadus solihin

4) dakwah fardiyah

5)tarbiyah dzatiah

6) buku sejarah nabi dulu

7) buku2 sejarah golongan wanita masa dulu..

8)hazadeen

(inilah islam).best.best.sgt best!!. tp ade sorang akak ni advise, dia kata buku ni buku fikrah. n x brapa seswai nk baca scara personal.lebih seswai ntok perkongsian ramai.meaning ade murabbi explain. mybe tu lagi better, coz takut nt salah faham plaks.hehe

9) buku hassan albanna pon best. sayyid qutb pon best.

10) buku pejuang gerakan islam pon best.

11) buku sal jaga hati pon byk.

eh.eh.actuly byk je sei.

=DD

** eh.eh. terbanyak la pulak mmbebel.haha!

hope mmbantu..hihi~

fieqa at: November 25, 2009 at 3:55 PM said...

n byk gaks kan novel islami zaman skrg nie.

cam ayat2 cinta, ketika cinta bertasbih n bla2..

huhuhu~.klo ko rase mnde2 ni perlu ko baca la..

kene jaga hati la bile baca buku2 nie..isyh2..tkut 'so called' islami, tp tkut jugak bleh melalaikan..depends on individual. if he or she can handle it, no problem then..
tp takut jugak terlalai hati kan?kan? hehe..
n kalo niat ntok mengambil pengajaran, it is ok la then..
depends..

tp for me personally, x kesa kot klo x baca bnde2 tu.
pd ak ade lagi bnde y ley diprioriti kan..

cam muntalaq, raqaiq, n etc..
bahan2 fikrah..
insyaAllah..
ni skadar pendapat..
ikotlah mne y rasa seswai..hehehe..=)

hope mmbantu,insyaALLAH..^_^

fieqa at: November 25, 2009 at 3:59 PM said...

n satu lagi, bahan2 y dpat time daurah pon best kan? kan?..
kat situ pon byk je bnde y ley kita ambil..

n satu lagi, y sgt2 best jugak!!

TAFSIR FILZILAL..

wah.wah.sangat best..
baca la.

ley stat2 dgn juzu' amma, or surah pendek2 dulu ke.
dia byk jilid kan.
so, ley stat slow2. (isyh, menasihati diri sndiri).aku pon slow2 jugak ni nak try.hehe..byk jugak.satu surah je dah berpage2..hehehe..=)


p/s- nt aku ingat aku taep lagi eh kat box comment nie..haha

fieqa at: November 25, 2009 at 4:24 PM said...

bile cite sal buku2 ni kan,

smpat ke ek nak baca mjlah2 hiburan or y sewaktu dgnnya..

so, mybe cara nk tingkatkan kesedaran dlm diri, dgn question diri sndiri.

klo nk bca/buat someting tu, try question diri,

"eh, ni KEPERLUAN ke KEINGINAN"...

nasfu tu ade dua tarikan kan.
-nafsu alhaq (kebenaran)
-nafsu alhawa' (keinginan or anything y against islam/x contribute pada islam tu alhawa' la kan)

=)
hope mmbantu..insyaAllah..=)

Anonymous at: December 30, 2009 at 5:40 PM said...

apa yang saya cari, terima kasih

tulip putih at: December 30, 2009 at 6:18 PM said...

sama2..mge ad manfaatnya.insyaAllah

牛肉麵不加蔥yaya at: June 1, 2010 at 4:09 AM said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

Related Posts with Thumbnails
 

© 2010 the labyrinth of piousBlogger Template by dzignine