Pages

Suatu yang Pasti

Monday, December 21, 2009 Read Comment

Tafsir diselak-selak, mata merenung, cuba untuk dibaca dan difahami.
Banyak betul kan ayat-ayat yang best dalam al-quran ni.
Baiknya Allah, dah lah ciptakan kita tanpa sebarang bayaran,
cara-cara nak hidup kat dunia pon dia dah bagitahu.
Cuma sama ada kita nak atau tak nak je lah memahami dan mengamalkan segala yg disampaikan.

Alquran ni umpama manual. Ya. Manual kehidupan.
It likes, kalau kita beli perabot, then ada la kan manual guide orang kedai tu bagi macam mana nak pasang perabot tu.
Kalau tak ikot manual guide tu, perabot mesti tu mesti tak dapat stand kan.
Senget ke. Tak de rupa sebenar ke. hihi.
So, the same goes to al-quran.
If kita tak rasa al-quran ni as our manual/guide, hidup kita akan senget lah kan!
Oh. Oh. perumpamaan yang sangat tepat!
Then, tadi, alhamdulillah, Allah beri petunjuk.
Hati betul-betul tersentak bila memandang ayat - ayat ini.

Seram sejuk dibuatnya.
Seolah Allah sedang bercakap denganku!

*****

Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dan mengetahui apa yang dibisikkan oleh hatinya, dan Kami lebih dekat kepadanya daripada urat lehernya,


(yaitu) ketika dua orang malaikat mencatat amal perbuatannya, seorang duduk di sebelah kanan dan yang lain duduk di sebelah kiri.

Tiada suatu ucapanpun yang diucapkannya melainkan ada di dekatnya malaikat pengawas yang selalu hadir.

Dan datanglah sakaratul maut dengan sebenar-benarnya. Itulah yang kamu selalu lari daripadanya.

Dan ditiuplah sangkakala. Itulah hari terlaksananya ancaman.

Dan datanglah tiap-tiap diri, bersama dengan dia seorang malaikat penggiring dan seorang malaikat penyaksi.

Sesungguhnya kamu berada dalam keadaan lalai dari (hal) ini, maka Kami singkapkan daripadamu tutup (yang menutupi) matamu, maka penglihatanmu pada hari itu amat tajam.

Dan yang menyertai dia berkata: "Inilah (catatan amalnya) yang tersedia pada sisiku".

Allah berfirman: "Lemparkanlah olehmu berdua ke dalam neraka semua orang yang sangat ingkar dan keras kepala,

yang sangat menghalangi kebajikan, melanggar batas lagi ragu-ragu,

yang menyembah sembahan yang lain beserta Allah maka lemparkanlah dia ke dalam siksaan yang sangat".

Yang menyertai dia berkata (pula): "Ya Tuhan kami, aku tidak menyesatkannya tetapi dialah yang berada dalam kesesatan yang jauh".

Allah berfirman: "Janganlah kamu bertengkar di hadapan-Ku, padahal sesungguhnya Aku dahulu telah memberikan ancaman kepadamu".

Keputusan di sisi-Ku tidak dapat diubah dan Aku sekali-kali tidak menganiaya hamba-hamba-Ku.


(Surah Qaf- 50 :16-29)

Macam mana?
Seram tak?..=D
Seram-seram pon kena ada reflect kat amal kan.
Jom gali-gali lagi apa yang ada dalam al-quran, moga jadi petunjuk buat kita.InsyaAllah.

Dan demikianlah Kami terangkan ayat-ayat Al-Quran (supaya jelas jalan orang-orang yang saleh, dan supaya jelas (pula) jalan orang-orang yang berdosa. (Al-An'am- 6:55)

Mereka itulah orang-orang yang telah diberi petunjuk oleh Allah, maka ikutilah petunjuk mereka. Katakanlah: "Aku tidak meminta upah kepadamu dalam menyampaikan (Al-Quran)".Al-Quran itu tidak lain hanyalah peringatan untuk seluruh ummat. (Al-An'am- 6:90)

Dan sesungguhnya telah Kami mudahkan Al-Quran untuk pelajaran, maka adakah orang yang mengambil pelajaran? (Al-Qamar- 54:17)


Wallahualam.


6 voice (s):

fitrijohari007 at: December 22, 2009 at 1:18 AM said...

salam...
dalam Al-Quran mmg mcm2 ade..motivasi ade, sirah ade, hukum pun ade n mcm2 lg la..
tp bkn mudah nk ditafsir begitu sahaja lagi2 kalau ayat yg hebet gaya bahasanya..
tp yg lg susah utk jadikannya sbg refleksi diri...sejauh manalah dapat masuk dlm hati ni utk dijadikan iktibar n diambil pengajaran..
tp harap2 nye moga sentiasa dibuka pintu hati untuk improve diri sendiri yang tersangat lemah ini...

tulip putih at: December 22, 2009 at 3:59 AM said...

wslm.btol2..
ha'ah,susah jugak nak tafsir cmtu je..espcily bila nak tadabbur(memerhati dengan mengkaji dan menyelidik)
(dgn mengetahui sebab turun ayat, n apa sebnrnya y Allah nk smpaikan)..
tu y pnting ny murobbi sbg wasilah petunjuknya..bleh share dlm usrah ke cntohny..
n kalo nak faham lagi ap y nk disampaikan dlm alquran,
leh rujuk tafsir2, spt

tafsir fil zilail
tafsir ibnu kathir, n dll..

n 4me,
tafsir fil zilail best, tulisan syed qutb y explain sesatu ayat, ap mkna2 dia..

eh, actuly, y tafsir y bg meaning word by word tu nme dia terjemahan snanya..

n kalo tafsir pulak, normally lg specific..
n byk explanation dia..

wallualam..
ni setakat y tahu je la..btolkan klo ade silap..

insyaAllah, mge Allah beri petunjuk pd kite semua..

iqbalsyarie at: December 22, 2009 at 1:56 PM said...

owh...insyaAllah hari-hari istiqamah baca Quran dan maknanya.

Syukur,mak saya bagi saya pinjam tafsir per kata.Mmg best!nikmat baca Quran tu mmg terasa bila kita teliti makna satu-satu perkataan arab tu.Lagi best bila kita tahu asbabun nuzul,sebab2 penurunan ayat tu..Oh!
betapa indahnya Quran.

tulip putih at: December 22, 2009 at 2:30 PM said...

oh ye?..bagus la..

btul2..best klo kite baca mkne alquran sesatu.

seperti Allah bercakap dgnku (Syed Qutb- mukadimah fil zilail)

insyaAllah..
mge istiqamah..:)

Mr enliGhtEnment.. at: December 23, 2009 at 5:20 AM said...

bgus2..aktiviti menggali al quran ni sgt best+bermanfaat snany..cuma, kesibukan duniawi seringkali menjadi dan dijadikan alasan utk tidak membuka lembaran agung warisan zaman...nice post!

tulip putih at: December 23, 2009 at 7:44 AM said...

u'r definitely correct!
hm..btol..kewajipan melebihi masa y ade..
sume org ade 24 hours kan..
pndai2 la gune masa sebaikny..insyaAllah..:)

Related Posts with Thumbnails
 

© 2010 the labyrinth of piousBlogger Template by dzignine