Pages

Suatu Masa Dulu

Thursday, November 26, 2009 Read Comment
Kira bilangan A. Kantoi dua subjek. =(
Tak mengapa itu adalah yang terbaik dariNya. InsyaALLAH.

Bumi tarbiyyah. Banyak mengajarku erti kehidupan.

Ku teringat akan musolla. Medan mentarbiyah hati.
Merendahkan hati. Seriously dulu susah nak 'rendahkan' hati ni.
Rasa 'senang' dengan semua orang. Susah untuk rasa perasaan marah, n dll.
Alhamdulillah. Alhamdulillah.
Ada hikmah kenapa Allah hantarku ke sini. Biarlah menjadi pengajaran buatku.
Tapi kadang-kadang, kini, perasaan-perasaan itu sudah mula pudar....

Tempat mengejar ilmu. Mendahagakan ilmu.

Hm.
Dalam makna gambar ini.
Amanah yang sungguh berat untuk dipikul.
Sejauh manakah kita...

Saja saya tak nak edit gambar ini. Ini gambar original.
Perasan tak warna langit dia. Oh.Oh.
Dulu waktu malam-malam. Waktu prep tak pon hujung-hujung minggu.
Saya suka tengok langit di bumi wakafan (bumi kisas).
Warna dia susah nak jumpa. Betul.
Warnanya kemerah-merahan.
Ada orang kata, "sebab kat situ tu bumi berkat, that's why warna dia camtu".
Saya tak pasti kebenarannya.

Wallahulam.

p/s- Gambar-gambar ni sekitar tahun 2006-2007. :)

Kolej Islam Sultan Alam Shah (Kisas)

'Berubah atau tidak' itu semua ketentuan Allah.
Tapi kita sebagai hambaNya yang hina perlu berusaha untuk mendapatkan hidayahNya.

Moga kita semua beroleh petunjuk.InsyaALLAH.

Cara Allah mentarbiyyah diri sewaktu zaman sekolah dan kini memang agak berbeza.
Suasana pon berbeza. Orang-orang pon berbeza. Cara hidup pon berbeza.

Moga tarbiyyah yang ku terima waktu ini lebih mengajar aku erti kehidupan seorang muslim yang sebenar.
Yang perlu berjuang menegakkan agamaMu!

Oh ALLAH, berikanku kekuatan!

Oh Allah, aku bersyukur dengan tarbiyyah yang kau kurniakan kepadaku sehingga kini.

Oh Allah, kau tetapkan hati-hati hambaMu untuk terus berada dalam jalanMu.
Kau berikanlah hidayahMu kepadaku dan sahabat-sahabatku.
Terutama sahabat-sahabat sekolahku, di skcb, smkajb, dan di kisas...
Kau kembalikan hidayah dan petunjukMu pada hati-hati yang sudah mula melupaiMu Ya Allah.
Oh Allah, kau berkatilah hidup hamba-hambaMu.
Sempena Hari Aidiladha, moga kami terus diberi kekuatan untuk berkorban demi agamaMu.
Demi kalimah LAILLAHAILLAH...

16 voice (s):

izzatnaqib at: November 26, 2009 at 6:45 PM said...

"di kisas aku belajar untuk menjadi apa yg aku jadi skrg..."

sweet memory...i bet it could not be replace by others....(betul ke BI aku ni?)

belajar menimbulkan kontroversi(hehe),belajar bersahabat,belajar yg hak dan yg batil...mcm2...

fiqa,ari tu aku tuka template blog aku....tetibe bile aku bukak blog ko,same lak...pergh mmg frust gile...terpaksa aku tuka balik...

NurshahidahZahid at: November 27, 2009 at 6:02 AM said...

:)

fieqa, terkesan akan sesuatu dlm post ni.

"hadaf kolej: melahirkan pemimpin yg bertaqwa dan berilmu."

fuhh~ terima kasih krn mengingatkan.. :)

fieqa at: November 27, 2009 at 3:48 PM said...

izzat naqib,

wah, bagus la klo camtu.

er, silap sket la..silap grammar..=D

i bet it could not be replace by others
>>>i bet it could not be replaceD by others


haha, hoho..klas kite mmg..kes konterversi, sparuh konterversi, tak konterversi pon ade..=D

sume tu mengajar kita..
susa gaks nk dpt experience berada dlm environment camtu lagi..

seriously skrg dah lain..iskh3..
xperlu salahkan takdir, itu y terbaek, insyaAllah, cume kene kuat sket la..=D

p/s- lorh, yeke..x sangka la pulak taste lebih kurang sama.hoho..
1st come 1st serve ek. x dpt den nak tolong.hehe..=D
but, ok what layout y skrg tu...

truskan berkarya..byk mmbuka mata..=)

fieqa at: November 27, 2009 at 3:51 PM said...

=)
selagi mampu, akan trus gunakan medan ni ntok saling mengingatkan...
doing da'wa lillahita'ala.insyaAllah..

moge ade manfaatnya..
n moge menyedarkan hati2 kita, n reflect pada amal kita, insyaAllah..=)

thanks!

puteribonda at: November 27, 2009 at 5:03 PM said...

salam fieqa

haha. klaka biler pk2 balek sal kontroversi2 kt kisas esp kontroversi klas korang n klas aku tu..
hehe
ntah apa2 aje..
but, itulah yang mematangkn kita semua..
hihi

=)

alhamdulillah, kita pernah study n rasa suasana kat kisas..
tp, satu jer yg aku risau bila orang ingtkn aku tntng skolah lama ni..

aku risau kalau2 aku dituntut berlaku baik kerana aku bekas pelajar skola agama bukan kerana aku seorang islam..
tak suka biler orng label camtu..

"kau kisasian, so kau kene baik."

seolah2, kita buat sesuatu kerana sekolah..
bukan kerana islam itu sendiri

tapi, apa2pun, i'm grateful to be kisasian.. ^_^
byk perkara yg dpt dipelajari dulu..
especially in times aku ngn kau piqa.. (miss those times. hihi)

=)

p/s: eh, saper yg peluk kau dlm gmbr 1 tu ek. luperla. yusra ker?

fieqa at: November 27, 2009 at 11:45 PM said...

puteribonda,
wah.pnjang jugak comment ko nih.=D

haha.mmg byk konterversi pon...klo kelas aku, even pasal almari pon, ade gaks konterversi.hoho.seingat aku la.=p

eh2..jap2..konterversi klas aku ngn klas ko?..y ne ni.nape aku cam x ingat..T_*

yeah, I got ur point.
the same goes here.
seriously..

kalo orang kate, budak2 'baek', sbb kenapa?sbb 'dak kisas'

iskh3..x suka plak camtu sei..

bukan sebab sekolah,
sebab takdir Allah ntok Allah beri kefahaman agama..alhamdulillah.alhamdulillah.
hidayahNya tu dr ALLAH kan?kan?

tula.susah jugak nk ubah mind set masyarakat skrg..

tp i think, dgn kefahaman islam y sebenar2 kefahaman tentanng islam,
sume streotype tu akan pudar, n lme2 insyaAllah hilang..

so, tula, kene byk lagi bekerja!

yeah.alhamdulillah, byk y kite blajar.
n paling susah nk lupe, ntok dpt hidup dlm environment camtu la pada aku y susah nk dpt kat luar..=(

hihi.yeah.I miss those times too! ^_^

p/s- tu fajwa classmate aku la..=D

puteribonda at: November 28, 2009 at 5:05 AM said...

i mean, kelas kau ngn kontroversi klas kau.
klas aku, ngn kontroversi klas kitorng sendiri.
tu jer

=)

fieqa at: November 28, 2009 at 4:40 PM said...

hehehe..=)

thanks 4da explanation..lmbat pickup plaks..ur words agk confusing sket memula..=D

najihah iman at: November 30, 2009 at 5:56 AM said...

strolling down a very precious memory..bumi waqafan :)

"fastaqim kama umirt"-

tak kira pegi mana,dgn siapa kte bsama, ingat+apply lah mutiara2 yg kte collect back in 06-07.
insyaAllah.

Zafeer at: November 30, 2009 at 1:50 PM said...

Zunnur really liked this!hehe..

fieqa at: November 30, 2009 at 2:47 PM said...

najihah iman,

:)
wah.sgt tersentak.
hampir terlupa dgn kalimah Allah,

"fastaqim kama umir" tu..
astaghfirllah..

thanks for the reminder! =)
insyaAllah, sme2 ingatkan..=)

fieqa at: November 30, 2009 at 2:52 PM said...

Zunnur,

hikhikhik.cam facabook pulak ^_^!

zT at: November 30, 2009 at 3:11 PM said...

susah nk lupe saat2 di sane
=]

fieqa at: November 30, 2009 at 3:20 PM said...

btol3! (upin dan ipin)..=)

nur iryani at: December 5, 2009 at 11:04 AM said...

salam, fiqa..akak suka baca blog fiqa sbb slalu mengingatkan tentang kisas..=)

fastaqim kama umirta..insyaAllah

tulip putih at: December 5, 2009 at 5:37 PM said...

wslm kak..
hehe..=)

insyaAllah, slagi mana mmpu, kita smpaikan kan?..

oh ya. sy x dpt bukak la blog akak..ley jugak kalo akak nak invite sy baca blog akak.hehe..:)

akak ni akak kisas yer?..sy x brapa nk ingat la kak.hehe..maaf ye kak..:)

Related Posts with Thumbnails
 

© 2010 the labyrinth of piousBlogger Template by dzignine